Ca să fii om politic trebuie să ai viziune. Ca să merite să fie ministru, politicianul trebuie să aibă un proiect, bazat pe viziune, pentru domeniul respectiv.
Pasul logic următor e să-și aștearnă proiectul pe hârtie, sub forma unei legi. Apoi, identifică resursele aflate la dispoziție pentru punerea în practică a proiectului de lege. După care își ajustează proiectul în funcție de resurse.
Citește și Elevul, ca pacient în România Educată
Se întâmplă ceva din toate astea în „statul eșuat”?
Ei, aș!
Om politic devine orice pulifrici cu bani care sponsorizează baban partidul, sau are un unchi, un naș, un cumnat, ceva în conducerea formațiunii, sau, mai eficient, este în slujba unuia dintre prea multele servicii secrete care poluează „statul eșuat”.
Ministru ajunge nu că are proiect, ci că i se încredințează o „misiune”, de obicei aceea de a sifona bani și influență către binefăcătorii care au pus umărul să urce scroafa în copac.
Apoi, să te ții ordine de ministru, hotărâri de guvern, proiecte de lege fără nicio legătură cu interesul societății, dar de mare folosință pentru „binefăcători”.
Identificarea resurselor? Fugi, domne, de aici, e „urgență”, e „interes național”, ți-o trântește drept în față, cu tupeul parvenitului cu doctorat plagiat.
După ce-și trece năzbâtiile prin Guvern sau Parlament, vine alt parvenit în locul lui. Și o ia de la capăt… Sub pretextul că predecesorul a făcut numai tâmpenii.
Toate astea mi-au trecut prin cap când cu prezentarea pachetului de legi ale Educației de către ministrul Ligia Deca.
Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost: La ce folosesc noile legi ale Educației?
Cum, văzându-le, răspunsul a fost unul singur – la NIMIC, m-am întrebat, firesc: Cui folosesc? În afară de satisfacerea orgoliului președintelui Iohannis, cu a sa „Românie Educată”, ar mai fi explicația că răspunde înaltelor comandamente ale globalizării unei populații tot mai prost educate. Misiune îndeplinită, de domnul președinte!
Să o mai luăm de ca capăt cercetând dacă doamna Deca a avut o viziune despre sistemul educațional din România? Dacă a evaluat și identificat resursele?
Ei, aș!
Las’ că merge și așa! Domn’ președinte să fie mulțumit…
Cetățeanul TV