După cinci ani de calvar pentru locuitorii din cartierul Titan, şantierul modernizării bulevardului Liviu Rebreanu pare să se apropie de final. Cetateanul.net a fost la faţa locului şi, după cum se prezintă lucrurile, sunt toate şansele ca la vară investiţia să fie gata – şoferii să nu mai facă slalom printre gropile din asfalt, iar bucureştenii să circule din nou cu tramvaiul 19.
La finele lunii octombrie a anului trecut a început şi mult-anunţata străpungere dintre Barajul Dunării şi intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie 1918. Aici, bulevardul Liviu Rebreanu va urma un traseu diferit de cel actual, pentru a fi lărgit la două benzi pe sens, fapt pentru care a trebuit să se facă exproprieri.
La nici şase luni de la începerea lucrărilor, acestea sunt într-un stadiu avansat de execuţie, iar ritmul de lucru este unul destul de alert. Liniile de tramvai au fost deja montate şi a fost executată o bună parte din calea de rulare a autovehiculelor, care va fi la două benzi pe sens.
Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este iulie 2016, potrivit Municipalităţii, citată de HotNews. Dacă acest lucru va deveni realitate, am putea asista la prima lucrare de infrastructură din Bucureşti care se termină înainte de termenul asumat de constructor (termen care, oricum, fusese alocat generos de larg de fostul primar Sorin Oprescu).
Slalom printre gropi, pe „vechiul” Liviu Rebreanu
Până atunci însă, şoferii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropi, pe porţiunea bulevardului Liviu Rebreanu situată între Barajul Dunării şi bulevardul 1 Decembrie 1918. Aici se circulă pe vechiul amplasament al drumului, iar pe calea de rulare s-au format numeroase cratere. Nimeni nu le poate plomba, pentru că ar fi bani aruncaţi pe fereastră, de vreme ce şoseaua se va muta câţiva metri mai încolo.
Lucrările au avansat serios şi la fostul capăt de linie al autobuzelor şi troleibuzului 92 de la Barajul Dunării. Aici a început deja construcţia noilor refugii de tramvai. În schimb, cârciuma Gnome, despre care Cetateanul.net a mai scris, continuă să blocheze extinderea trotuarului în zonă, pentru că încă nu a fost demolată.
Se lucrează intens şi în cealaltă parte, spre intersecţia bulevardelor Liviu Rebreanu şi 1 Decembrie 1918. Aici, muncitorii au început demontarea vechilor linii de tramvai, pentru a fi înlocuite şi a face legătura cu cele noi, de pe noul amplasament. În bugetul pe anul în curs al Primăriei Capitalei s-a alocat pentru reabilitarea liniei de tramvai pe bulevardul Liviu Rebreanu, segmentul ÎI suma de 9,7 milioane de lei.
Odată cu finalizarea liniei, bucureştenii vor putea circula din nou cu tramvaiul 19, care cu mai merge din 2011, când au început lucrările de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu. Linia 19 făcea legătura dintre Depoul RATB Titan şi terminalul de la Şura Mare, trecând prin bulevardul Theodor Pallady, bd 1 Decembrie 1918, bd Liviu Rebreanu, şos Mihai Bravu, Mall Vitan, Timpuri Noi.
De doi ani, şinele noi de tramvai ruginesc
Modernizarea primului sector al bulevardului Liviu Rebreanu, cel situat între intersecţia cu bulevardul Camil Ressu şi cea cu bulevardul Nicolae Grigorescu, a durat trei ani, între 2011 şi 2014. De atunci, liniile de tramvai nou montate ruginesc, aşteptând ca lucrarea să fie gata cu totul.
Dar să revenim pe cel de-al doilea segment al bulevardului Liviu Rebreanu, unde se lucrează acum. La finele lunii august 2015, Primăria Capitalei a notificat proprietarii aflați între aleea Barajul Dunării şi bulevardul 1 Decembrie 1918, pentru a face exproprierile necesare lărgirii bulevardului.
Despăgubirile pentru exproprieri pe Liviu Rebreanu au fost aprobate de Consiliul General al Capitalei încă de la începutul anului trecut. Potrivit hotărârii CGMB este vorba de despăgubiri pentru o suprafață totală de teren de peste 3.900 de metri pătrați și 167 mp de construcții. Valoarea despăgubirilor este estimată la circa 6,1 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro).
O istorie lungă
Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan.
Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.
Lucrările au început abia în 2011, iar anul trecut a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.
Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.
Cetățeanul TV
„Aici a început deja construcţia noilor refugii de tramvai. În schimb, cârciuma Gnome, despre care Cetateanul.net a mai scris, continuă să blocheze extinderea trotuarului în zonă, pentru că încă nu a fost demolată. ”
Bai cap de creta aduceti banii si gata nu mai trancani fara rost ca nu am sa fac munca patriotica ptr. voi care va castigati banii din minciuni.Atunci cand tu faci nani linistit eu imi incing circuitele gandind la salariile ptr 6 familii care se hranesc din „carciuma „aia,atat.