vineri, decembrie 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalToate acțiunile împotriva OUG 14, respinse ca inadmisibile! Ce spune Gabriela Bogasiu,...

Toate acțiunile împotriva OUG 14, respinse ca inadmisibile! Ce spune Gabriela Bogasiu, vicepreședintele ICCJ

-

În ultimele zile, mai mulți indivizi, arestați sau cercetați penal pentru abuz în serviciu au atacat, la instanța de contencios Ordonanța 14, solicitând anularea și suspendarea acesteia, ca neconstituțională. Ei speră că prin suspendarea sau anularea acesteia va reintra în vigoare OUG 13, ordonanța guvernului Grindeanu care a declanșat cele mai ample proteste din ultmii 25 de ani.

Acest lucru este imposibil, spun reutați specialiști în drept!instanța va suspenda măcar,

Ordonanțele de Urgență nu pot fi atacate în contencios pe cale directă!

Specialiști în dreptul contenciosului administrativ au declarat, pentru Cetățeanul.net, că toate acțiunile vor fi respinse, legal, de instanță, ca inadmisibile!

Specialiștii explică faptul că, potrivit legii contenciosului administrativ (554/2004), o persoană poate ataca, în instanța de contencios, numai un act administrativ vătămător la adresa persoanei. Dacă acel act a fost emis în temeiul unui articol sau a mai multor articole dintr-o ordonanță a guvernului, atunci acea persoană atacă în instanța de contencios actul administrativ actualul administrativ și, numai în subsidiar, constituționalitatea ordonanței!Nimeni din România nu poate cere, în instanța de contencios administrativ, să se constate, pe cale principală, neconstituționalitea unei ordonanțe”, ne-au declarat reputați specialiști în materie de contencios.

Decizia Curții Constituționale care împiedică atacarea OUG 14, direct la instanța de contencios

OUG 14
Decizia Curții Constituționale prin care s-a stabilit că nu poate fi cerută, direct instanței de contencios, judecarea neconstituționalității ordonanței

Prin Decizia nr. 660 din 4 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 525 din 2 august 2007,
Curtea Constituţională a stabilit că excepţia de neconstituţionalitate nu poate forma obiectul unei acţiuni principale nici în faţa instanţei de judecată sau de arbitraj, unde constituie întotdeauna un mijloc de apărare într-un litigiu în curs de soluţionare, şi nici în faţa Curţii Constituţionale.
Curtea Constituțională a statuat că legile şi ordonanţele Guvernului nu pot fi atacate pe cale principală, prin acţiune introdusă în acest scop la instanţa de judecată (exact cazul actualelor acțiuni în instanță – n.r.) sau de arbitraj comercial, ci numai pe cale de excepţie, în valorificarea unui drept subiectiv sau a unui interes legitim. Aşa fiind, Curtea reţine că, în măsura în care art. 9 (din legea contenciosului – n.r.) se interpretează în sensul că persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe poate introduce la instanţa de contencios administrativ acţiune al cărei obiect principal îl constituie sesizarea directă a Curţii Constituţionale pentru a declara ca fiind neconstituţionale actele menţionate, textul este neconstituţional, prin raportare la prevederile din Legea fundamentală, enunţate mai sus. Atunci când obiectul acţiunii principale introduse la instanţa de judecată este constatarea neconstituţionalităţii unei ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţă a Guvernului ori a unor dispoziţii din aceasta, excepţia de neconstituţionalitate este transformată într-o veritabilă acţiune directă, pierzându-şi astfel natura sa de excepţie, înţeleasă ca un mijloc de apărare care nu pune în discuţie fondul pretenţiei deduse judecăţii”, scrie Gabriela Bogasiu în cartea „Legea contenciosului administrativ” publicată în 2015, la editura „Universul Juridic”.

Gabriela Bogasiu este, din noiembrie 2016, vicepreședintele Înaltei Curți de casație și Justiție și a fost șefa secției de contencios din ICCJ

Procurorul general a aruncat primul piatra

OUG 14
Augustin Lazăr

„Cutia Pandorei” în acțiunile aiuristice prin care se atacă direct, la instanța de Contencios, ordonanțe de urgență ale guvernului, a fost deschisă chiar de procurorul general al României. Augustin Lazăr a cerut instanței de contencios, pe cale principală, suspendarea OUG 13. Ulterior, pe 8 feruarie 2017, procurorul general și-a retras acțiunea, pe motiv motiv că OUG 13 fusese abrogată prin OUG 14, taman cea care este atacată acum în instanța de contencios. Poate dacă ar fi explicat, măcar ulterior, că și-a retras acțiunea pentru că și-a dat seama că este inadmisibilă ar fi fost oprită acum hemoragia prin care tot felul de „penali” solicită instanței declararaea ca neconsitutțională a OUG 14.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Elena Udrea, mesaj din închisoare: Vă doresc să peteceţi un Crăciun ca al meu!

0
Condamnată în dosarul „Gala Bute", Elena Udrea a ajuns în urmă cu mai mulți ani în spatele gratiilor și nu a reușit să fie eliberată, chiar dacă a încercat de mai multe ori acest lucru. CITEŞTE ŞI: Alertă de vreme...