Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat hotărârea pe latura civilă din dosarul Băneasa, motivată de la Psihiatrie de Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, care nu mai avea calitatea de magistrat.
Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București pentru rejudecare. Executarea măsurilor asigurătorii a fost desființată, potrivit Luju.ro.
Tot Corneliu Bogdan Ion-Tudoran judecase și latura penală a dosarului Băneasa,
condamnându-l la închisoare pe omul de afaceri Puiu Popoviciu.
CITEȘTE ȘI: Adevărul despre dosarul Băneasa. Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie
Iată minuta ICCJ:
„46/1/2020 – Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, de inculpații Diaconescu Ștefan, Petrulian Gheorghe, Popoviciu Gabriel-Aurel, Luican Ion Mihai Florin, Alecu Ioan-Niculae, Toader Gabriel Răsvan, Bejenaru Andrei-Mihai, Minea Lizeta, de părțile civile Universitatea de științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, de părțile responsabile civilmente SC Băneasa Rezidențial SRL, SC Băneasa Business and Technology Park SA, SC Băneasa Investments SA, precum și de părțile interesate Ikea România SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Carrefour România SA, Unicredit Bank SA, Alpha Bank România SA, NBG Bank Malta Limited, Societe Generale, Unicredit SPA Italia și Domus-Mex SRL împotriva sentinței penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I penală, în dosarul nr. 4445/2/2016. Desființează sentința penală apelata și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv la Curtea de Apel București. Desființează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentința penală atacată. Respinge, ca rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeași sentință. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține. Respinge, ca tardiv, apelul declarat de inculpatul Todiras Ioan împotriva aceleiași sentințe penale. Obligă pe apelantul inculpat Todiras Ioan la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare către stat. Restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Respinge, ca nefondate, cererile apelantelor părți interesate BRD Groupe Societe Generale SA și Societe Generale de obligare a părților adverse la plata cheltuielilor judiciare. Onorariul cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții inculpați Minea Lizeta și Todiras Ioan, în cuantum de câte 868 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 12 iunie 2020”.
CITEȘTE ȘI: E bolnav de demență judecătorul Ion-Tudoran? Sentințele lui i-au nenorocit pe mulți
Dosarul Băneasa, cea mai mare eroare judiciară
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că dosarul Băneasa, în care s-a dispus confiscarea terenurilor și clădirilor din cel mai mare complex comercial din România, conține o fraudă de proporții uriașe. Judecătorul Corneliu Ion-Tudoran a decis confiscarea bunurilor pe baza unui document inventat, o așa-zisă donație a prințesei Maria Bibescu către statul român.
În dosarul Băneasa, în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, judecat la Curtea de Apel București, nu s-a depus niciun document în acest sens. Mai mult, nici procurorii DNA nu au auzit vreodată de așa ceva!
Am luat legătura cu istorici, cercetători de arhive, experți tehnici, am obținut documente istorice despre terenurile din Băneasa care au aparținut contesei Montesquieu, fostă Maria Bibescu.
Ne-am extins ancheta și asupra terenurilor alăturate. Nici vorbă de vreo donație! Toate terenurile din Băneasa au fost expropriate de statul român și nicidecum primite ca donație. Acest fapt schimbă radical lucrurile.
CITEȘTE ȘI: Curtea de Apel București, cea mai mare eroare judiciară. Judecătorii au inventat donații de terenuri
Ion-Tudoran a motivat sentința de la Psihiatrie
După ce a dat sentințele adacadabrante din dosarul Băneasa – atât latura penală cât și cea civilă (aberant!), judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, poreclit Zeus din cauza atitudinii sale în instanță, a ajuns să fie vânat de procurori într-un dosar în care, la rândul său, este cercetat pentru mai multe fapte care au legătură atât cu bunurile sale, cât și cu activitatea desfășurată în calitate de magistrat.
Pentru a evita ancheta penală demarată împotriva sa, magistratul a jucat „v-ați ascunselea” cu procurorii. La sfârșitul lui august 2019, Tudoran și-a dat demisia din magistratură, deși avea cererea de pensionare aprobată). Și ca să nu ajungă în fața anchetatorilor, a motivat că este bolnav psihic.
Motivarea sentinței din 28 decembrie 2018, prin care același judecător Tudoran a soluționat latura civilă a dosarului Băneasa, a apărut la aproape un an de la pronunțare, în noiembrie 2019. Deși nu mai era judecător din 20 septembrie 2019, Tudoran a fost cel care a redactat motivarea, în timp ce era internat la Psihiatrie.
La fel de grav este că a făcut asta în timp ce se ascundea de procurorii SIIJ. El și-a trimis unul dintre fii la instanță pentru a depune un stick pe care se afla motivarea Sentinței nr. 267F din dosarul Băneasa.
Motivare nu uimea doar prin circumstanțe, ci și prin faptul că era un pagiat grosolan din rechizitoriul procurorului care a instrumentat dosarul Băneasa, adică actualul șef al SIIJ, Nicolae Marin, cel care se bătea cu pumnul în piept, chiar în sala de judecată, că „va merge până în pânzele albe cu acest dosar”.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dosarul Băneasa. Sentința lui Tudoran, contrazisă de hotărârile Înaltei Curți
Cetățeanul TV