duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalEXCLUSIV De ce a murit cu zile un buzoian care tăia instalații...

EXCLUSIV De ce a murit cu zile un buzoian care tăia instalații la FEPA Bârlad

-

Explozia gravă de la fabrica FEPA Bârlad, în urma căreia a murit un om care a suferit serioase tramatisme craniene este consecința nerespectării prevederilor legale de către conducerea FEPA SA, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Neglijență criminală – buzoianului care tăia o instalație nu i s-a făcut protecția muncii adecvată pentru instalațiile fabricii din Bârlad. Astfel că, în timp ce tăia instalația, o flanșă l-a izbit direct în cap pe angajatul firmei buzoiene tocmite să taie instalațiile FEPA Bârlad.

Rămâne de văzut cine din conducerea societății, administratorul special și/sau reprezentanții administratorului judiciar va fi cercetat pentru a se stabili vinovații de neglijența care a dus la moartea unui om. Asta dacă nu cumva …

ANAF, principalul creditor al FEPA a cerut judecătorilor schimbarea administratorului judiciar al FEPA, Euroconturi Suceava. Deși cererea ANAF nu are legătură cu accidentul, este de așteptat ca moartea tragică a unui tânăr de 37 de ani, pus să taie o instalație fără protecția muncii, să cântărească în decizia justiției.

Omor din culpă la FEPA

În urmă cu o lună, pe 7 august 2020, Constantin Dămăroiu, un tânăr de 37 de ani a fost ucis în turnătoria FEPA Bârlad în timp ce tăia o instalație de turnare aluminiu sub presiune. Bărbatul, angajat al SC Aromet Remat SRL Buzău, a fost grav rănit la cap de flanșa unui recipient aflat sub presiune, recipient în care se afla azot.

Omul a fost transportat în stare foarte gravă la spitalul din Bârlad, dar medicii de acolo au cerut ca acesta să fie transportat la Iasi, la Neurochirurgie, cu elicopterul.

FEPA Bârlad
Sursa foto: Vremea nouă

Rãnile la cap au fost extrem de grave, iar pe 8 august Constantin Dămăroiu a decedat la Iași, moment în care cazul de accident de muncã s-a transformat în „ucidere din culpã”.

Deși a trecut o lună de la accidentul mortal, nu avem cunoștință nici până astăzi de un punct de vedere oficial al conducerii FEPA (Fabrica de elemente pneumatice și electronice pentru Automatizări) Bârlad, cu privire la accident. Când spunem conducere, facem referire la administratorul judiciar al întreprinderii aflate în insolvență, societatea Euroconturi SPRL Suceava.

Singura reacție publică pare a fi un drept la replică adresat publicației locale Vremea Nouă prin care cereau retragerea articolului în care se relatase accidentul.

Citește și Anchetã pentru ucidere din culpã: bãrbatul rãnit în explozia de la SC FEPA a murit la Iasi!

EXCLUSIV Protecția muncii, tabu pentru conducerea FEPA Bârlad

În timp ce ancheta Inspecției Muncii Bârlad pare că trenează „sine die”, ziarul Cetățeanul a aflat aspecte deosebit de grave, care pot avea o importanță foarte mare în cadrul anchetei.

Potrivit informațiilor noastre, muncitorilor veniți de la Buzău să taie instalații ale fabricii nu li s-a făcut protecția muncii, conform prevederilor legale. „Potrivit normelor de protecție a muncii, trebuia ca responsabilul FEPA SA să comunice în scris firmei buzoiene riscurile și pericolele asociate activității de tăiere a instalațiilor din FEPA, inclusiv despre ce instalații se află sub presiune. Apoi responsabilul cu protecția muncii al firmei buzoiene trebuia să-i instruiască în consecință pe muncitorii care tăiau instalațiile”, ne-au declarat specialiști în accidente de muncă.

Or Cetățeanul.net a aflat că responsabilul pentru protecția muncii din FEPA nici nu ar fi știut de venirea buzoienilor, astfel că nici vorbă de vreo comunicare oficială a riscurilor! Mai mult, fișele de protecția muncii ar fi fost încheiate pentru muncitorii din Buzău abia după câteva zile de la accident, ne-au spus surse apropiate Inspecției Muncii.

Citește și Judecătorul Ion-Tudoran, bolnavul psihic cu pistol și permis de port-armă

Pe deasupra, responsabilul FEPA pentru protecția muncii nu ar fi avut acces toată luna august la locul accidentului, ținut „steril” de conducerea societății, spun aceleași surse. Or legea prevede obligativitatea accesului responsabilului cu protecția muncii la locul accidentului. „Dacă se va dovedi că accidentul mortal a fost cauzat de lipsa de informare a muncitorului din Buzău cu privire la condițiile specifice de muncă de la FEPA, consecințele pentru conducerea întreprinderii pot fi penale”, ne-au spus surse apropiate anchetei.

La fel de grav însă, în spațiul public au apărut informații precum că instalația care ar fi fost tăiată nu făcea parte din lista aprobată de adunarea generală a creditorilor pentru valorificare. Euroconturi SPRL a negat însă doar că instalația pe care o tăia buzoianul ar fi fost pusă sub sechestrul ANAF.

ANAF nu a comentat încă, dar a cerut deja judecătorului sindic înlocuirea administratorului judiciar al FEPA Bârlad .

Administratorul judiciar, „imunitate” la judecătorul sindic

Reprezentantul ANAF, principalul creditor al FEPA, aflată în insolvență, cere înlocuirea administratorului judiciar Euroconturi Suceava. „Trebuie luate măsuri urgent pentru a evita intrarea în faliment a fabricii. Am constatat și semnalat o serie de nelegalități, între care valorificarea unor bunuri imobile la prețuri derizorii. Faptul este deosebit de grav în contextul în care bunurile sunt necesare desfășurării activității FEPA. Am sesizat că se impune înlocuirea administratorului judiciar. Judecătorul sindic Cătălina Darie a respins cererea pentru motive eronate, spunem noi, dar am ajuns acum cu recursul la Curtea de Apel Iași”, ne-au declarat surse din cadrul ANAF.

FEPA Bârlad

Într-adevăr, judecătorul Cătălina Darie a respins cererea de înlocuire a administratorului judiciar (nu e prima oară – n.n.) pe motiv că cererea de înlocuire trebuia făcută de comitetul creditorilor, format din ANAF (prin AJFP Vaslui, AAAS și societatea Shimitzu Invest SRL), nu doar de către ANAF.

Curios că judecătorul sindic nu și-a aminitit nici că, într-o altă sentință, constatase deja că AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) nu mai este creditorul societății și sunt informații că și creanța Shimitzu ar fi fost îndestulată. În această situație, comitetul creditorilor este nefuncțional! „Nu este corect ca pentru aceste neglijențe să se ajungă la «imunitatea administratorului judiciar» și la creșterea riscului de faliment, au mai spus, pentru Cetățeanul, sursele ANAF.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...