Marți, judecătorii de la Tribunalul Municipiului au anulat, în primă instanță, Planul Urbanistic Zonal care reglementează o parte din autostrada suspendată promisă de edilul-șef, Sorin Oprescu, încă din campania electorală din 2008.
Concret, proiectul Penetraţie Splaiul Independenţiei – Ciurel – A1, care a fost aprobat prin PUZ-ul care reglementează autostrada suspendată, a fost contestat de locuitori din zonă, care au obţinut în instanţă suspendarea PUZ, dar şi anularea unei autorizaţii de construire emise în regim de urgenţă pentru o parte din lucrare.
Lucrările la Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – A1 au început în 2010. Primăria a promis atunci un drum expres cu trei benzi pe sens, cu trei pasaje şi care să facă legătura între centrul oraşului şi A1. Costurile totale ar fi trebuit să se ridice la 138 de milioane de euro, dar banii s-au terminat repede.
Proiectul a fost blocat din 2011 până săptămâna trecută, când Primăria Capitalei a anunţat reluarea lucrărilor. Până acum, însă, a fost construit doar un pilot şi a fost turnată fundaţia pentru cel de-al doilea.
Municipalitatea a alocat în acest an 4,2 milioane de euro pentru acest proiect. Lucrările au reînceput, deşi 15 bucureşteni au făcut contestaţii şi se luptă În continuare în instanţă cu Primăria. „Aduce un aflux de trafic rutier puternic în centrul Capitalei. Doi, această șosea urbană trece la câțiva zeci de uzina de apă Apa Nova”, spune un alt contestatar, Victor Rausse. Dacă instanţele de judecată vor considera ilegal proiectul, Primăria va trebui să dea explicaţii Curţii de Conturi pentru banii cheltuiţi până acum.
Bani aruncați pe autostrada suspendată
Primarul general al Capitalei a hotărât, acum doi ani, peste noapte, că investiţia în cel mai mare proiect de infrastructură va ajunge la 1,6 miliarde de euro, cu 800 de milioane euro mai mult faţă de suma iniţială. La acea vreme, aleşii s-au trezit cu propunerea edilului şef de a mări costurile , în condiţiile în care specialiştii municipalităţii au pus pe hârtie noul preţ abia cu o seară înainte.
În timp ce Sorin Oprescu spunea că proiectul poate fi aprobat fără să fie supus dezbaterii publice sau să fie analizat de vreo comisie, consilierii generali urlau că, dimpotrivă, acesta nu poate fi votat în cinci minute.
Deși a anunțat în campania electorală din anul 2008 că vrea să construiască autostradă suspendată prin Capitală și nu a reușit să o facă în patru ani, primarul general susține acum că o va termina într-un an și jumătate. Arhitecții au însă altă opinie. Astfel, la începutul anului 2011, primarul general, Sorin Oprescu, spunea că „primul târnăcop pentru autostrada suspendată se va da în toamna acelui an. La începutul lui 2012, termenul inițial oferit de edilul-șef se prelungește cu un an.
Cum se împart costurile
- construcţia în sine, cu pasajele subterane şi supraterane – 1,1 miliarde euro pentru cei 13,150 de km
- obţinerea şi amenajarea terenului: 228 milioane euro;
- amenajarea peisagistică: 1,8 milioane euro;
- proiectarea, consultanţa şi asistenţa tehnică: circa 57-58 milioane euro;
- organizare de şantier şi alte cheltuieli neprevăzute: 153 milioane euro
Cetățeanul TV
Atenție mare la toate lucrările edilitare inițiate de primărie întâi se urmărește afacerea și abia după acea utilitatea:Trebuie să fie alimentați cu sume serioase toți afaceriștii dubioși ca să nu moară de foame săracii și așa se duc banii noștri pe apa sâmbătii.