joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalRaport șoc al Corpului de Control al premierului: Jaf la CFR Călători!

Raport șoc al Corpului de Control al premierului: Jaf la CFR Călători!

-

CFR Călători a pus directori fără subalterni și a înființat departamente-fantomă. Constatările au fost făcute de echipa de control a primului ministru și au fost trimise procurorilor DNA.

CFR Călători a simulat punerea în executare a unor hotărâri judecătorești, care obligau compania să reintegreze foști directori demiși abuziv.

Așa s-a ajuns în situația în care foștii directori erau plătiți fără să aibă vreo atribuție, neavând în subordine niciun alt angajat.

CITEȘTE ȘI: CFR Călători şi CFR Infrastructură, amendate de ANPC: toalete murdare, banchete rupte și geamuri crăpate

„Statul paralel” de la CFR Călători

„Au fost înființate funcții de conducere (două funcții de director și una de director general adjunct al societății) fără a le fi alocate resurse organizaționale corespunzătoare, respectiv fără a li se asigura personal și compartimente funcționale subordonate”, se arată în Raportul Corpului de Control.

Așa s-a ajuns ca CFR Călători să aibă structuri paralele: o direcție cu personal angajat, subordonată directorului general, iar o alta fără alți angajați decât directorii reintegrați în urma hotărârilor judecătorești.

„Modificările succesive ale structurii organizatorice au avut ca rezultat, în cele din urmă, existența unui număr de două compartimente funcționale cu activitate stabilită (prin Regulamentul de Organizare și Funcționare) în domeniul resurselor umane, respectiv: o direcție, fără personal alocat în afara directorului și subordonată directorului general adjunct; un serviciu aflat în subordonarea directă a directorului general”, se arată în document.

Potrivit Corpului de Congtrol, între aceste compartimente, care aparțin unor lanțuri decizionale paralele, nu au fost prevăzute relații funcționale.

Membrii CA CFR Călători: mandat provizoriu, fără obligații

O altă practică la CFR Călători, potrivit raportului Corpului de Control, era evitarea sistematică de organizarea a selecției membrilor Consiliului de Administrație.

Deși legea obliga CFR Călători să organizeze proceduri de selecție a membrilor Consiliului de Administrație, compania a evitat acest lucru. Astfel, cei mai mulți dintre membrii CA, în perioada 2017-2019, aveau mandate provizorii, pentru a putea fi revocați mai ușor.

„În componența CA au fost numiți în perioada 01.01.2017–31.12.2019, prin acordarea unor mandate provizorii, fără finalizarea unei proceduri de selecție derulată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, un număr de 22 de persoane, cu toate că prevederile art. 60 din actul normativ invocat a prevăzut obligația numirii administratorilor pe baza procedurii de selecție reglementată în acest sens”, se arată în raport.

Consecința acestei practici nu s-a lăsat așteptată: „Administrarea CFR Călători s-a realizat în lipsa unor indicatori-cheie de performanță integrați contractului de mandat încheiat cu membrii CA, fără stabilirea unor obiective și criterii de performanță, respectiv în lipsa unor instrumente de evaluare a eficienței activității administratorilor și de măsurare a performanței acestora, asumate de ambele părți ale contractului de mandat. În acest context, lipsa de formalizare, comunicare, asumare şi gestionare a proceselor de măsurare a performanței CFR Călători a avut ca efect inexistența unor obligații conținute în contractul de mandat încheiat cu administratorii provizorii, inexistența unor criterii de evaluare a acestora și, implicit lipsa unui plan de administrare care să includă „strategia de administrare pe durata mandatului pentru atingerea obiectivelor și criteriilor de performanță stabilite (…)”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...