După dezvăluirile făcute de ziarul Cetățeanul, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București care și-a înălțat ilegal vila din sectorul 1 al Capitalei a recunoscut în fața Poliției că nu a avut nicio autorizație de construire. Adică, l-a durut la bască…
Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Cu atât mai scandalos este că, în timp ce sfida legea fără nicio jenă, magistratul era plătit cu bani grei pentru a împărți dreptatea, pronunțând pe bandă rulantă condamnări împotriva celor care, asemenea lui, încălcau legea.
Judecătorul Corneliu Ion Bogdan Tudoran a devenit celebru după ce a inventat probe în dosarul Băneasa și a copiat în sentință, cuvânt cu cuvânt, cu tot cu greșelile de ortografie, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Judecătorul Tudoran a recunoscut că a batjocorit legea
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că fostul judecător al Curții de Apel București, Corneliu Bogdan Ion Tudoran și-a ridicat casa în sectorul 1 al Capitalei fără autorizație de construire, fără facturi de lucrări și cu muncitori aduși „la negru” de la firme ale persoanelor din cercul de apropiați.
În urma dezvăluirilor, Poliția Locală a Sectorului 1 (Disciplina în construcții) a demarat o anchetă, care a confirmat că judecătorul a încălcat legea în mod grosolan.
„În urma deplasării în teren, la adresa strada Dumitru Zosima și a controlului efectuat, polițiștii locali ai Sectorului 1 au constatat că la această adresă au fost efectuate lucrări de construire fără a deține autorizație. Aceste lucrări au constat în extinderea și supraetajarea imobilului existent, cât și edificarea unei construcții cu regim de înălțime parter, cu funcțiunea de garaj, amplasată în partea din față-dreapta a imobilului”, ne-a comunicat Primăria Sectorului 1.
Pentru a nu fi acuzat de fals în declarații, Corneliu Bogdan Ion Tudoran, plătit cu bani grei să vegheze la respectarea legii, a recunoscut cu seninătate că a încălcat legea: „Ulterior acestui control, proprietarii au prezentat declarația notarială autentificată cu nr.25/04.01.2023, declarând pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 236 Cod Penal privind falsul în declarații, faptul că «în anul 2000-2001 am consolidat construcția veche și am extins-o cu un etaj, rezultând construcția C1-P+1E și am edificat un garaj în curte, toate în regie proprie, fără a avea autorizație de construire»”.
Judecătorul nu mai poate fi tras la răspundere, dar e bun de plată
Judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a sfidat încă o dată legea și a câștigat. El nu va răspunde pentru ceea ce a făcut, pentru că faptele s-au prescris.
„În conformitate cu prevederile art.31 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dreptul de a constata și de a aplica sancțiunile prevăzute la art.26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei, motiv pentru care Poliția Locală Sector 1 nu mai poate lua măsuri în ceea ce privește sancționarea”, a explicat Poliția Locală a Sectorului 1, pentru ziarul Cetățeanul.
Dacă nu mai poate fi tras la răspundere pentru că a construit ilegal, în schimb, judecătorul Tudoran va fi obligat să plătească impozitele datorate bugetului local.
Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 1 urmează să calculeze impozitul restant pe care trebuie să-l achite contribuabilul Tudoran pentru construcții, din momentul în care le-a ridicat ilegal și până în prezent, adică circa 23 de ani. Rămâne de văzut dacă judecătorul va accepta să și plătească taxele, care vor fi o sumă cu mai multe zerouri.
Lucrări ilegale în regie proprie, cu muncitori angajați „la negru”
Tot în declarația prin care și-a recunoscut faptele în fața Poliției Locale a Sectorului 1, Corneliu Bogdan Ion Tudoran a afirmat că și-a ridicat casa „în regie proprie”. Afirmația este incorectă, dacă nu falsă, din moment ce Tudoran a folosit muncitori „la negru”.
Potrivit surselor Cetățeanul, la ridicarea caselor din strada Dumitru Zosima au lucrat muncitori de la Autovit, de la Târgul Aleea Castanilor și Piața Delfinului, deținute în timp de frații Florea și Cornel Pârvu (zis „Chinezu”), parteneri de afaceri ai lui Ion Tudoran. Lucrările ar fi fost făcute gratis, spune o sursă din anturajul judecătorului, care s-a ocupat chiar cu aducerea constructorilor.
Informațiile au fost confirmate chiar de angajați ai Autovit. Astfel, chiar presa a relatat că angajați al Autovit au declarat oficial că lucrările de construcție și întreținere ale casei judecătorului Tudoran erau făcute de muncitori ai Autovit.
Potrivit surselor Cetățeanul, muncitorii plătiți de frații Pârvu au muncit pe rupte la casele lui Tudoran, uneori fără să primească măcar un pahar cu apă: „A luat o casă tip vagon, doar cu parter, a dat-o jos, a reconstruit-o aproape de la temelie. Nu putea să pună placă de beton peste o casă veche și șubredă. I-am adus muncitori acolo, și ca o picanterie, nici apă de băut nu le dădea. Spuneau oamenii că îi muncește de le sar ochii din cap, «ne ține peste program măcar de ne-ar da apă și ceva de mâncare». Nici nu-i plătea, că erau plătiți de alții”.
Aceeași sursă ne-a spus că „Lucrările au fost făcute în 2000 – 2002, când se lucra și la Autovit. O parte dintre muncitori au fost luați de la Autovit, alții de la Piața Delfinului și Aleea Castanilor”.
Despre legăturile judecătorului Corneliu Bogdan Ion Tudoran cu frații Pârvu, ziarul Cetățeanul a relatat AICI și AICI.
Cum a încercat „Zeus” să fenteze Poliția Locală
Supranumit „Zeus” pentru atitudinea discreționară pe care o avea în instanță, judecătorul Tudoran nu s-a dezmințit.
Inițial, el a încercat să se eschiveze, ținându-i pe la poartă pe polițiștii locali veniți în control. Toate încercările oamenilor primăriei de a avea un dialog cu cei din spatele gardului au fost sortite eșecului.
Somat să se prezinte la Primăria Sectorului 1 pentru a da explicații, judecătorul a cedat în cele din urmă, dar ar fi tergiversat demersurile Poliției Locale.
„Poliția Locală Sector 1 a demarat procedura de verificare a proprietarului în baza de date și ulterior a întocmit și transmis invitația cu numărul 103/02.11.2022, însă confirmarea de primire a invitației trimisă prin poștă nu a intrat în posesia instituției noastre pentru a urma procedurile legale. Deoarece această invitație nu a fost primită prin poștă de către proprietarul imobilului de pe strada Dumitru Zosima (…), în data de 25.11.2022, Poliția Locală Sector 1 a procedat la comunicarea invitației oficiale nr.103/107/02.11.2022, prin afișare la domiciliul proprietarului. Ca urmare a comunicării invitației, în data de 29.11.2022 a venit la sediul Poliției Locale Sector 1 un reprezentant al proprietarului și a prezentat documentele solicitate în invitație”, ne-a transmis Primăria Sectorului 1.
CITEȘTE ȘI Judecătorul recidivist Ion Tudoran. L-a durut în cot și de Înalta Curte
Cetățeanul TV
[…] „În conformitate cu prevederile art. 31 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dreptul de a constata și de a aplica sancțiunile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei, motiv pentru care Poliția Locală Sector 1 nu mai poate lua măsuri în ceea ce privește sancționarea”, a explicat Poliția Locală a Sectorului 1 pentru ziarul Cetățeanul. […]