Funcţionarea legală a învăţământului superior din medicină şi postuniversitar românesc din domeniul sănătăţii este pusă în pericol de către învăţământul privat din România. Acesta a invadat spațiile de învățământ folosite de Universitatea de stat, dar și altele din spitalele de stat, pe care le folosește fără plată. Ilegal, au declarat surse avizate pentru Cetățeanul.net.
Deși ilegalitățile au fost semnalate, în repetate rânduri, atât Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, dar şi ARACIS, niciuna dintre aceste instituții nu a întreprins vreo măsură pentru a reinstaura legalitatea.
Ce spitale încalcă legea
De mai bine de 4 ani de zile, Facultatea de medicină a universității private ”Titu Maiorescu” folosește gratuit și ilegal, din acest punct de vedere, baza materială a spitalelor de stat, deși folosirea fără plată, de către universitățile private, a bunurilor proprietate publică, este și în afara legii și a bunului simț, dacă ținem cont că școlarizarea unui student la medicină la „Titu Maiorescu” depășește lejer 6000 de euro/an.
Nu doar Ministerul Sănătății are cunoștință de încălcarea prevederilor legale – și Ministerul Educației și Ministerul Apărării închid ochii – ca dovadă că toarte spitalele – Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Colentina, Spitalul Militar Central, Spitalul Clinic CF 2, Spitalul Clinic de Urgență Ilfov și altele continuă să semneze cu ”Titu Maiorescu” contracte de folosință gratuită a bazei materiale proprietate publică.
Legal, Titu Maiorescu trebuie să semneze contracte de închiriere, cu plată!
Metodologia legală în baza căreia se realizează colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical aprobată prin Ordinul 140/2007 al ministerului Sănătății, prevede explicit că spaţiile din spitale pot fi folosite fără plată doar de către învățământul universitar acreditat de stat. Potrivit ordinului, instituţiile de învăţământ superior particular pot încheia cu spitalele contracte de închiriere, deci cu plată respectiv unităţile de învăţământ medical (vezi mai jos)
Hotărârea de guvern 899/2002, privind organizarea învățămantului postuniversitar medical și farmaceutic uman este chiar mei explicită: „Instituţiile de învăţământ superior particular pot încheia contracte de închiriere, cu aprobarea ministrului sănătăţii şi familiei (…) Dotările din spitale sunt folosite fără plată şi pentru procesul de învăţământ de stat acreditat” (mai jos hotărârea).
În ciuda legii, Universitatea Titu Maiorescu nu a încheiat niciun contract de închiriere, ci doar contracte sau protocoale de cooperare, ca și cum ar fi fost universitate de stat. Or legea prevede că facultățile particulare precum „Titu maiorescu” nu pot pătrunde în spitalele de stat decât cu contracte de închiriere, cu plată, aprobate de ministrul sănătății!
Tocmai de aceea, majoritatea managerilor de spitale țin secrete contractele „de colaborare” cu Titu Maiorescu, pe care au refuzat să ni le prezinte, la solicitarea nostră de furnizare de informații publice. În scurt timp, Cetățeanul.net va prezenta, rând pe rând, situația fiecărui spital în parte, precum și „coincidențele” care au marcat semnarea respectivelor contracte.
Cetățeanul TV