joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalÎnvățământul dual, variantă de luat în calcul pentru absolvenții clasei a VIII-a

Învățământul dual, variantă de luat în calcul pentru absolvenții clasei a VIII-a

-

Învățământul dual se adresează absolvenților de clasa a VIII-a care doresc să deprindă o meserie și să se angajeze în cadrul companiei unde s-au format.

Elevii vor avea posibilitatea să facă practică la operatorii economici parteneri care devin furnizori de formare profesională şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor.

Citește și Apropo de greva din Educație. La stoparea risipei banului public din sistemul de învățământ se gândește cineva?

Elevii care aleg sistemul dual obțin, la finalul celor trei ani de studiu și practică (clasa a IX, clasa a X-a și clasa a XI-a), un certificat de competențe pentru o calificare profesională de nivel 3, care este recunoscut la nivel european.

După examenul de certificare, elevii se pot angaja direct la operatorul economic care s-a ocupat de formarea profesională a acestora sau pot opta pentru un alt angajator.

Absolvenții de învățământ dual își pot continua studiile la liceu, pentru obținerea calificării de nivel 4 și a diplomei de Bacalaureat, ceea ce le va permite fie accesarea învățământului universitar (nivel 6), fie a învățământului postliceal (nivel 5).

În sistemul dual, se pot înscrie absolvenții de clasa a VIII-a, cu situația școlară încheiată (fără corigențe), indiferent de localitatea de reședință.

Înscrierea nu este condiționată de promovarea Evaluării Naționale. Absolvenții învățământului obligatoriu care întrerup studiile trebuie să știe că se pot înscrie în sistemul dual până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Înscrierea se face pe baza fișei de înscriere, care se completează și se eliberează de către secretariatele unităților de învățământ gimnazial.

În sectorul 3, de exemplu, se acordă pe durata pregătirii profesionale burse lunare, condiționate de prezența și rezultatele elevilor.

Pachetul de beneficii mai cuprinde:

garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;

premii de performanță;

decontare transport/cazare;

echipament de lucru și protecție;

pregătire practică și mentorat;

diplomă recunoscută la nivel european;

prioritate la angajare;

posibilitatea continuării studiilor pentru obținerea diplomei de Bacalaureat.

Unitățile de învățământ din Sectorul 3 care pun la dispoziție forme de pregătire în sistem dual sunt:

Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”;

Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”;

Liceul Tehnologic „Th. Pallady”;

Liceul Tehnologic „Elie Radu”;

Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”;

Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...