Judecătorii îi dau din nou peste nas primarului Capitalei Nicușor Dan. Instanța a respins pretenția edilului de suspendare a ordinului Ministerului Dezvoltării care interzice Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să controleze legalitatea documentațiilor de urbanism aflate deja în instanță. Nicușor ar fi vrut controale ISC și în timpul proceselor.
Curtea de Apel București (CAB) a respins ca neîntemeiată acțiunea în instanță a primarul general al Capitalei în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației pentru suspendarea Ordinului nr. 310/2022 emis de ministrul Dezvoltării, pentru „aprobarea procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare şi la avizarea şi aprobarea documentațiilor de urbanism”.
Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.
În războiul declanșat împotriva dezvoltatorilor, primarul general Nicușor Dan trage sforile de mai multă vreme pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții, la dispoziția sa, să controleze și să prezinte puncte de vedere referitoare la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță.
Pentru că o astfel de practică ar fi echivalat cu o imixtiune în actul de justiție, ba mai mult, unii inspectori neglijenți sau rău intenționați ar fi putut „fabrica probe” în timpul procesului, Ministerul Dezvoltării, prin ordinul nr. 310/2022 a stabilit că ISC-ul nu poate efectua controale cât timp e cercetare judecătorească, cum își dorea primarul Nicușor Dan.
Controalele ISC, imixtiune în activitatea justiției
În procesul de pe rolul Curții de Apel București a intervenit, în favoarea Ministerului Dezvoltării, Asociația Art Metropolis al cărui președinte este Radu Dinulescu.
În intervenția sa, avocatul asociației, maestrul Vladimir Vișoianu, a arătat că „activitatea de control a ISC după demararea unui litigiu apare ca o imixtiune în cadrul controlului de legalitate a actului administrativ exercitat de către instanțele de contencios competente”.
Astfel, nu se poate ajunge la situații în care instanța de judecată să constate că o autorizație de construire este legală, iar controlul ISC să stabilească anumite încălcări ale legii, sau invers.
Asociația Art Metropolis a mai arătat că o autoritate publică nu poate ataca în instanță acte normative având la bază simple speculații sau dorințe revanșarde față de alte autorități.
Pe de altă parte, primarul general aduce în discuție autorizații de construire emise chiar de instituția pe care o conduce. Astfel, Primăria Capitalei are în organigramă atât instituția arhitectului șef, cât și Poliția Locală – Disciplina în construcții, ambele având posibilitatea de a controla, de a propune revocarea sau de a emite acte conform atribuțiilor. De asemenea, primarul general Nicușor Dan se poate adresa Prefectului Capitalei pentru a ataca în instanță anumite acte administrative, potrivit legii.
Radu Dinulescu: „Primarul Nicușor Dan vrea ca activitatea ISC să-i fie pusă la picioare”
Președintele Art Metropolis, Radu Dinulescu, a declarat pentru ziarul Cetățeanul că, prin această acțiune, primarul Nicușor Dan a încercat să subordoneze activitatea ISC și să blocheze ceea ce a mai rămas neblocat în București.
„Primarul Nicușor Dan vrea să se folosească de ISC ca să blocheze și ce a mai rămas neblocat în București. El cere ISC demararea unor controale administrative, cu toate că există un control judiciar în curs, numai că ISC nu poate dubla instanța de judecată. Prin suspendarea ordinului Ministerului Dezvoltării, Nicușor Dan vrea ca activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții să-i fie pusă la picioare. Primarul general al Capitalei solicită să facă controale și să se exprime cu privire la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță. ISC spune, foarte corect de altfel, de ani de zile, că nu poate dubla instanța de judecată. Nu poate merge să facă control administrativ dacă există un control judiciar în curs. În acest context, ministrul Dezvoltării a dat acel ordin”, a explicat avocatul Radu Dinulescu.
Cetățeanul TV