duminică, decembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalRectoratul Universității de Medicină - UMF Iași, condus cu profesori anchetați sau...

Rectoratul Universității de Medicină – UMF Iași, condus cu profesori anchetați sau judecați pentru corupție

-

Echipa rectorului Viorel Scripcariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași are în componență patru membri care, între cursuri, ”au făcut pregătire” cu procurorii sau agenții de integritate.

Doi prorectori din șase, directorul general administrativ și cel de comunicare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași (UMF) sunt acuzați de fapte de corupție sau de averi nejustificate, unii dintre ei fiind chiar și condamnați.

UMF Iași
Rectorul Viorel Scripcariu conduce UMF Iași cu o echipă de „candidați” la condamnări pentru corupție

Profesorii universitari, care trebuie să fie modele de conduită pentru cei 6.900 de studenți ai centrului universitar ieșean, au ales să ia mite derizorii în tăvi de argint sau să încheie contracte de milioane în beneficiul propriu, conform procurorilor. Reamintim că rectorul ales al fiecărei universități își alege echipa.

Echipa rectorului UMF Iași are „abonament” la … procurori

Viorel Scripcariu este rectorul UMF Iași din 2016. Predecesorul lui Scripcariu, Vasile Astărăstoae, a primit acum doi ani o condamnare definitivă cu suspendare tot pentru fapte de corupție. Acum, doi dintre prorectorii lui Scripcariu au fost condamnați sau sunt suspectați de fapte de corupție.

UMF Iași
Doina Azoicăi,. condamnată pentru că ar fi luat mită de la tatăl unui student marocan

Cel mai recent caz, finalizat cu o condamnare, la fond, este al Doinei Azoicăi, prorector pe domenii ca strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești. Doina Azoicăi a fost condamnată de Tribunalul Iași în prima săptămână a anului la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost găsită vinovată pentru luare de mită pe când era decanul Facultății de Medicină Iași.

Mai exact, prorectorul UMF a fost condamnat pentru că a primit de la tatăl unui student marocan o tavă și un ceainic de argint cu o valoare de 900 de lei. Bunurile primite de Azoicăi au fost interpretate de procurori ca fiind luare de mită pentru a-l înmatricula, ilegal, pe fiul marocanului la facultatea la care este decan. Ionel Nechita, avocatul acesteia, a precizat că decizia va fi contestată cu apel. Rectorul Viorel Scripcariu a declarat că aceasta este suspendată din funcție până la judecarea apelului.

Ce nu poate explica nicidecum rectorul este de ce a riscat să o coopteze în echipa sa pe Doina Azoicăi, despre care știa, la acea dată, că este trimisă în judecată pentru corupție!

Nu este singurul caz de prorector care are de-a face cu DNA-ul. Colegul prorector, Adrian Covic, este și el cercetat de DNA după o sesizare a Agenției Naționale de Integritate (ANI). În calitate de director al Spitalului Parhon, acesta s-ar fi folosit de infrastructura unității spitalicești pentru a derula contracte cu clinici unde era angajat, înțelegeri financiare de 5,2 milioane de lei. Adrian Covic este prorectorul UMF care se ocupă de cercetarea științifică.

ANI: Directorul general al Rectoratului lui Scripcaru – avere nejustificată

UMF Iași
Directorul general al Rectoratului, Daniela Druguș

Pe lângă prorectorii și directorul general UMF, cel care administrează practic centrul universitar, are problemele cu legea. Este vorba de Daniela Druguș. Ea nu poate justifica o avere de  523.462 de lei, echivalentul a aproximativ 142.140 de euro, au constatat la sfârșitul anului trecut inspectorii ANI.

Până și directorul de comunicare, Adrian Ciureanu, și fostul rector, Vasile Astărăstoae, au avut de-a face cu procurorii anticorupție. Primul a fost achitat, dar fostul rector a fost condamnat un an cu suspendare pentru că au atribuit ilegal un contractul de lucrări în favoarea unei societăți.

Acest scandal l-a făcut pe  Vasile Astărăstoae să-și dea demisia, în martie 2015, din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România, funcţie pe care o ocupa din 2007. În februarie 2015, Astărăstoae a anunţat că demisionează din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Rămâne de văzut ce măsuri va lua rectorul Viorel Scripcariu pentru a-și „curăța” echipa de conducere a UMF Iași de toate petele de corupție!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...