Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Cele două au fost ridicate de pe stradă. Extrădarea este posibilă – deși Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție.
Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare. Ambele au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive.
Elena Udrea și Alina Bica, ridicate de pe stradă
Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10:00 (19:00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Ambele au fost ridicate de pe stradă.
Autorităţile din Costa Rica au colaborat cu Direcţia de Informaţii – echivalentul SRI din această ţară – şi cu INTERPOL pentru această operațiune.
Informaţia a fost făcută publică de Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.
Într-un videoclip de câteva secunde se vede Elena Udrea, înconjurată de oameni ai legii, în San Jose, capitala ţării, menționează Digi24.
Potrivit comunicatului de mai sus, cele două erau fost investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roşii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.
Condamnările din România
Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată la începutul lunii iunie, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ea plecase în Costa Rica din luna februarie și fusese dată în urmărire.
Elena Udrea a născut în 20 septembrie, iar avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio şansă ca ea să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă. Luni, 1 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă, mai precizează Digi24.
În iunie, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.
Cetățeanul TV