Supravieţuitorii avalanșei din Retezat vor avea o perioadă foarte grea – pe lângă trauma de care au avut parte, va trebui să facă față și întrebărilor anchetatorilor în dosarului penal deschis pentru omor din culpă. Potrivit unui salvamontist, cei doi copii decedați nu purtau echipamentul de protecție corespunzător – nu purtau cască de protecție și nu erau asigurați corespunzător!
Tragedia din Retezat a îndoliat alpinismul românesc, după ce Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi copii minune ai escaladărilor montane au pierit înghiţiţi de zăpadă.
Anchetă penală pentru tragedia de pe Retezat
Trupurile copiilor au fost coborâte, duminică, după o operațiune de salvare de 11 ore, cât le-a luat salvatorilor, pe viscol și ceață, să-i poată smulge din ghețurile muntelui. operațiunea a avut loc după alte șase ore, sâmbătă, în care salvatorii s-au luptat să-i coboare de pe munte pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei – sora lui Erik Gulacsi şi cei alții patru adulţi. Aceștia au scăpat fără răni grave și au putut merge, pe propriile picioare, până jos. I-au aşteptat jandarmii montani, poliţiştii, salvamontiştii şi echipajele de la ambulanţă.
Pentru supravieţuitori urmează o perioadă foarte grea, fiind nevoiți ca, pe lângă trauma suferită, să facă faţă dosarului penal deschis deschis de Poliție pentru omor din culpă. Polițiștii l-au audiat deja pe instructorul grupului care a urcat sâmbătă, pe Retezat și vor sta de vorbă şi cu părinţii celor doi copii uciși de avalanșă.
Nu se știe încă, în amănunt, ce s-a întâmplat cu adevărat, sâmbătă, pe muntele Retezat. Dor Geta Popescu şi tatăl ei anunţaseră, înainte de plecare, că se antrenează pentru a cuceri un vârf de peste 7 mii de metri.
Au ignorat avertizările de avalanșă
Cu toții au ignorat avertismentele de avalanşă şi vremea rea şi s-au aventurat pe cel mai dificil traseu montan din Retezat, deși, pe traseul pe care îl aleseseră, pericolul era evident. Faptul a fost confirmat și de instructorul unui grup de 50 de persoane care se afla în apropiere, dar pe altă creastă a muntelui. Ei au acordat primul ajutor victimelor.
Legea nu interzice accesul pe traseele montane în condiţii meteo nefavorabile, dar salvamontiştii spun că toţi cei care se aventurează pe munte ar trebui să respecte avertizările. Mai grav, un salvamontist spune că cei doi copii decedați nu purtau echipamentul de protecție corespunzător – nu purtau cască de protecție și nu erau asigurați corespunzător!
Tragedia din Retezat a declanşat o avalanşă de mesaje şi dezbateri pe reţelele de socializare, unde oamenii se întreabă cine poartă răspunderea tragediei din Retezat.
Cetățeanul TV