Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA (Radiocom), companie controlată de stat, a aprobat finanțarea mascată a RCS & RDS, unul dintre cei mai mai importanți furnizori de servicii de televiziune și de internet din România, cu peste 8 milioane de euro.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Un document exploziv intrat în posesia ziarului Cetățeanul arată cum Radiocom – operatorul național care transmite posturile publice de radio si televiziune, vrea să bage peste 8 milioane de euro în construirea infrastructurii pentru rețeaua 5G, pe care care apoi să o pună la la dispoziție firmei RCS & RDS pentru o chirie de un milion de euro pe an. Curat murdar!
„RCS&RDS a transmis către SNR adresa cu nr. (…) prin care propune folosirea în comnun a spectrului deţinut de SNR în banda 3750 – 3800 MI-Iz (spectrum sharring) la un preţ fix de 1 milion euro/an”, se arată în documentul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.
Mai mult, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) ar putea rămâne și fără bani, și fără rețeaua 5G. Asta pentru că Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că nu va mai prelungi licența SNR, după 2025. ANCOM și SNR urmând să se judece în instanță pentru a-și impune punctul de vedere.
Portofoliul Radiocom include, în prezent, aproape toți operatorii de telecomunicații din România, dar și utilizatorii finali de servicii de comunicații din domenii importante: bănci, instituții financiare, companii multinaționale, etc.
Buget nesimțit la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Ce spune ministrul?
Pe data de 12 aprilie 2021, în Consiliul de Administrație al Radiocom, condus de Marian Murguleț, a fost propus un buget de venituri și cheltuieli (BVC) cel puțin dubios. Spunem dubios pentru că proiectul prevedea alocarea a 42 milioane de lei (circa 8.5 milioane de euro), fonduri pentru edificarea infrastructurii rețelei 5G – rețea pe care să o pună la dispoziție, printr-un contract de închiriere, fără licitație, operatorului de telecomunicații RCS & RDS.
Inițial, Consiliul de Administrație s-a speriat de propunerea „indecentă” și a respins bugetul.
„Prăjitură” de nerefuzat pentru membrii Consiliului de Administrație
Trei zile mai târziu, pe 15 aprilie 2021, Murguleț a revenit cu același proiect de buget, dar și cu o „prăjitură” greu de refuzat pentru Consiliul de Administrație: mărirea indemnizației membrilor CA de la 1.500 lei, la 7.000 lei!?!
Membrii CA nu au rezistat tentației și au făcut pactul cu diavolul. Au aprobat bugetul care pune pe tava RCS & RDS rețeaua 5G la cheie, ne-au spus surse din interiorul Societății Naţionale de Radiocomunicaţii.
Pentru ca membrii CA să voteze fără grijă bugetul, acestora li s-ar fi spus că ministrul cercetării, inovării și digitalizării Ciprian-Sergiu Teleman, ar fi fost de acord cu proiectul, lucru neadevărat, susțin aceleași surse.
Cu aceeași ocazie, și-au mărit salariile și șefii SNR. Astfel, prin noul buget directorul general și-a triplat salariul, ajungând la circa 30.000 lei, potrivit surselor din Radiocom.
Frecvența SNR pentru rețeaua 5G, blana ursului din pădure
La fel de grav este că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar putea rămâne și fără rețeaua 5G, și fără bani.
Radiocom este titulara unei licențe de comunicații în banda 3750-3800 MHz, inițial atribuită gratuit de ANCOM, în 2008, prin decizie a Guvernului României. Prelungită succesiv, licența deținută de SNR mai are valabilitate până în anul 2025.
Recent, însă ANCOM a notificat Radiocom că din 2025 nu-i va mai prelungi licența nr. FX-CFM 05/2015.
Cu toate acestea, Consiliul de Administrație al Societății Naţională de Radiocomunicaţii a dat undă verde proiectului de edificare a rețelei pentru furnizarea de servicii fixe și mobile folosind tehnologia 5G, riscând să piardă investiția!?!
SNR va da în judecată ANCOM pentru a obliga Autoritatea de Reglementare în Comunicații să-i prelungească licența, dar șansele sale de a câștiga acest proces sunt îndoielnice, chiar dacă șefii Radiocom se laudă oricui că vor câștiga.
„SNR va realiza demersuri prealabile la ANCOM prin care să solicite anularea acestei acţiuni implicit anularea Licenţei FX-CFM 05/2015. În situaţia în care ANCOM nu ne comunică un raspuns favorabil SNR va formula acţiune în instanţă prin care să se solicite anularea acţiunii ANCOM de modificare a licenţei”, se arată în documentul Radiocom.
Curtea de Conturi: Management dezastruos la SNR
În raportul Curții de Conturi cu privire la situația pe anul 2019 se menționează că Societatea Națională de Radiocomunicații a plătit peste 3,4 milioane de lei pe două licențe comerciale multiplex UHF, prin care ar fi urmat să fie transmise posturi TV comerciale, fără ca să utilizeze aceste licențe și, implicit, fără să realizeze venituri, notează jurnaliștii de la Puterea.
„Constatări: alocarea sumei de 3.431,4 mii lei pentru achiziția a două licențe comerciale multiplex UHF, sumă plătită către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), fără ca entitatea să utilizeze aceste licențe și, implicit, fără să realizeze venituri”, se arată în raportul Curții de Conturi care a vizat printre altele legalitatea realizării veniturilor și efectuării cheltuielilor de către SNR în perioada 2018-2019.
Mai mult, „din documentele prezentate de entitate s-a constatat faptul că studiul tehnico-economic privind proiectul DVB-T2 cu implementarea licențelor a fost efectuat după momentul achiziției acestora”.
Totodată, experții Curții de Conturi au recomandat SNR efectuarea unei analize în vederea identificării cauzelor pentru care licențele Multiplex UHF au fost achiziționate, dar nu au fost implementate, stabilirea întinderii prejudiciului adus entității prin achiziția, neutilizarea și plata celor două licențe și dispunerea recuperării acestuia, inclusiv a beneficiilor nerealizate, dacă este cazul.
CITEȘTE ȘI „Transgaz-Dorel” SA! Lucrări de mântuială la Stația de tratare gaze naturale de la Midia
Cetățeanul TV
[…] Sursa:https://cetateanul.net/articol-principal/scandalos-termitele-5g-societatea-nationala-de-radiocomunic…. […]