joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTradiții și superstiții de Anul Nou. Ritualul foilor de ceapă

Tradiții și superstiții de Anul Nou. Ritualul foilor de ceapă

-

După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice.

Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții, care sunt musai de respectat.

După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții.

Anul Nou, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare cu puține conotații religioase. Însă, din bătrâni s-au păstrat o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții superbe.

Jocuri tradiţionale

Există o multitudine de tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion. Printre ele se numără jocurile tradiționale care se țin prin diferite zone ale României, precum cele cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti, Vergelul, Capra, Ursul, Căiuţii, Cerbul, Berea, Ţurca, Brezaia.

Mai mult, nici colindele nu lipsesc. Tinerii merg de Anul Nou cu pluguşorul, sorcova, buhaiul, vasilca. Mai multe detalii în rândurile următoare.

Colinde din casă în casă

În mai multe zone din România, Anul Nou este întâmpinat cu tradiții speciale. În Moldova, cetele de feciori colindă din casă în casă. Ei poartă costumații speciale și joacă în ritmul fluierăturilor sau strigăturilor lor.

Și în Bucovina e spectacol de Anul Nou. Tinerii se costumează în uniforme militare și joacă în cerc, în timp ce spun versuri speciale, acompaniați de tobe și alte instrumente.

Încă din Ajunul Crăciunului și până la Sfântul Vasile, uneori chiar și până la Sfântul Ion, colindătorii merg și cu Steaua.

Fetele nemăritate îşi visează ursitul

În noaptea de Revelion, fetele necăsătorite pun un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban într-un vas cu apă pentru a-și visa ursitul.

La miezul nopții, îndrăgostiții de sărută sub vâsc, pentru noroc în anul următor și pentru o relație fericită și de lungă durată.

Hainele noi, cât și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani.

La miezul nopții, paharele trebuie să fie pline, iar în farfurii să fie bucate, pentru bogăție în anul ce vine. Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pasăre în noaptea dintre ani aduce ghinion.

În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe.

Intrarea în noul an cu datorii sau fără bani este de rău augur, la fel ca împrumutarea banilor în prima zi a noului an.

Persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an nou plin cu evenimente triste.

Ritualul foilor de ceapă

În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață. Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.






Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Activitatea RAR, blocată în toată ţara: Incident tehnic

0
Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT, RAR anunță că activitatea cu publicul este sistată. CITEŞTE ŞI: Rareş Bogdan se...