Revoltător. Un spital din România cumpără calculatoare cu 15.000 de lei bucata! Jaf în Sănătate

Jaf în Sănătate
Primarul Ion Gorgescu închide ochii la prețurile nesimțite pentru dotarea spitalului din Mioveni

Jaf în Sănătate! Un spital din România este dotat, pe bani publici, cu cele mai scumpe calculatoare din România. Potrivit documentelor intrate în posesia Cetățeanul.net, spitalul va plăti 15.282 lei pentru niște banale PC-uri care pot fi cumpărate din magazine, cel mai probabil, cu cel mult 3000 lei, o cincime de preț.

Nababul care va plăti nu mai puțin de 80 de PC-uri banale la preț de computere NASA este Ion Georgescu, primarul din Mioveni. Vânzătorul este Medicare SA, companie implicată în mai multe proiecte controversate de dotare a spitalelor din România. Trebuie spus că un PC nu are de ce să coste mai mult de 3000 de lei, cu tot cu sistem de operare și licențe Windows.

Până unde merge operațiunea „ Jaf în sănătate! ”

Spitalul din orășelul argeșean Mioveni se constriește în prezent, și va fi inaugurat „la cheie”, cu tot cu calculatoare, mobilier și echipamente medicale, în 2018, dacă termenele propuse sunt respectate și va fi, se pare, măcar cel mai costisitor spital „modern” din România. Unitatea medicală de stat va costa 55 de milioane de euro, bani publici, din care mare parte se duc pe achizițiile piperate de echipamente medicale și de mobilier.

Astfel, potrivit ofertei de preț ținute secrete de către autorități, Primăria Mioveni va cumpăra, pentru acest spital, 80 de calculatoare cu 15.382 lei bucata (12 982 lei + TVA 19%). Oferta nesimțită este la doar două rubrici distanță de cea pentru 61 de canapele, mai scumpe decât un set de mobilier – 3830 lei fiecare (3194 lei + TVA).

Jaf în SănătateLa rândul lor, canapelele sunt mai ieftine decât rafturile PAL, care bat, efectiv orice ofertă de lux, darămite una pentru spitalul românesc. Astfel, un raft PAL e plătit de primarul din Mioveni cu 4530 de lei (3807 + TVA), și se cumpără 52 de asemenea de rafturi! Astfel de prețuri fac pe oricine să cadă de pe scaun, dacă, bineînțeles nu stăm pe taburetele pentru medici, care costă 1038 lei unul (872.92 + TVA).

Citiți mai multe despre „oferta” de mobilier AICI

Revenind la calculatoare, să menționăm că imprimantele aferente acestora sunt plătite, din bani publici, cu 2563 lei bucata. În orice magazin specializat, o imprimată performantă costă între 800 și 1000 de lei una! Unde vă este rușinea domnilor?

Echipament RMN, preț dublu din bani publici

spital
Prețul plătit la Mioveni din bani publici (1,31 milioane de euro) este dublu față de prețul pe care l-ar plăti o clinică privată (0,63 milioane de euro)

Jaful este cu atât mai mare la echipamentele medicale!

Primăria Mioveni va plăti un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) marca General Electric, din bani publici cu 5,92 milioane de lei (1,31 milioane de euro, la un curs de 4,5 lei pentru un euro). Potrivit ofertelor comerciale făcute pentru companii private, un aparat similar, cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla (1,5 T) este vândut de General Electric cu mai puțin de 630.000 euro.

MioveniDupă cum se vede, prețul plătit la Mioveni din bani publici (1,31 milioane de euro) este dublu față de prețul pe care l-ar plăti o clinică privată (0,63 milioane de euro).

Computer Tomograf, de 2,5 ori mai scump

spital
Pentru spitalul din mioveni, Primăria plătește un computer tomograf cu echivalentul a 637.000 euro, mai mult decât dublul prețului pieții (258.000 euro)

La aparatele de tomografie computerizată (computer tomograf – CT), diferențele sunt încă și mai mari. Astfel, Mioveni-ul va plăti 637.000 de euro pentru un computer tomograf cu 16 secțiuni (2,87 milioane de lei, fără TVA). Același producător (General Electric) oferă același tip de computer-tomograf unei policlinici private, la 40% din preț (260.000 de euro).

Mai mult, un aparat superior tehnologic (cu 64 de secțiuni) costă 315.000 euro – jumătate din cât plătește primarul din Mioveni, din banii contribuabililor, pentru un echipament inferior! Dealtfel, la sfârșitul anului 2016, orașul Sebeș a cumpărat un CT cu 64 de secțiuni cu 1,6 milioane de lei (360.000 euro).

Ecografe și analizoare, prețuri umflate de 3 ori!

Risipa nu se oprește aici!

spital
Jaful din bani publici de la Mioveni (jaf = risipă, cheltuială fără măsură – DEX)

După cum puteți vedea în tabelul realizat de Cetățeanul.net un analizor automat de biochimie este plătit de 3,2 ori mai scump (123 mii euro față de 38 mii euro – prețul pieții), un ecograf Doppler pentru medicină internă este 66 mii euro în loc de 29 mii euro, iar prețul unui analizor de gaze și ioni în sânge a fiost umflat de 3,6 ori (de la 8000 la 29.000 euro!!!)

Nimeni nu comentează prețurile umflate

Primarul Ion Georgescu a refuzat să ne dezvăluie sau să comenteze prețurile echipamentelor și ale mobilierului.

„Primar: – Am avut o licitație, asocierea și-a asumat lista. Lista a fost verificată de Minister, ei trebuie să respecte caracteristice generale ale aparatelor.

Repoter: – Deci lista și prețurile aparaturii medicale rămâne? Dacă în proiect este un ecograf cu 16 sliceuri la un preț de un milion de lei, se va da un ecograf cu 16 sliceruri la acest preț. Nu se mai modifică?

Primarul: Nu se mai modifică!

Mugur Stancu, reprezentantul Medicare Technics, ne-a comunicat, inițial, că prețul este mai mare și deoarece garanția pe care o oferă la echipamente este de 5 ani, nu de un an sau doi cât este uzual. Ulterior a refuzat să ciomenteze prețurile, invocând secretul comercial, ba chiar ne-a somat să dezvăluim de unde avem detaliile despre oferta de echipamente.

Puteți găsi punctul de vedere al Medicare la sfârșitul acestui articol!

Chiar și așa, ne-au spus specialiști în domeniu, costul unei garanții extinse este de circa 45.000 euro/an. „Astfel, dacă la un echipament de 625.000 de euro mai adaugi 3 ani de garanție, prețul poate crește la 760.000 de euro, cu peste 500.000 de euro mai puțin decât prețul de 1,3 milioane de euro plătit, cum spuneți Dvs., la Mioveni”, ne-au declarat surse avizate din domeniul medical.

La rândul său, producătorul echipamentelor General Electric a refuzat să comenteze dacă a aprobat supra-prețurile de la Mioveni: „Conform legii concurentei, furnizorii terti in licitatii, inclusiv GE, nu exercita nicio influenta asupra preturilor. GE respecta reglementarile in materie de achizitii in fiecare tara in care activeaza si sustine practicile corecte in achizitii.”

Medicare invocă secretul comercial

 1. Vi s-a impus Dvs.  (Medicare) sau firmei Editronic, un adaos maxim sau un preț limită de vânzare către beneficiar în cazul echipamentelor de tomografie computerizată sau de rezonanță magnetică nucleară?

Nu. Autoritatea contractantă a prevăzut în documentația de atribuire numai valoarea estimată a întregului proiect (Spitalul Sf Spiridon), iar nu valori estimate ( minime sau maxime) ale echipamentelor sau bunurilor individual determinate ca fiind parte componentă a ofertei.

 1. Este adevărat că potrivit ofertei Dvs., declarată câștigătoare, un echipament de tomografie computerizată cu 16 slice marca General Electric va fi vândut cu 650.000 euro (2.87 milioane lei) preț fără TVA? 
 2. Cunoașteți faptul că echipamente similare (tomografie computerizată cu 64 slice marca General Electric) se vând cu mai puțin de 320.000 euro (fără TVA)?
 3. Este adevărat că potrivit ofertei Dvs., declarată câștigătoare, un echipament de rezonanță magnetică  nucleară 1,5T, marca General Electric, va fi vândut cu 1,35 milioane euro (preț fără TVA)?
 4. Cunoașteți faptul că echipamente similare (rezonanță magnetică  nucleară 1,5T, marca General Electric) se vând cu mai puțin de 630.000 euro (fără TVA)?

Nu va putem transmite detalii cu privire la prețurile unitare ale echipamentelor ofertate de Medicare sau de partenerii asociați pentru următoarele motive :

 1. reprezinta un secret comercial al partenerilor care au întocmit oferta, în accepțiunea dispozițiilor art.11 d din Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale
 2. întreaga ofertă financiară a Asocierii Medicons a fost declarată ca fiind confidențialăîn conformitate cu dispozițiile art.24 si art.170 din OUG34/2006 (art. 57 alin 1 din Legea 98/2016)

În acest context, vă solicităm în mod imperativ să indicați sursa informațiilor economico-financiare (prețuri unitare) prezentate de dvs ca fiind adevarate și pentru care doriți o confirmare din partea societății Medicare.

 1. Cum sunt posibile aceste diferențe de preț?

Va informăm ca procedura de atribuire a contractului de achiziție publică pentru proiectul Spital Sf. Spiridon din Orașul Mioveni a avut criteriul de atribuire aplicat pentru stabilirea ofertei câştigătoare :

oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic în ceea ce priveste atât prețul ofertei cât și perioada de garanție a spitalului „la cheie”(globala).

Din chiar enunțul criteriului de atribuire descris mai sus rezultă fără echivoc faptul că evaluarea este a ofertei totale – constructie si echipare si garantie, iar pretul unitar al echipamentelor nu este criteriu de atribuire.

La formarea prețului unitar al unui echipament pentru un proiect ”la cheie” sunt avute în vedere costuri extinse pentru implementarea întregului proiect:

 • project management constructie – circuite medicale
 • instalare integrata cu constructia
 • mentenanță preventiva extinsa
 • piese de schimb – stoc extins
 • riscuri modificare pret productie si valutar
 • risc de înlocuire a bunului cu unul nou

pentru o perioada de garanție mult mai mare (5 ani in loc de 1 an) decât pentru un contract obișnuit de furnizare echipamente (garantia standard a producatorului este de 1 an).

Cu titlu de exemplu, pentru o mai ușoară înțelegere a diferențelor specifice între cele două situații menționate mai sus (oferta pentru furnizare directă si oferta pentru executarea unui proiect complex, la cheie), vă informăm ca perioada de garanție standard acordata pentru echipamente într-un contract de furnizare echipamente este în mod obisnuit de 1 an de la data instalarii echipamentului, iar perioada de garanție acordată pentru echipamentele medicale si nemedicale livrate în cadrul unui proiect la cheie este impusă de  beneficiarul achizitor pentru întregul proiect (deci inclusiv, pentru echipamentele medicale) pentru o perioadă de 5 ani de la recepția finală a lucrărilor. În industria medicală, prețul pentru fiecare an de garanție suplimentară a echipamentului medical ofertat variază între 5 si 20% din valoarea echipamentului în funcție de complexitatea echipamentului respectiv.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here