Noroc cu PNRR, că altfel sătenii din Urzica și Coteana rămâneau fără GIS

Roland Cătălin Pena

Vai, cum, nu știți ce e ăla GIS? Probabil că nici 99 la sută dintre locuitorii din Urzica, Coteana sau Orlea habar n-au, dar vor deveni, datorită PNRR, fericiții beneficiari ai acestuia.

Însă, dacă citesc CETĂȚEANUL, vor afla, din următoarele rânduri, ce i-a lovit…

Potrivit site-ului Esri Romania, Sistemul Informațional Geografic, prescurtat GIS, este cadrul care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor. Având rădăcinile în știința geografiei, GIS-ul integrează mai multe tipuri de date. Analizează locații spațiale și organizează straturi de informații în vizualizări utilizând hărți și scene 3D. Având această capabilitate unică, GIS-ul dezvăluie o înțelegere mai profundă a datelor, cum ar fi modele, relații și situații – ajutând utilizatorii să ia decizii mai inteligente. 

Exact ce duceau lipsă urzicenii, cotenii și orlenii…

Și nu numai ei.

Doar la nivelul județului Olt, ai căror locuitori se pare că nu mai puteau dormi fără această înaltă tehnologie, alte trei primării – Scornicești, Izvoarele și Stoicănești – beneficiază, încă din primele zile ale lui 2023, de contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), semnate de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Citește și PNRR, unul dintre basmele Regimului Iohannis de adormit românii

Și, ca să vedeți cât de minunat este acest PNRR pentru propășirea românilor și înaintarea țării pe noi culmi de progres și civilizație, deziderat moștenit de la însuși tovarășul Nicolae Ceaușescu, Radio Craiova transmite că, prin aceleași contracte, cele șase comune vor achiziționa sisteme de monitorizare și siguranță a spațiului public și a unor drone pentru inspectarea zonelor și situațiilor de risc.

La cum merge depopularea satelor, doar din drone poți vedea dacă a mai rămas careva…

PNRR, în care mai mult de jumătate din bani sunt dați ca împrumut României, cu dobândă „avantajoasă”, cum ne spun conducătorii țării, dar secretă, nu face discriminări, favorizându-i doar pe conjudețenii lui Ceaușescu…

Drept dovadă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, înțelept condus de udemeristul Cseke Attila, a semnat luni, în total, 242 de noi contracte finanțate prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele, în valoare totală de 400.471.379,91 lei, au fost încheiate între autorități publice locale din 230 unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea unor puncte de încărcare pentru vehicule electrice, dezvoltarea unor sisteme inteligente de management local, precum și realizarea și extinderea unor rețele de supraveghere video.

Bine, măcar, că am aflat și noi, oamenii de rând, care ne sunt prioritățile.

Că altfel muream proști, cu gândul la facturile la curent și la prețul lemnelor de foc!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here