După ce a cumpărat autobuze turcești marca Otokar, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, se pregătește să cumpere tramvaie chinezești pentru București. Sau turcești. Cifra de afaceri foarte mare stabilită ca prag de admisibilitate la licitație a forțat singurul producător român de tramvaie să se asocieze cu o companie din China.
Astra Vagoane Călători Arad, companie controlată de omul de afaceri Valer Blidar, este singurul producător de tramvaie din România și a livrat în ultimii ani, sau se pregătește să livreze, multe astfel de vehicule în orașe cum ar fi Arad sau Oradea.
În perioada următoare, fabrica arădeană ar urma să livreze 62 de garnituri din modelele Imperio şi Autentic în patru mari oraşe din România, în urma licitaţiilor organizate de administraţiile locale şi la care societatea a fost singurul ofertant. Este cazul licitaţiei ce s-a desfăşurat la Arad pentru zece tramvaie noi şi care s-a încheiat în urmă cu câteva zile.
Uzina controlată de Blidar a fost singura care a avut oferte şi în oraşele Cluj-Napoca, unde ar urma să livreze 24 de tramvaie, Galaţi – 18 tramvaie şi Oradea – 10 tramvaie. În total, fabrica ar urma să producă şi să livreze în ţară cel puţin 62 de tramvaie, la care se mai pot adăuga 28, pentru că în două oraşe s-a prevăzut opţiunea de suplimentare a comenzilor.
Tramvaie chinezești pentru București. Dacă nu vor fi tot turcești
În toate aceste orașe se vor livra tramvaie produse la Arad, cu licență Siemens. Nu și în Capitală, deoarece modul cum a fost organizată licitația va conduce la livrarea de tramvaie chinezești pentru București. Asta dacă nu vor fi turcești, ca autobuzele.
Este vorba de o cerință obligatorie a Primăriei Municipiului București cu privire la afacerile pe care le derulează un potențial ofertant, potrivit anunțului din SICAP: „media cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minimum 280.000.000 de lei“. De asemenea, cei care voiau să se înscrie la licitație trebuia să depună documente din care să reiasă că a livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minimum 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.
Acest criteriu obligatoriu a descalificat Astra Vagoane Călători Arad. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, uzina arădeană a avut cifre de afaceri de 40, 60, respectiv 90 milioane lei, în 2017, 2016, respectiv 2015, deci cu mult sub 280 milioane de lei, cifră atinsă doar în 2014.
Însă obstacolul a fost depășit, iar Valer Blidar a anunțat recent că a găsit o soluție pentru a se putea înscrie la licitație, fără a da alte amănunte. Amănunte pe care vi le dă acum în exclusivitate Cetateanul.net: compania arădeană s-a asociat cu chinezii de la CRRC Qingdao Sifang Co Ltd. În atari condiții, tramvaiele nu vor mai fi cu licență Siemens, ci asamblate din componente trimise cu vaporul din China.
Valer Blidar, forțat de PMB să livreze tramvaie chinezești pentru București
”Tramvaiele vor fi produse la Arad. Singuri nu îndeplineam condiția <Cifra de afaceri>”, a răspuns Valer Blidar la întrebarea adresată de Cetateanul.net dacă tramvaiele vor fi made in China. Întrebat mai departe dacă vor fi sub licență Siemens sau cu componente chinezești, Blidar a răspuns sec: ”Sub licența noastră (…) Dacă îndeplineam cifra de afaceri mergeam singuri”. El a lăsat astfel să se înțeleagă faptul că a fost oarecum ”forțat” de Primăria Capitalei să se asocieze cu compania chineză, pentru a participa la licitație.
În acest context, este foarte probabil ca vagoanele de tramvai să vină neasamblate, direct din China, în Portul Constanța, iar de aici să fie duse la Arad (sau la Titu, unde grupul controlat de Valer Blidar deține SIRV Titu). Aici ar urma să fie asamblate și apoi aduse la București.
Totul în detrimentul bucureștenilor, care, spre deosebire de arădeni, orădeni sau gălățeni, ar putea circula cu tramvaie mai slabe din punct de vedere calitativ. Și așa vom avea tramvaie chinezești pentru București. Asta dacă Gabriela Firea nu va forța nota, iar câștigător să fie declarat cealaltă firmă care s-a înscris la licitație, turcii de la Durmazlar Makine San Ve Tic AS.
Că licitația organizată de Primăria Capitalei nu este tocmai cușeră o demonstrează și faptul că la ea nu s-au înscris mari concerne internaționale specializate în producerea de material rulant, cum ar fi Alstom, Siemens sau Bombardier. Un alt mare producător, și anume Skoda, a contestat modul de organizare a licitației. Licitație care a și fost suspendată la un moment dat, tocmai din cauza contestațiilor.
Cetățeanul TV