Uite că și gura lui Budăi grăiește câte un adevăr: „În PNRR sunt multe rele”. Numai că eliminarea pensiilor speciale, la care se referă ministrul Muncii, nu este deloc rea, altele sunt nenorocirile din Planul Național de Redresare și Reziliență, în frunte cu distrugerea Sistemului Energetic Național.
Ca să fie stupizi până la capăt, guvernanții coaliției PNL-PSD-UDMR și-au dat seama de ce au făcut abia după ce au legiferat închiderea minelor și termocentralelor. Dacă știau dinainte, cum eu sunt convins, trebuie absolviți de eticheta de „proști” și tratați ca „trădători”. Niciun PNRR din lume, mai ales unul dictat de Comisia Europeană, nu le poate fi circumstanță atenuantă.
Citește și Noroc cu PNRR, că altfel sătenii din Urzica și Coteana rămâneau fără GIS
Dar să dăm cuvântul chiar reprezentanților Cabinetului Ciucă, după ce Guvernul a decis scoaterea din exploatare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, începând cu luna iunie 2023, în vederea îndeplinirii unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în martie:
„Nu putem închide 5.000 MW până în 2026 şi să le înlocuim numai cu regenerabile”, a recunoscut Elena Popescu, director pentru Politici Energetice şi Green Deal în Ministerul Energiei.
„Capacităţi de backup”
Ea a adăugat că este nevoie de „capacităţi de backup”, adică cărbune și gaze, pentru a se asigura stabilitatea sistemului energetic.
Ce dovadă mai bună că ne conduc cei mai proști „croitori” de pe planetă, care întâi taie și apoi măsoară, mai vrem?
Să mai punem că Elena Popescu a subliniat că, la nivelul tuturor statelor membre UE şi mai ales în zonele din estul Europei şi din Europa Centrală, s-au luat măsuri de criză în contextul reducerii dependenţei de gazul rusesc şi, în context, fiecare stat membru şi-a luat măsurile de criză necesare.
Doamna Popescu doar că n-a spus, ca să nu fie dată imediat în zbor din postul ei călduț, că statul român e cam singurul care a uitat să ia „măsurile” de criză, ca să rămânem în limbajul croitorilor.
Totuși, o speranță există. Dar nu aceea că o să avem energie să ne punem și în cap, ci că – speranță de slugi – Comisia Europeană va considera îndeplinit jalonul din PNRR ce vizează „reforma” pieţei energetice.
„Acum avem un calendar agreat cu Comisia Europeană – şi sperăm că acest jalon de închidere a celor 660 de MW este considerat îndeplinit în cadrul PNRR”, ne-a luminat Elena Popescu.
Dar domnul ministru Budăi nu de asta e îngrijorat. Pe dumnealui îl arde că trebuie să elimine pensiile speciale și să reducă cheltuială cu salariile în sistemul bugetar, care a ajuns la – țineți-vă bine! – 110 miliarde lei.
Sincer, nici nu-mi mai dau seama ce e mai rău pentru România, Guvernul sau PNRR-ul…
Cetățeanul TV
din 2026 reactorul nr.1 Cernavodă intră în reparație capitală și va fi oprit câțiva ani alți 600 MW opriți