Jaful de la Spitalul de la Mioveni, inaugurat cu mare fast de șefii PSD, în frunte cu primul ministru Viorica Dăncilă – o adevărată gaură neagră care a înghițit nu mai puțin de 68 milioane de euro. Secretul: achiziții de aparatură medicală și nu numai la prețuri duble sau chiar triple. Jaful de la Mioveni a fost patronat de Guvern.
Ștabii din PSD au bifat, recent, un eveniment de campanie electorală, inaugurând „primul spital construit de la zero în ultimii 30 de ani în România”.
Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni a fost „moșit” de primul ministru Viorica Dăncilă, care a fost însoțită, printre alții, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de președintele interimar al Senatului, Șerban Valeca, senator de Argeș și președinte al filialei PSD Argeș.
„Am participat astăzi, cu mare bucurie și entuziasm, la recepția Spitalului Orășenesc din Mioveni, cea mai importantă investiție medicală în regiune din ultimii 30 de ani. Guvernul României a sprijinit construcția acestuia prin fonduri dedicate, așa încât, pentru mii de oameni, spitalul din Mioveni să fie prima șansă la viață. Îmi doresc să avem parte de cele mai bune servicii medicale aici, la noi acasă, iar medicii noștri să poată profesa în condiții optime. Continuăm să construim pentru români, pentru țară, pentru viitor!”, a scris pe Facebook, plină de satisfacție, Viorica Dăncilă despre bănoasa afacere pe bani publici.
Jaful de la spitalul Mioveni, „investiție” de 68 de milioane de euro
Spitalui din Mioveni are şase etaje şi mai multe secţii, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu patru săli. Investiția a fost realizată cu fonduri prin proiectul PNDL II. Investiția totală a fost de 68 de milioane de euro iar inițiativa a aparținut primarului orașului Mioveni, Ion Georgescu. „Cetățeanul” a obținut însă dovada unei risipe uriașe de bani publici!
Șefa Guvernului a ținut cu tot dinadinsul să răspundă adversarilor politici, care au criticat lipsa investițiilor majore în sănătate.
„Până acum, mulţi ne reproșau că nu se face recepția la niciun spital, că nu facem nicio investiție în sănătate. Iată că astăzi vin la recepția acestui spital. Vreau să-l felicit pe domnul primar și administrația publică locală pentru implicare. E un spital modern, am văzut și aparatura pe care au adus-o în acest spital, deci iată că se fac investiții și cred că acest lucru este important. Este o investiție la care Guvernul României a participat. Era normal să vin la această recepție. N-aș lega totul de campania electorală. Am văzut că sunt alții care conduc fiecare lucru spre campania electorală sau spre interesul personal. Pentru mine este important, ca prim-ministru, că, iată, se fac spitale în România, că avem dotări foarte bune, dotări de care va vorbi doamna ministru al Sănătății, că în timp ce alții vorbeau de închiderea de spitale, noi încercăm să dotăm toate spitalele din România cu aparatură performantă”, a declarat premierul după eveniment.
Jaful de la spitalul Mioveni. Prețuri umflate de trei ori
Dar totul a avut un preț. Umflat de câteva ori spun sursele Cetățeanul, despre care premierul Dăncilă a omis să vorbească.
Mare parte din zecile de milioane de euro cheltuite de primarul Ion Georgescu s-au dus pe echipamente și mobilier mult supraevaluate.
Astfel, un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) marca General Electric, a costat 5,92 milioane de lei (1,31 milioane de euro, la un curs de 4,5 lei pentru un euro). Potrivit ofertelor comerciale făcute pentru companii private, un aparat similar, cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla (1,5 T) este vândut de General Electric cu mai puțin de 630.000 euro.
La aparatele de tomografie computerizată diferențele sunt încă și mai mari: 637.000 de euro pentru un computer tomograf cu 16 secțiuni (2,87 milioane de lei, fără TVA). Același producător (General Electric) oferă același tip de computer-tomograf unei policlinici private, la 40% din preț (260.000 de euro).
Și exemplele pot continua: un analizor automat de biochimie a costat de 3,2 ori mai mult (123.000 euro față de 38.000 euro – prețul pieții), un ecograf Doppler pentru medicină internă – 66.000 euro în loc de 29 mii euro, iar prețul unui analizor de gaze și ioni în sânge a fost umflat de 3,6 ori (de la 8.000 la 29.000 euro!!!).
Prețuri nesimțite și la mobilier
Dacă prețurile la aparatură medicală au fost pe sprânceană, nu putea fi altfel în cazul mobilierului de birou.
Astfel, un taburete pentru medici a costat nu mai puțin de 1.038 de lei/bucată (872,19 lei fără TVA). Iar primarul Georgescu cumpără 28 de taburete (apropae 29.000 lei!). Primăria Mioveni a mai cumpărat 477 de scaune cu 733 de lei/bucata (în total, peste 80.000 euro numai pentru scaune!), 176 de noptiere cu 3.624 lei/bucată (TVA inclus) – în total 638.000 de lei, coșuri de gunoi cu 700 de lei (228 de coșuri la acest preț), canapele cu 3.800 de lei (61 bucăți), cuiere cu 600 de lei (167 bucăți) și dulapuri vestiar – 5.300 de lei (75 de bucăți).
Mai mult, spitalul a plătit 15.282 lei pentru niște banale PC-uri care pot fi cumpărate din magazine, cel mai probabil, cu cel mult 3.000 lei, o cincime de preț. În total, au fost achiziționate 80 de PC-uri la preț de computere NASA.
Cetățeanul TV