Revizuirea Planului Urbanistic General al Capitalei ar putea dura până prin 2020, dacă ar fi să judecăm după modul în care s-a lucrat până acum, susține viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea. Vă reamintesc că actualul Plan Urbanistic General al municipiului București a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 și ulterior prelungit cu încă 5 ani.
„Fostul primar al Capitalei, consecvent stilului haotic de guvernare locală, abia în anul 2010 a demarat discuțiile privind actualizarea acestui plan. Conform legii, inițierea procedurilor privind reglementările urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general. După încă alți doi ani, în 2012 a fost lansat concursul de soluții și abia în data de 7 octombrie 2013 s-a reușit semnarea contractului pentru revizuirea PUG-ului”, a scris Pieptea pe pagina s-a personală de facebook.
Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea următoarelor etape:
- Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare și stadiul actual al dezvoltării urbane – 4 luni;
- Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni;
- Etapa 3: întocmirea documentațiilor specifice obținerii avizelor necesare aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului București și a Regulamentului Local de Urbanism de către Consiliul General al Municipiului București și obținerea acestor avize – 4 luni;
„Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraș, reglementează organizarea rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor și protejarea monumentelor istorice. Până în acest moment, deși au trecut 22 luni, suntem în continuare în faza 1 de lucru, aceea a evaluării situației actuale”, a mai scris Pieptea.
În opinia acestuia, cea mai mare problemă a planului este lipsa de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deținătorii rețelelor de utilități și alte instituții ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completării datelor (date cadastrale, poziționare rețele utilități, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului.
Pentru deblocarea situației, la Primăria Capitalei a avut loc un comandament pentru analizarea stadiului de revizuire a Planului Urbanistic General al municipiului București. Ca soluție pentru deblocarea demersului s-a convenit stabilirea unui prag minim funcțional de informatii de la care să pornească modelarea datelor primare și crearea unui mecanism de actualizare permanentă a acestora pentru proiectarea planului cât mai aproape de realitatea din teren.
„Toți decidenții instituționali trebuie să înțeleagă că planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adoptă formal o dată la 10 ani. Este un model matematic cu un grad înalt de predictibilitate, care devenit operațional, poate spune, spre exemplu, că dezvoltarea imobiliară dintr-o zonă va duce blocarea infrastructurii rutiere, oferă indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimează dacă rețelele de utilități sunt corect dimensionate ș.a.m.d.”, a mai spus Pieptea.
Cetățeanul TV