Șantierele din București au început să facă și ele ochi odată cu venirea primăverii. Mai printre bălți, noroaie și claxoane de mașini, șantierele rămase la păstrare peste iarnă le vor măcina nervii bucureștenilor cel puțin… până dă iar zăpada. În ciuda promisiunilor făcute de primarul general Sorin Oprescu, mai nici unul dintre şantierele din Capitală nu are şanse de a se finaliza la termen.
Cetăţeanul.net a luat pulsul de pe şantierele principalelor proiecte de investiţii ale muncipalităţii. Indolenţa constructorilor, exproprierile nefăcute la vreme sau faptul că patronii unora dintre firmele care trebuia să realizeze lucrările au condus la situaţia în care mai toate şantierele sunt în întârziere, pe teren, faţă de ceea ce se promitea cu surle şi trâmbiţe, pe hârtie.
Pasajul de la Piața Presei, între noroaie şi promisiuni
„Lucrările de la pasajul subteran de la Piața Presei Libere se apropie de sfârșit. Nu va fi gata în martie, dar pe 1-2 aprilie va fi inaugurat”. Nu o spunem noi, ci primarul general Sorin Oprescu. Noi doar am fotografiat șantierul și suntem mai rezervați în privința recepționării lucrării.
Ce-i drept Oprescu a spus 1-2 aprilie, dar n-a spus anul. Dar uite cum stă treaba. Lucrările la Pasajul Piața Presei, lung de 550 de metri, au început în martie anul trecut. Pe hârtie scria negru pe alb că durata investiției este de 10 luni de la începerea lucrărilor. Uite că a trecut un an și stadiul este cel din pozele alăturate. Așa că avem deja o întârziere de aproape trei luni. Cu indulgenţă.
La Piaţa Presei, au de suferit atât şoferii cât şi pietonii. Primii, pentru că partea carosabilă s-a îngustat considerabil, dar fluxul de maşini a rămas relativ acelaşi. Ceilalţi, pentru că nici pasajul subteran pietonal nu este funcţional, fiind nevoiţi să traverseze pe la semafor. Un inconveniet în plus este reprezentat de noroaiele prezente la tot pasul în zona Piaţa Presei Libere. Dar apogeul noroaielor este atins în apropierea capătului de linie al tramvaiului 41, unde fără cizme de cauciuc nu prea ai ce căuta.
Potrivit municipalității, lucrările din subteran ar fi trebuit să fie gata încă din luna noiembrie a anului trecut. Oricum, lucrarea a „păpat” în total peste 18 milioane de euro de la bugetul local.
Citeşte şi Sorin Oprescu: pasajul Piaţa Presei Libere ar putea fi gata la primăvară
Piața Sudului: fonduri europene, întârzieri româneşti
În capătul diametral opus al oraşului, cu voie bună și zurgălăi iese din iarnă și șantierul de la Piața Sudului. Ce-i drept, aici e forfotă. Nu de alta, dar se lucrează pe bani europeni și nu sunt acceptate întârzieri.
Dar cine știe? Suntem în România. Investiția în valoare de 127 milioane de lei are o finanțare de 85 de milioane din bani europeni.
Sorin Oprescu a dat ca sigură inaugurarea pasajului la finele acestui an. Mai sunt nouă luni. Pasajul Piaţa Sudului va avea o lungime de 356 de metri şi este construit pe direcţia Calea Văcăreşti – Strada Niţu Vasile.
Pasajul subteran de la Piaţa Sudului va avea două benzi pe sens. Lungimea rampei de intrare în pasaj dinspre Calea Văcăreşti va avea 111 metri, iar rampa de ieşire spre Niţu Vasile – 160 de metri. Întreaga lucrare de infrastructură presupune și realizarea a patru pasaje pietonale în intersecţie, pe direcţia Strada Niţu Vasile – Calea Văcăreşti, de o parte şi de alta a pasajului rutier, dar şi către staţiile de tramvai. Mai este prevăzut și un pasaj subteran între stația de metrou Piața Sudului și peroanele stațiilor de tramvai de la suprafață.
Citeşte şi Liniile de tramvai de pe Mihai Bravu și Văcărești, cavou pentru banii publici
Șoseaua Pantelimon, unul dintre şantierele fără sfârşit
Lucrările de modernizare a Şoselei Pantelimon au început în aprilie 2013. Dacă pe teren se lucra ca pe hârtie, șoseaua trebuia să fie deja recepționată de mai bine de un an. La pachet cu Pantelimon zace în paragină și lucrarea de pe Iancului, începută la finele lui 2012.
Cele două artere care deschid drumul dinspre centrul Capitalei spre ieșirea către Constanța au ieșit pentru a doua oară consecutiv din iarnă fără ca lucrările să fie finalizate. Şi nici nu sunt speranţe de mai bine.
Muncitorii mai mult au stat decât au muncit în ultimii doi ani de zile. În plus, Teodor Berna, patronul firmei Tehnologiaca Radion, cea care se ocupă de această lucrare, este în spatele gratiilor. Și ca totul să meargă bine, Tehnologica Radion a intrat de vara trecută în insolvență.
În timp ce locuitorii din zona de est a orașului s-au săturat de praf, utilaje, zgomot și aglomerație, primarul Sorin Oprescu este optimist și vede lucrările gata până la finele acestui an.
În vreme ce lucrarea finanţată din banii publici pe Şoseaua Pantelimon merge pe principiul „unul pe faţă, doi pe dos”, o investiţie privată, şi aici ne referim la mall-ul din zona Delfinului, a crescut ca Făt Frumos, într-un an cât alţii în zece. La centrul comercial se fac ultimele retuşuri.
Până la urmă însă, poate că este mai bine că lucrările de modernizare pe Şoseaua Iancului şi Şoseaua Pantelimon sunt în întârziere. Dacă ele ar fi fost mai avansate, ar fi fost distruse de lucrările la magistrala de metrou Universitate – Pantelimon, care sunt programate să înceapă în acest an.
Liviu Rebreanu, şase ani pentru doi kilometri şi jumătate
La categoria „veterani” notăm șantierul de pe Liviu Rebreanu. Ei bine, acesta pare a fi unul dintre şantierele (dacă nu chiar singurul) care are toate şansele să se finalizeze la termenul stabilit.
Şi asta nu pentru că muncitorii ar lucra ca nemţii, ci pur şi simplu pentru că municipalitatea i-a acordat constructorului un termen extrem de generos – pentru el, nu şi pentru cetăţeni.
Lucrările de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu au început în 2011, pe vremea când Dan Besciu, patronul firmei Euroconstruct, cea care a câștigat licitația, era în plină glorie. Acum Besciu este la închisoare, iar pe Liviu Rebreanu este tot șantier.
Din 2011 şi până anul trecut, a fost finalizat primul tronson, dintre intersecţia cu bulevardul Camil Ressu şi cea cu bulevardul Nicolae Grigorescu. Făcut ca la carte – nu avem ce obiecta. Numai că şina de tramvai modernizată rugineşte, din moment ce ea nu continuă, nefiind gata celălalt tronson. Aşa se face că de patru ani de zile tramvaiul 11 nu mai circulă, iar refugiile, modernizate şi ele, stau degeaba.
Primăria Capitalei a tot decontat lucrări, iar consilierii generali au avut nevoie de două mandate pentru a aproba exproprierile pentru nici jumătate de kilometru din traseul lucrării – între capătul de linie al autobuzelor 335 şi 253 şi intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie 1918. Dar se întâmplă în România.
Citeşte şi Locuitorii din cartierul Titan, îngropați în șantierul Liviu Rebreanu
Ce-i drept, de la intersecţia cu bulevardul Nicolae Grigorescu şi până la zona de unde încep exproprierile (capătul autobuzelor 335 şi 253) şinele de tramvai au fost montate, iar calea de rulare pentru autovehicule a fost modernizată. De aici încolo, nu a fost nici măcar desţelenit terenul.
Şi mai avem de aşteptat, pentru că termenul oficial de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru 2017…
Cetățeanul TV