În primăvară, atunci când era liber ca pasărea cerului, primarul (acum suspendat) al Capitalei, Sorin Oprescu, deborda de optimism în ceea ce priveşte avansul lucrărilor la Pasajul Piaţa Sudului, obiectiv de investiţii finanţat de la Bruxelles. Apoi, în vară, aceluiaşi primar, tot liber (încă), îi scăzuse doza de optimism şi recunoştea că lucrările sunt întârziate cu şase luni şi că inevitabilul se va produce – vom pierde 60% din fondurile europene alocate proiectului. Cetateanul.net a fost vineri pe şantierul Pasajului Piaţa Sudului, pentru a vedea la faţa locului cum avansează (sau nu!) lucrările.
Dacă la sfârşitul verii, atunci când am realizat precedentul reportaj de pe şantierul Pasajului Piaţa Sudului, cuvintele de ordine erau praf, manele şi miros de pepeni stricaţi, acum lucrurile s-au mai schimbat ceva.
Manelele au cam amuţit, praful a fost înlocuit de noroi – deh, la cât a plouat în ultimele zile, de unde praf? – iar pepeni nu se mai găsesc nici din cei mici, de pus la murat. În schimb, lucrările nu par a fi avansat prea mult în ultimele trei luni de când n-am mai fost pe şantierul de la Piaţa Sudului.
Ce-i drept, muncitorii şi utilajele se agitau zor-nevoie, însă nu am putut constata un avans real al lucrărilor la pasajul propriu-zis. Străpungerea pe sub Şoseaua Olteniţei nu este decât în stadiu incipient, şi acum! În curând vine iarna (la propriu, căci calendaristic vorbind ea vine de marţi, de Ziua Naţională a României), iar lucrările de la Piaţa Sudului vor intra în hibernare până când „dă ştevia”, cum se spune în popor.
Doamne ajută să avem parte de o primăvară timpurie, aşa încât muncitorii şi utilajele să se apuce de treabă cât mai devreme, aşa încât măcar următorul termen avansat de primarul Sorin Oprescu (pe vremea când încă nu avea probleme cu Justiţia), şi anume vara lui 2016, să fie respectat.
Rampele, la stadiul incipient
Dar să revenim la lucrările propriu-zise. Rampele de coborâre în pasaj sunt la stadiul incipient – abia au fost turnaţi nişte pereţi laterali pe câţiva metri. De străpungerea pe sub intersecţie nici nu se pune problema, mai e mult până departe. Ei bine, la fel – poate cu mici nuanţe – se prezenta situaţia şi acum trei luni de zile, la ultima descindere pe şantier a reporterului Cetateanul.net.
Pasajul subteran Piaţa Sudului se construieşte pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de cinci metri. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată de fapt din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi. Însă, cum spuneam mai devreme, nu s-a făcut mare lucru aici, lucrările avansând în ritm de melc.
Niciun tramvai nu mai circulă
În intersecţia de la Piaţa Sudului e balamuc mare. Niciun tramvai nu mai circulă din primăvară. Linia 11 a fost deviată spre Zeţarilor, în Ferentari, iar linia 1 nu mai circulă de ani buni, de când au început (între timp s-au şi terminat) lucrările la celălalt pasaj, Mihai Bravu, peste Dâmboviţa. Zgomotul claxoanelor este în continuare omniprezent, din cauza nervilor întinşi la maximum ai şoferilor (că parcă dacă claxonezi se eliberează brusc traficul), însă manelele de la buticurile din complexul comercial Aleea Castanilor au amuţit. Pesemne vremea rea nu face casă bună cu manelele
Aici ar trebui să fie făcute lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia dintre Calea Văcăresti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea localelor adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens, atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe strada Niţu Vasile.
Pasajele pietonale sunt ceva mai avansate
Staţia de metrou urmează să fie legată de refugiile de tramvai cu tuneluri pietonale. Ce-i drept, în ceea ce priveşte tunelurile pietonale de la Piaţa Sudului, lucrările par a fi ceva mai avansate, cel puţin la o privire de la suprafaţă – nu sunt inginer constructor, însă am văzut multe şantiere la viaţa mea.
Rampa spre Niţu Vasile, în lungime de 85 de metri, va fi o rampă unică, având câte două benzi de circulaţie pe sens. Aici, lucrările par a fi ceva mai avansate (aşa cum scriam şi acum trei luni), iar muncitorii de la Euroconstruct sunt cuprinşi de vânzoleală.
Au fost turnaţi pereţii mulaţi de la intrarea în pasaj, însă nici în acest caz nu a început străpungerea pe sub intersecţia de la Piaţa Sudului. Şi de această parte a viitorului Pasaj Piaţa Sudului traficul este infernal, chiar dacă nu este oră de vârf. Nici vizibilitatea nu este prea bună, pentru că ploaia măruntă de toamnă nu ajută foarte mult în acest sens.
Reţelele de utilităţi, marea necunoscută la Piaţa Sudului
La finele lunii octombrie, Cetateanul.net dezvăluia şi cauza pentru care bucureștenii stau blocați în trafic la Piața Sudului zeci de minute – muncitorii sapă și fac lucrări pe ghicite.
Surse din cadrul Primăriei Capitalei ne-au povestit că muncitorii au început șantierul fără să aibă avizele necesare de la societățile care dețin rețelele de utilități. „Lucrările au început pe baza unor avize de principiu, iar acum se lucrează după decizii luate de la o zi la alta. Se amână etape, sau nu se mai fac în ordinea care trebuia făcute”, au explicat sursele citate.
Chiar şi acolo unde reţelele de utilităţi au fost deja relocate, lucrările au fost lăsate de izbelişte. Bunăoară, chiar lângă gura de metrou de lângă magazinul BIG Berceni (însemna Băcănie, Industriale, Gospodina, nu „mare”, ca în engleză – pe atunci nu eram aşa anglofili ca acum) se poate observa un şanţ parţial acoperit, cu pământ, căci asfalt n-a mai fost turnat. Pe o bucată de carton pusă direct pe noroi îşi omoară timpul un maidanez plictisit.
Pierdem bani europeni
La jumătatea lunii aprilie, primarul Sorin Oprescu deborda de optimism în ceea ce priveşte Pasajul Piaţa Sudului, despre care spunea, într-o postare pe Facebook, că va fi gata la 31 decembrie, aşa cum s-a stabilit în contract. Ulterior, a revenit cu picioarele pe pământ.
Proiectul de modernizare a intersecţiei de la Piaţa Sudului are o valoare totală de 127,14 milioane de lei, adică în jur de 28 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect se ridică la 96,44 milioane de lei. Vom pierde însă mare parte din ea, pentru că lucrările nu vor fi gata la timp.
Cetățeanul TV