vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalProcurorii Hău și Pîrlog, ocrotiți de CSM

Procurorii Hău și Pîrlog, ocrotiți de CSM

-

Secția pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii i-a scos basma curată pe doi procurori care au făcut obiectul anchetelor Inspecției Judiciare. Este vorba de procurorul Emilian Florin Hău de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș și de Bogdan Pirlog, șeful Parchetului Militar București.

Florin Hău a fost trimis în judecată pentru abaterea disciplinară de la art. 271 alin. 1 lit. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor: „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Citește și Procurorul #rezist Sorin Lia, candidat la șefia CSM, reţinut după ce s-ar fi dat cu infractorii

Concret, Inspecția Judiciară susține că în 2022, când activa la PJ Sânnicolau Mare, Hău ar fi dispus sechestre în mod abuziv.

„În fapt, s-a reținut, în esență, că procurorul Hău Emanuel Florin din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânicolau Mare a dispus instituirea măsurilor asigurătorii prin ordonanța nr. 999/P/2018 din data de 20.07.2022, fără a expune motivele de fapt și de drept care fundamentează măsură procesuală, condiție obligatorie potrivit dispozițiilor art. 286 alin.2 C.proc.pen.

În acest context, procurorul nu a efectuat o minimă evaluare a eventualului prejudiciu moral cauzat, instituind măsurile asigurătorii în lipsa unei justificări obiective, la mai mult de 7 luni de la data indicării de către părțile civile a cuantumului daunelor morale solicitate. După desființarea ordonanței din dată de 20.07.2022 și ridicarea măsurilor asigurătorii de către Judecătoria Sânicolau Mare, procurorul Hău Emanuel Florin a manifestat o atitudine de pasivitate, neluând măsuri în scopul aducerii la îndeplinire a dispozițiilor judecătorului de drepturi și libertăți”, a stabilit Inspecția Judiciară.

Dar Secția pentru procurori a respins acțiunea disciplinară:

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pâratului Hău Emanuel Florin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pusă la dispoziția părților prin intermediul Grefei, astăzi, 13.09.2023”.

Pîrlog l-a atacat pe Predoiu

În ce-l privește pe Bogdan Pîrlog, Secția pentru procurori în materie disciplinară a respins acțiunea Inspecției Judiciare în speța privind umatoarele abateri disciplinare de la art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 303/2022:

– lit. a): „manifestările care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afară exercitării atribuțiilor de serviciu”;

– lit. b): „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”.

Minuta hotărârii CSM:

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pusă la dispoziția părților prin intermediul Grefei, astăzi, 13.09.2023”.

Potrivit Inspecției Judiciare, dosarul constă în „comportament neadecvat statutului de magistrat rezultat din modul de exprimare pe pagină grupului denumit ‘Forumul magistraților’ de pe rețeaua de socializare Facebook, prin folosirea unor expresii, afirmații defăimătoare la adresa fostului ministru de justiție, actual deputat, Cătălin Predoiu, implicat în procedurile de numire la conducerea Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție (‘Numirile celor 3 catastrofe la conducerea MPR a fost cea mai mare victorie a penalilor, servită de mandatarul lor, Predoiu, împotriva unui sistem judiciar slăbit de asaltul ce dura de peste doi ani… Indiferent ce asigurări da Predoiu, orice persoană selectată de acesta este compromisă din start’), a foștilor miniștri de justiție Florin lordache și Tudorel Toader (‘Opera lui Ciordache și TT a fost confirmată și „betonată” prin aceste numiri… Nu există nicio diferența de substanță între TT și Predoiu’), a președintelui României (‘descalecarea solidă a președintelui lohannis la CSM’, ‘to do list-ul pe care l-a pus pe masă CSM, începând cu acceptarea rcomandarilor MCV, Greco și Comisia de la Veneția au fost extrem de importante. Măcar le cere celorialti să respecte recomandările celor 3 organisme internaționale… Că el și ai lui… par să le considere obligatorii doar pt ceilalți’)”.

Propagandă politică

A două cauza întoarsă de CSM la ICCJ se referă la un comunicat din 18 octombrie 2021 emis de procurorul Bogdan Pîrlog în numele ONG-ului pe care l-a fondat (Asociația Inițiativa pentru Justiție), în care, practic, a făcut propagandă politică, preluând punctajele discursive ale partidului Uniunea Salvați România, acuză Inspecția Judiciară.

Inițial, IJ l-a trimis în judecată disciplinară pe Pîrlog pentru abaterile de la art. 99 lit. a („manifestările care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afară exercitării atribuțiilor de serviciu”) și d teza I („desfășurarea de activități publice cu caracter politic”) din Legea 303/2004, dar Secția pentru procurori în materie disciplinară a reținut-o doar pe cea dintâi (manifestările dezonorante).

Inspecția Judiciară susține că Pîrlog „a desfășurat activități cu caracter politic, concretizate prin comunicatul din dată de 18.10.2021, comunicat prin care preia și susține poziția USR, cu privire la măsurile propuse de acest partid politic în programul de guvernare pentru realizarea reformelor în justiție și în domenii de interes național. Inspectorul judiciar a reținut că în conținutul comunicatului lansat de procurorul Pîrlog Bogdan-Ciprian, de pe adresa de mail bogdanpirlog@yahoo.com, sub masca Asociației ‘Inițiativa pentru Justiție’, se regăsesc expresii și afirmații de natură a afecta demnitatea, imaginea publică a procurorilor și a justiției în ansamblul său”.

Minuta hotărârii CSM:

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pusă la dispoziția părților prin intermediul Grefei, astăzi, 13.09.2023”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...