Marile lucrări de infrastructură din București sunt și ele într-o eternă vacanță. Nici nu încep bine, că șantierul intră îmediat în „conservare”. De mai bine de patru ani zona Piața Muncii este, în fiecare dimineață, o adevărată încercare pentru șoferii bucureșteni.
Trecerea intersecției dinspre bulevardul Basarabia spre bulevardul Decebal poate dura și 20 de minute. Cozile de mașini se întind, la ore de vârf, pe aproape un kilometru. Mulți se întreabă ce se tot petrece de patru ani în zonă.
Cum s-a ajuns aici
În 2010, Primăria Capitalei demara lucrările la reconfigurarea circulației în zona Muncii. Motivul – ambuteiajele, managementul traficului de proastă calitate și linii de tramvai învechite. Așa că au început lucrările pentru lărgirea benzilor de circulație de la una la două pe șoseaua Mihai Bravu și reconfigurarea trotuarelor. A fost reabilitată și una dintre cele două guri de metrou.
După un an a urmat o lungă pauză. Muncitorii au plecat, au lăsat schelele pe lateralele pasajului și lucrarea a rămas neterminată. În 2011, Consiliul General al Capitalei emite o hotărâre prin care se reevaluează complexitatea lucrărilor, iar în 2013 șantierul se redeschide. O festivitate la a participat toată crema administrației locale, în frunte cu Primarul Sorin Oprescu.
Oficial, le mergea bine. Din promisiuni, lucrarea e gata în septembrie 2014. Însă, pe șantier, se lucrează cu viteza melcului. Liniile de tramvai nu sunt aliniate, în mijlocul intersecției este o mare groapă, din patru benzi de circulație pe sens sunt operaționale doar două, iar intrarea la metrou este neterminată. Muncitorii apar și ei de câteva ori pe săptămână, nu de alta, dar să nu uite că au serviciu.
Cât ne costă pasajul abandonat
Estimarea costurilor lucrărilor la reabilitarea Pasajului Muncii și pentru reconfigurarea intersecției a fost făcută în 2011, când Consiliul General al Capitalei a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrării. Potrivit documentului, Pasajul Muncii ne costă 18.909.328 de euro, iar prețul în lei era calculat la valoarea de 4,2412 lei pentru un euro adică aproape 80.200.000 de lei.
În 2011, investiția era eșalonată pe durata a trei ani. Lucrările constau în reabilitarea a aproape 25 de mii de metri pătrați, reabilitarea a 2,5 km de linie de tramvai cu rețea de contact cu tot și înlocuirea a 516 corpuri de iluminat. La toate acestea se adăuga și reabilitarea pasajului.
În devizul lucrărilor, pe lângă operațiile tehnice normale unei astfel de lucrări mai sunt decontate două lucruri. Amenajarea șantierului, estimată la peste 400 de mii de euro și … cheltuieli neprevăzute, estimate la 1.487.709 euro.
Istoria Pasajului Muncii
Pasajul Muncii a fost construit în 1985 și face legătura între Șoseaua Mihai Bravu, Calea Călărașilor, Bulevardul Dacia și Bulevardul Basarabia.
Pasajul „acoperă” șoseaua Mihai Bravu pe o lungime de 124 de metri și este încadrat de două rampe, de 200 de metri în partea de nord spre Vatra Luminoasă, respectiv 169,28 metri în sud spre strada Baba Novac. El asigură un gabarit de liberă trecere de 5 metri.
Reabilitarea a început în luna decembrie 2010. A fost refăcută structura de rezistență a pasajului, hidroizolația, iar la suprafață au fost amenajat un mic parc și o fântână arteziană. În septembrie 2011 au început lucrările la supralărgirea bretelelor laterale de lângă pasaj la două benzi pe sens, dar și la trotuare și la reabilitarea interioară a pasajului, prin placare cu materiale estetice și fonoabsorbante. În 2013 lucrările au fost reluate, pentru reconfigurarea intersecției, și așa au rămas. Un șantier care toacă nervii șoferilor de mai bine de un an.
Cetățeanul TV