După ce toată vara au tras mâţa de coadă, acum, în prag de iarnă, muncitorii au revenit în forţă pe şantierul parcă fără sfârşit al modernizării bulevardului Liviu Rebreanu din Sectorul 3. Cu toate că „marea străpungere” nu are decât vreo 300 de metri, lucrările vor fi gata abia în vara lui 2017, conform termenului de finalizare generos dat de primarul suspendat Sorin Oprescu.
A doua fază a modernizării bulevardului Liviu Rebreanu va mai dura mai bine de un an şi jumătate. Asta chiar dacă porţiunea dintre intersecţia cu bulevardul Nicolae Grigorescu şi fostul capăt de linie al troleibuzului 92 de la Barajul Dunării este gata nîn proporţie de peste 90%.
Aici au fost deja instalate liniile de tramvai, a fost asfaltată şoseaua, iar trotuarele sunt aproape gata. Au mai rămas de montat câţiva stâlpi de iluminat şi mai trebuie făcute câteva retuşuri.
„Marea străpungere” durează un an şi jumătate
La finele lunii trecute a început, în sfârşit, şi mult-anunţata străpungere dintre Barajul Dunării şi intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie 1918. Aici, bulevardul Liviu Rebreanu va urma un traseu diferit de cel actual, pentru a fi lărgit la două benzi pe sens, fapt pentru care a trebuit să se facă exproprieri.
Vineri dimineaţa, muncitorii chiar lucrau cu drag şi spor pe şantier. Şi efectele au început deja să se vadă – pe câteva zeci de metri a fost turnat deja terasamentul viitoarei linii de tramvai. Păcat că, în curând, elanul muncitoresc va fi tăiat de iarnă, care va veni, fireşte, şi pe şantierul bulevardului Liviu Rebreanu.
Oprescu, de 18 ori mai lent ca Băsescu
Dar nu-i bai – oricum muncitorii au destul timp la dispoziţie. Întrega lucrare, care a început anul trecut, are termen de finalizare vara lui 2017. Asta după ce primul sector al bulevardului Liviu Rebreanu, cel situat între intersecţia cu bulevardul Camil Ressu şi cea cu bulevardul Nicolae Grigorescu, mai durase trei ani.
Ani la rândul în care liniile nou montate ruginesc, aşteptând ca lucrarea să fie gata cu totul şi pe aici să circule din nou tramvaiele 19 şi 23. Toată lumea (mă rog, nu chiar toată lumea, deoarece eu nu m-am aflat printre ei) l-a bălăcărit în toate felurile în anii 2000 pe primarul general de la acea vreme Traian Băsescu, pentru că modernizarea liniei tramvaiului 41 a durat un an de zile. Şi era vorba de 10,8 km într-un an, nu de 2,78 km în şase ani!
Dacă luăm în calcul şi lungimea celor două lucrări, rezultă că Sorin Oprescu a fost de 18 ori mai lent decât Traian Băsescu.
Proprietarii au fost notificaţi în vederea exproprierii
Dar să revenim în zilele noastre, în estul Bucureştilor, pe bulevardul Liviu Rebreanu. La finele lunii august, Primăria Capitalei a notificat proprietarii aflați între aleea Barajul Dunării şi bulevardul 1 Decembrie 1918, pentru a face exproprierile necesare lărgirii bulevardului. Urma ca după expirarea termenului legal de 30 de zile, la jumătatea lunii septembrie, echipele de muncitori să se apuce de treabă. Acest lucru s-a întâmplat însă abia la finele lui octombrie.
Despăgubirile pentru exproprieri pe Liviu Rebreanu au fost aprobate de Consiliul General al Capitalei încă de la începutul acestui an. Potrivit hotărârii CGMB este vorba de despăgubiri pentru o suprafață totală de teren de peste 3.900 de metri pătrați și 167 mp de construcții. Proprietarii care au obiecții faţă de acțiunea Primăriei pot merge în instanță. Valoarea despăgubirilor este estimată la circa 6,1 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro).
Barul „Gnome” se încăpăţânează să reziste
Deocamdată, a fost deschis frontul de lucru doar pe porţiunea unde urmează să fie lărgit la patru benzi bulevardul Liviu Rebreanu. Exproprieri trebuie făcute însă şi la Barajul Dunării, vizavi de fostul capăt de linie al troleibuzului.
Este vorba de cârciuma „Gnome”, din cauza căreia nu poate fi făcut trotuarul în zonă. Trotuarul modern a fost făcut până aici, dar acum trebuie demolată cârciuma, construită în urmă cu doar câţiva ani. Proprietarii nu au însă niciun interes să se grăbească, mai ales că a fost vreme bună şi muşteriii nu au lipsit de pe terasă.
O istorie lungă
Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan.
Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.
Lucrările au început abia în 2011, iar anul trecut a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.
Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.
Cetățeanul TV