luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalUPDATE. UDMR a decis să nu sprijine moțiunea de cenzură. Dragnea a...

UPDATE. UDMR a decis să nu sprijine moțiunea de cenzură. Dragnea a renunțat la acord de frică să nu piardă propriul partid

-

În încercarea disperată de a-și da jos propriul Guvern prin moțiune de cenzură, liderul PSD, Liviu Dragnea, a inițiat negocieri cu UDMR pentru folosirea limbii maghiare în administrație. Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a catalogat acest demers ca neconstituțional.

 

UPDATE. UDMR a decis să nu participe la plenul reunit în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, după o şedinţă a partidului. În privinţa negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuţii extrem de sincere, de corecte, de ambele părţi, nimeni nu s-a certat cu nimeni”. În cursul dimineţii, sedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Și totuși, negocierile PSD – UDMR par a se fi împotmolit tocmai în ceea ce privește folosirea limbii maghiare în administrație.

UPDATE Impas major în negocieri

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură. Printre actele normative care trebuia votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la Legea educaţiei.

Luni seara, ședinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat în zadar să înceapă lucrările, urmând ca ele să fie reluate marți dimineață. Cele trei comisii se întruniseră pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale.

Însă reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după discuţiile cu liderii UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege.

Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie. Dragnea a spus că şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au „o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Deputaţii UDMR doreau ca acest prag să se scadă la 10%, în timp ce social-democraţii au fost de acord ca pragul să ajungă la 15%, au declarat surse parlamentare citate de News.ro. În atari condiţii, după 40 de minute în care deputaţii celor trei comisii parlamentare au aşteptat să înceapă şedinţa, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea i-a informat pe colegii săi că şedinţa se amână.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale prevede scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne.

Cătălin Predoiu reclamă că PSD și ALDE comit un abuz împotriva intereselor României

Deputatul PNL Cătălin Predoiu (fost candidat al Partidului la Primăria Capitalei în alegerile locale din vara trecută), membru în Comisia juridică, a reclamat că suntem în faţa unui „abuz” pe care PSD şi ALDE îl comit împotriva intereselor României.

„Suntem azi în Parlament în faţa unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit, nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. Suntem în faţa comisiei juridice, convocată nestatutar împreună cu comisia pentru administraţie publică şi comisia petru drepturile omului la ora 18,00. Timp de 40 de minute, fără nicio explicaţie, toţi colegii din toate partidele au fost lăsaţi să aştepte, în timp ce liderii PSD, liderii ALDE şi liderii UDMR au negociat alături trocul pe care intenţionează PSD să-l facă pentru a-şi menţine puterea domnul Dragnea în PSD şi în Parlament”, a spus Predoiu.

Şedinţa celor trei comisii pentru a relua discuţia pe acest proiect de lege a fost amânată pentru marţi, la ora 10,00.

Ludovic Orban respinge proiectul privind folosirea limbii maghiare în administrație

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat dur proiectul UDMR referitor la folosirea limbii maghiare în administrație, susținând că PSD e în stare să dea orice și oricui pentru a rămâne la putere.

”Nu e numai coborârea pragului la 10%, e și o sintagmă extrem de discutabilă: un număr suficient de cetățeni aparținând… Atenție! Ce înseamnă un număr suficient de cetățeni? La un număr de 1.000 de locuitori dacă există 15 locuitori de etnie, să spun slovenă, sau altă etnie, ce facem? Schimbăm limba oficială sau limba din administrație?! Nu poți accepta asemenea amendamente care permit ulterior interpretare care să dea posibilitatea unei victimizări în orice localitate din țara asta. Nu se poate accepta! Acest text, după părerea mea, contravine unor reglementări europene, părearea mea e că este un text neconstituțional”, a spus Orban la Realitatea TV.

El a adăugat că PSD ar face orice pentru a rămâne la putere. ”Se vede că PSD este în stare să facă pact cu diavolul numai pentru a se salva și a rămâne la putere. Sunt în stare să dea orice și oricui numai pentru interesul lor”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a subliniat ferm că liberalii se vor opune acestui proiect. ”După reuniunea biroului și reuniunea cu parlamentarii, unde nu am discutat aceste subiecte, pentru că nici nu știam, nu erau pe ordinea de zi a comisiilor, au fost introduse peste rând, imediat am fost sunat de colegii mei și am spus foarte clar: opoziție la baionetă! Nu acceptăm nimic din aceste prevederi. Nu se pot dezbate legi atât de importante sub presiunea timpului, numai pentru că a existat o negociere a PSD pentru a face rost de voturile parlamentarilor UDMR”, a spus Ludovic Orban.

Arborarea steagului Ținutului Secuiesc ar putea deveni legală

În total, UDMR ar avea trei mari seturi de cereri adresate PSD. Acestea sunt anumite modificări la Legea 215 a administrației publice locale, declararea unei Zile a maghiarilor și votarea unui statut al minorităților care ar garanta dreptul la autonomie culturală.

Legat de Legea 215, cele trei modificări cerute de UDMR sunt scăderea de la 20 la 10 la sută a pragului populației minoritare de la care se poate folosi limba maternă în administrația locală, dreptul autorităților publice și al entităților de a adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României, și alte însemne, precum și interzicerea modificării limitelor teritoriale ale județelor și localităților dacă astfel s-ar diminua procentul cetățenilor aparținând unei minorități naționale.

De exemplu, dacă ar fi adoptată a doua propunere a UDMR, steagul Ținutului Secuiesc ar putea fi arborat legal.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Ca roman,bineinteles ca nu sunt de acord ca minoritatile sa aiba, chiar mai multe drepturi decat majoritarii tarii.Ce face Dragnea,cu maghiarii din UDMR,din dorinta lui nesabuita,sustinut de Tariceanu,de clica lui cu Firea,Olguta,etc.,arunca tara in aer si va declansa,manifestari,nemultumiri sau poate chiar mai rau razboi civil.Dragnea trebuie sa dispara,sa lase locul ,altora care merita sa faca politica,in psd.Consider ca Romania este un model in ceeea ce priveste ,dreptul minoritatilor,,,,nu stiu in ce tara minoritatile ,mai au atatea drepturi ca in tara noastra,aici fiind vorba de maghiari.,,,in speciali si tot nemultumiti sunt.Scopul lor a fost ,este si va fi sa rupa Transilvania de Romania si sa o alipeasca Ungariei.Daca Dragnea va face acest lucru ,nu este decat un ,,criminal,,al romanilor si al Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...