De azi, 15 septembrie, s-a scumpit benzina. Supraacciza la carburanți, introdusă în 2014 de fostul premier Victor Ponta și eliminată de la 1 ianuarie 2017 de Liviu Dragnea a fost reintrodusă de același Liviu Dragnea, în încercarea disperată de a cârpi bugetul.
Concret, s-a scumpit benzina cu 0,16 lei pe litru la pompă, în ciuda asigurărilor contrare date de Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose. Și asta nu e tot, pentru că o a doua majorare se va aplica începând din 1 octombrie.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.
El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”. De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.
Premierul Mihai Tudose a susţinut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanţi a generat creşteri de preţuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare şi a precizat că în următoarea perioadă are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că preţurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecinţă.
„Preţul nu poate numai să scadă, dar în mod cert nu este influenţa accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare (…) O să avem o discuţie pe 15-16 septembrie, să vedem exact care a fost influenţa. Dacă barilul a crescut, o să avem o discuţie, dacă au avut alte cheltuieli, este altă discuţie, iar dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuţie”, a declarat marţi Mihai Tudose, întrebat despre creşterea preţurilor carburanţilor la pompă.
S-a scumpit benzina, dar și motorina pentru transportul feroviar
Dincolo de nemulțumirile șoferilor, faptul că s-a scumpit benzina produce efecte pe care toți cetățenii le vor simți.
În primul rând, scumpirea carburanților are un efect de domino asupra prețurilor tuturor produselor și tarifelor serviciilor, care vor avea o tendință ascendentă. În al doilea rând, va avea de suferit și transportul feroviar.
În 2014, atunci când Victor Ponta a introdus supraacciza la carburanți, el a motivat că veniturile obținute astfel vor fi utilizate pentru construcția de autostrăzi. Dincolo de faptul că din acești bani nu a fost construit nici măcar un metru de autostradă, supraacciza a trebuit plătită și de transportatorii feroviari, chiar dacă aceștia nu utilizează drumurile, ci calea ferată.
Pentru marii transportatori rutieri, Guvernul Ponta a introdus atunci o schemă prin care își puteau recupera banii plătiți suplimentar, însă de ea nu au beneficiat și operatorii feroviari.
Cetățeanul TV