Lovitură dură pentru baronii PSD din Delta Dunării. Președintele Klaus Iohannis a refuzat, joi 25 iunie, să promulge o lege prin care terenuri private, trecute abuziv în domeniul public, erau mutate ca la alba-neagra, de la stat la comune, pentru a li se pierde urma. Iohannis a sesizat Curtea Constituțională.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
După ce ziarul Cetățeanul a dezvăluit matrapazlâcurile cu terenuri prin lege la Tulcea, președintele Klaus Iohannis a respins o lege strâmbă, „comandată” de baronii PSD din Delta Dunării, menită să spele furturi de terenuri care aparțin de drept unor persoane private.
Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, pentru că legea încălca grav Constituția, așa cum am dezvăluit în Cetățeanul.
Dealtfel, și Consiliul Legislativ, organul consultativ de specialitate al Parlamentului României, a avizat negativ proiectul de lege, arătând că transferul nu se poate face prin lege, ci doar prin hotărâre de guvern, așa cum a statuat Curtea Constituțională.
Citește AICI Decizia Curții Constituționale.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Stație de apă de 10 milioane, abandonată în Delta Dunării. Jaful PSD
Furtul de terenuri, consfințit prin lege
Prin Legea PLX 527/2019, inițiată de baronii PSD de Tulcea, votată (ca primarii) de parlamentari și respinsă acum de președinte, s-a urmărit consfințirea furtului unor terenuri private, pentru care există deja, de mai bine de 5 ani, o hotărâre judecătorească irevocabilă de punere în posesie.
Timp de mai bine de 10 ani, familia Chiselencu s-a luptat în instanță să-și recupereze terenurile confiscate de comuniști. Primăria Ceatalchioi, din Delta Dunării, a refuzat sistematic să pună în executare hotărârea irevocabilă a judecătorilor, uzând chiar de acte false depuse în instanță.
Ulterior, acestea au fost trecute la Apele Române, pentru ca acum baronii PSD să le aducă „spălate” din nou la comune, ca și cum ar fi fost de drept ale statului.
CITEȘTE ȘI: Belina 2. Lege pentru șmenurile cu terenuri ale baronilor locali de Tulcea
Iohannis a sesizat Curtea Constituțională
Președintele Klaus Iohannis a trimis joi Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra „Legii privind trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral în domeniul public al comunelor Ceatalchioi și Crișan, județul Tulcea”.
Președinția României a arătat că, prin conținutul său normativ, legea încalcă grav principiul separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească, garantat de Constituție, precum și decizii ale Curții Constituționale, care sunt obligatorii.
„Bunurile care nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice pot fi transferate din proprietatea publică a statului în cea a unităților administrativ-teritoriale (…) prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile care au în administrare bunul respectiv”, se arată în sesizarea transmisă la Curtea Constituțională. Or, în acest caz, Parlamentul s-a substituit Guvernului, singura autoritate care putea face trasferul interdomenial al terenurilor.
Concret, terenurile ar fi trebuit trecute din proprietatea publică a statului în aceea a unității administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliilor Locale ale comunelor Ceatalchioi, respectiv Crișan din județul Tulcea.
Lege doar pentru baroni
Președinția a mai arătat că, prin conținutul său, o lege este un act cu aplicabilitate generală. Or, în cazul legii inițiate de baronii PSD aceasta se aplică într-un singur caz, „prestabilit fără echivoc”.
„Acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă, aspect ce contravine și prevederilor din Constituție ce consacră rolul Guvernului. (…) În concluzie, legea dedusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat, a principiului legalității și a principiului autonomiei locale, precum și cu nesocotirea rolului constituțional al Parlamentului, al Guvernului, dar și cel al Curții Constituționale”, se mai arată în document.
Cetățeanul TV