Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a respins, din nou, miercuri, proiectul de buget pe anul 2024, propus de Nicușor Dan. Peneliștii au propus un amendament, însă nu a trecut. În consecință, PNL nu a votat bugetul propus de primarul general.
În aceste condiții, avocatul Radu Dinulescu, fost șef al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei, trage un semnal de alarmă.
„Este o lovitură dată de Nicușor Dan cetățenilor Bucureștiului. În fiecare an, de când este primar general, bugetul propus de el a fost unul aiuristic, nerealist, și care nu conținea elemente importante. Din acest motiv a și fost respins proiectul de buget”, a declarat Radu Dinulescu.
Radu Dinulescu a explicat care vor fi consecințele faptului că Bucureștiul nu are un buget aprobat.
„În consecință, constatăm că, în cazul neadoptării bugetului local al Municipiului București, într-un termen de 45 de zile, calculate începând cu data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, direcţiile generale ale finanţelor publice vor dispune sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestuia de către Consiliul General. Astfel, țînând cont de faptul că Municipiul București va fi privat de sumele mai sus menționate, în cazul neadoptării bugetului local în termenul prevăzut de art. 39 din Legea nr. 273/2006, constatăm că autoritatea executivă se va regăși în imposibilitatea de a asigura furnizarea serviciilor prevăzute în sarcina acesteia, cu respectarea unui standard de calitate corespunzător interesul public”, susține avocatul Radu Dinulescu
Penalități
„Mai mult, până la dată aprobării bugetului local, autoritatea executivă nu va putea demara noi investiții, întârziind astfel procedurile de autorizare și execuție a unor lucrări de construire, cu riscul imposibilității de a asigura finalizarea acestora, pe durata anului în curs. Totodată, în lipsa acestor sume, Bucureștiul se va regăși în imposibilitatea de a asigura atât plata remunerațiilor datorate salariaților care compun aparatul de specialitate al Primarului General, cât și îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina acestuia potrivit contractelor încheiate cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări deja achiziționate. În acest sens, neîndeplinirea, la timp, a obligațiilor financiare va avea drept rezultat aplicarea de penalități în sarcina Municipiului București, acesta fiind obligat să repare toate prejudiciile cauzate în patrimoniul persoanelor juridice/fizice care nu au beneficiat de plata la timp a sumelor datorate”, explică avocatul.
Dezastru la STB
„Neplata serviciilor de transport în comun asigurate de Societatea de Transport București, în beneficiul Municipiului București, va putea avea drept consecință sistarea prestațiilor asigurate de acest operator. Așadar, într-un astfel de caz, societatea anterior menționată (având drept acționar majoritar: Municipiul București) se va confrunta, la rândul ei, cu imposibilitatea de a asigura atât plata salariilor datorate propriilor angajați, cât și îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina acesteia potrivit contractelor încheiate cu furnizorii de bunuri și servicii”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu pentru Gândul.
Cetățeanul TV