Orice muncitor fără acte le poate aduce „angajatorilor” amenzi usturătoare, iar inspectorii pot chiar suspenda activitatea firmelor în culpă.
Dacă, inițial, fuseseră prevăzute și pedepse cu închisoarea, în cazul celor care au angajaţi care stau ilegal în România, Executivul a înlocuit pedeapsa cu închisoarea. Acum, angajatorii care primeau mai mult de cinci angajaţi la negru vor fi sancționați cu o amendă contravenţională mai mare, conform unei decizii luate în şedinţa de guvern de vineri..
Codul muncii a fost schimbat şi orice angajat trebuie înscris în registrul salariaţilor cu o zi înainte de începerea programului.
„Munca la negru”, sute de victime printre străini
La nivel naţional, în primul trimestru al anului, inspectorii Ministerului Muncii i-au amendat cu milioane de lei pe patronii care aveau muncitori cu muncă nenormată. La fel şi ofiţerii de la Imigrări, care au găsit sute de străini ce lucrau la negru, pe teritoriului României.
Turismul este unul dintre domeniile în care este des folosită munca la negru. În cursul verii, controalele autorităţilor s-au intensificat în judeţul Constanţa. Mulţi patroni de pe litoral sfidează regulile, mai ales în perioada estivală. Numai în luna iulie, inspectorii OPC au identificat peste 500 de poersoane care prestau servicii fără a avea un contract de muncă, potrivit TVR.
Noile sancţiuni pentru munca la negru vor deveni efective după ce se vor elabora şi normele de aplicare.
Cetățeanul TV