Procurorul DNA care a instrumentat dosarul Băneasa a dezinformat sistematic, inclusiv în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată și ulterior condamnați în această bază rectorul Universității Agronomice București și omul de afaceri Puiu Popoviciu.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Dezinformările continuă și în ziua de astăzi. În comunicările oficiale ale DNA, dar și în rechizitoriul întocmit de procurorul Nicolae Marin (în prezent, adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție), se susține în mod fals că terenul din Băneasa adus de Universitate ca aport de capital în societatea care deține cel mai mare mall din țară a fost subevaluat la doar un dolar pe metrul pătrat. În realitate, valoarea aportului a fost mai mare chiar decât prețul pieței la acea dată, după cum vom prezenta dovezi în continuare. Dezinformarea, însușită, practic, de judecători se adaugă altor erori judiciare flagrante.
Mai mult, în raportul în care au calculat așa-zisul prejudiciu, „specialiștii” DNA au invocat încălcarea unor acte normative care nu erau în vigoare la data evaluării terenurilor! O astfel de practică este interzisă oriunde în lume. Dealtfel, raportul DNA a fost întocmit de către specialiști ai instituției, care nu aveau validare nici de la ANEVAR, nici de la Corpul Experților Tehnici!
Ziarul Cetățeanul a demonstrat deja că judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, de la Curtea de Apel București, a inventat probe în dosarul Băneasa.
CITEȘTE ȘI Adevărul despre dosarul Băneasa. Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie
Dezinformările din rechizitoriul DNA: Terenul a fost subevaluat
Afacerea Băneasa a fost instrumentată de procurorul DNA Nicolae Marin. Potrivit rechizitoriului întocmit de Marin, în perioada 2000-2004, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Puiu Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.
„În plus, a fost în mod vădit subevaluat (terenul – n.r.). În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp”, a dezinformat procurorul Marin în rechizitoriul trimis instanței de judecată.
În baza acestui calcul, anchetatorul a arătat că statul ar fi fost prejudiciat cu 335.387.260 lei, în timp ce prejudiciul cauzat USAMV București ar fi fost de 619.472.218 lei – valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA.
Nimic mai neadevărat! Procurorul a însăilat o dezinformare, altfel tipică vremurilor staliniste, menită să-i prezinte pe rectorul Alecu și pe Popoviciu ca „dușmani ai poporului”.
Documente ale Universității de Științe Agricole intrate în posesia ziarului Cetățeanul, arată că subevaluarea terenurilor din Băneasa la un dolar/mp există doar în imaginația procurorului Nicolae Marin. Adevăratele valori le prezentăm în continuare.
Terenurile din zonă, vândute la prețuri cu mult sub evaluarea celui din Băneasa
Primul aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, făcut în perioada mai-iunie 2003, a fost de 167,4 hectare teren agricol. Dintre acestea, 100 de hectare erau în procedură de scoatere din circuitul agricol. În consecință, cele 100 de hectare (999.999 mp) au fost evaluate la 20 de dolari metrul pătrat (pe atunci nu exista euro). Întregul teren a fost evaluat astfel la 23,94 milioane de dolari, rezultând o valoare medie de 14,3 dolari/mp (restul suprafeței rămasă teren agricol a fost evaluată la 1,5 dolari/mp). Adică, de 14 ori mai mult decât a comunicat public procurororul DNA Nicolae Marin.
În octombrie 2004, USAMV a făcut cel de-al doilea aport la capitalul social al Băneasa Investments, 53 de hectare, din care 32,5 hectare urmau să fie scoase din circuitul agricol. Și acestea din urmă au fost evaluate la 10,93 dolari/mp – adică de aproape 11 ori mai mult decât a susținut procurorul Marin!
Deși dezinformarea este evidentă, procurorul DNA nu a corectat niciodată informațiile făcute publice. Ca atare, și astăzi toată presa, inclusiv televiziunile, afirmă că terenul din Băneasa a fost subevaluat la un dolar metrul pătrat, citând informațiile oficiale eronate ale DNA.
La solicitarea Universității de Științe Agricole București, mai multe birouri notariale au transmis date despre tranzacții imobiliare ale zonei din aceeași perioadă. Toate tranzacțiile au fost făcute la prețuri sensibil mai mici decât valoarea de 20 dolari/mp la care au fost evaluate terenurile aportate.
Trebuie menționat că la nivelul anului 2003, în zona Băneasa investițiile imobiliare erau inexistente. Abia după construirea mall-ului zona a cunoscut o dezvoltare fulminantă. Ca atare, și prețurile zonei erau cu mult mai mici decât ulterior.
Prezentăm mai jos câteva dintre cazurile primite de USAMV București:
- Pe 24 noiembrie 2003, Impact SA, cea mai mare companie de dezvoltare imobiliară din România la acea dată, a cumpărat 6.250 mp de teren intravilan, scos din circuitul agricol, tot în zona Băneasa, cu 8.5 dolari/mp (Biroul notarial Nedelcu Crișan Traian);
- În ianuarie 2004, un teren de 5.000 mp, situat pe strada Jandarmeriei, a fost tranzacționat la prețul de 7 dolari/mp (Biroul notarial Enise Eliean);
- Pe 29 martie 2004, un teren de 2.500 mp, tot de pe strada Jandarmeriei, a fost vândut cu 12 dolari/mp (Biroul notarial Daniela Mateescu);
- Într-o zonă imobiliară mai valoareasă decât Băneasa la acea dată – Șos. Gheorghe Ionescu-Sisești, compania Romstal a cumpărat, pe 11 aprilie 2002, un teren de 8.653 mp, cu 20 dolari/mp (Biroul notarial Andrei Aurel Jean). Terenul era liber de construcții și lotizat;
- Pe 4 decembrie 2001, tot pe Șos. Gheorghe Ionescu-Sisești, a fost vândut un teren intravilan de 2.000 mp, scos definitiv din curcuitul agricol, cu 2.17 dolari/mp (Biroul notarial Gheorghe Dobrican).
Raportul KPMG a desființat raportul procurorului Marin
Inculpații trimiși în judecată la completul lui Corneliu Bogdan Ion-Tudoran n-au avut nicio șansă, fiind dinainte condamnați. Ion-Tudoran nu numai că a luat de bun tot ce a scris procurorul Marin în rechizitoriu, dar a ajuns să inventeze și probe.
În același timp, le-a încălcat inculpaților dreptul la apărare.
Astfel, judecătorul nu a acceptat să pună în dezbatere un raport întocmit de reputata agenție de consultanță KPGM, care contrazice atât evaluarea făcută de cei de la DNA, cât și metodele folosite de aceștia.
Experții KPMG – lider mondial în materie de audit – au identificat nu mai puțin de zece „neconformități majore”, care reprezintă „acele neajunsuri ale raportului care afectează direct rezultatul evaluării” făcută de specialiștii DNA.
Astfel, auditorii KPMG au arătat că în Raportul DNA există mai multe referiri la acte normative și standarde de evaluare care au intrat în vigoare la câțiva ani de la momentul în care Universitatea a evaluat terenurile din Băneasa pentru a le aduce ca aport de capital.
Printre acestea se numără Legea 247/2005 (intrată în vigoare după data aportului terenului) despre care Raportul DNA precizează că „este singura care definește profesia de evaluator”, Standardele Internaționale de Evaluare, care au fost adoptate în România începând cu 1 ianuarie 2004, Hotărârea nr 207/29.09.2005 a Consiliului General a Municipiului București.
„Toate aceste trimiteri la acte normative respectiv profesionale apărute la o dată ulterioară datei evaluării, invalidează legitimitatea utilizării acestora, anulând cerința conform căreia într-o evaluare la o dată anterioară nu este permis să utilizeze orice fel de informație apărută după data evaluării”, se arată în raportul KPMG.
Tertipurile experților DNA pentru a umfla așa-zisul prejudiciu
Pentru a umfla cât mai mult așa-zisul prejudiciu, „specialiștii” DNA au considerat terenul că fiind integral construibil, în condițiile în care la data evaluării situația juridică a terenului permitea doar anumite utilizări. Astfel, în anii 2000 și 2003 utilizarea terenului era împărțită în teren construibil și teren agricol în proporții diferite. „Din Raportul DNA nu rezultă că s-a ținut seama de această limitare care ar trebui prezentată în raport, astfel încât rezultatele să fie estimate pe aceeași bază”, au notat auditorii KPMG.
Un alt tertip (neglijență?) folosit de funcționarii DNA a fost acela de a lua în calcul veniturile provenite din chiria potențială pentru CLĂDIRI care NICI NU ERAU CONSTRUITE la data evaluării.
„Acesta este un alt argument al aplicării defectuoase a cerințelor de evaluare la o dată anterioară”, au mai arătat experții KPMG.
CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa, prizonier în triunghiul judecătorul Tudoran – Gigi Becali – procurorul Marin
Judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe în dosarul Băneasa
„Munca” procurorului DNA Nicolae Marin a fost desăvârșită în instanță de judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, de la Curtea de Apel București.
S-a ajuns la situația aberantă unică în justiție ca un inculpat să fie condamnat pentru o faptă de prejudiciu, pentru ca abia după 4 ani, într-un alt proces, să fie stabilit un prejudiciu. Și asta prin inventarea de probe.
Astfel, Ion-Tudoran a pus verdictul de răspundere penală înainte de a stabili dacă răspunderea penală a produs vreun prejudiciu și dacă, în consecință, este întemeiată. Abia pe urmă judecătorul s-a apucat să calculeze prejudiciul. Din acest motiv, el este cercetat de Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu.
Mai mult, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a motivat hotărârea din dosarul Băneasa – latura civilă la aproape un an de la pronunțare, când nu mai deținea calitatea de judecător (fiind pensionat), și în timp ce se afla internat într-un sanatoriu.
Cetățeanul TV
cu toate infractiunile savarsite in acest dosar cat si in alte numeroase dosare, cu siguranta atat Tudoran cat si proc. Nicolae Marin nu va pati nimic, sunt acoperiti au suficiente dosare date deoparte sau solutionate favorabil celor care ii acopera, aici o mana o spala pe alta.
nu cred ca acest ticalos de judecator facea toate acele nenorociri de capul lui, primea comenzi el executa iar pe langa astea baga si el niste dosare sa isi ia spaga, asta a facut nenorocitu de Tudoran.
in ceea ce il priveste pe proc. Marin Nicolae tot in acelasi mod a lucrat si el, cu siguranta ca a primit tema sa il faca pe Popovici