Procurorii anticorupție au adunat toate contractele pe care Grup Feroviar Român și Unicom Tranzit le-au câștigat în defavoarea CFR Marfă. Dosarul a plecat de la o plângere a lui Dan Șova.
Anchetatorii bănuiesc că cele două firme de transport marfă pe carea ferată au prejudiciat statul, mai exact CFR Marfă, cu suma de 200 de milioane de euro, așa cum ne-a precizat o sursă care a participat la o descindere a procurorilor.
În acest an, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a finalizat ridicarea contractelor câstigate de Grup Feroviar Român, companie controlată de Gruia Stoica și Vasile Didilă, și Unicom Tranzit cu regii și companii de stat, dar și cu alte firme private, cum ar fi ArcelorMittal Galați.
Precizăm că Unicom Tranzit este o societate controlată de fostul ministru al Energiei de la Chișinău, Constantin Iavorski.
DNA ne-a transmis că nu ne poate oferi informații despre acest dosar pe motiv că faptele sunt încă în curs de cercetare. Cert este că verificările se desfășoară asupra faptelor, în rem, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, așa cum ne-au informat și reprezentanții celor două companii vizate de anchetă.
Reclamația lui Șova împotriva lui Gruia Stoica și a Unicom
Printre contractele care se află la dosar sunt cele de la Complexul Energetic Oltenia, dar și de la ArcelorMittal Galați.
Cercetările au plecat de la o plângere din iunie 2014, realizată la DNA de ministrul Transporturilor de la aceea vreme, Dan Șova. Atunci, controversatul politician a sesizat procurorii de faptul că asocierea GFR – Unicom Tranzit a câștigat o licitație de o sută de milioane de euro de la Complexul Energetic Oltenia, oferind un preț mai mic cu doar un million de lei față de oferta companiei de stat CFR Marfă.
Asocierea din care face parte Grup Feroviar Român (GFR) a solicitat suma de 255 milioane lei la această licitaţie, iar CFR Marfă a cerut 256 milioane lei. Valoarea contractului pentru trei ani era de 473 milioane de lei (peste 100 milioane euro).
Contractul a ajuns, până la urmă, la CFR Marfă
După reţinerea lui Gruia Stoica din 2014 – obținuse un alt contract în devafoarea CFR Marfă, oferind o mită de trei milioane de euro – CE Oltenia a anunţat că va prelungi contractul existent cu CFR.
GFR, parte a grupului Grampet, este al doilea mare transportator de marfă din România, după CFR Marfă. “Vă facem cunoscut faptul că GFR nu a primit nicio înștiințare că ar fi subiectul vreunei anchete a Direcției Naționale Anticorupție. În același timp, vă facem cunoscut faptul că GFR nu are și nici nu a avut vreodată datorii la bugetul de stat”, ni s-a transmis de la Departamentul de Comunicare și relații Publice al Grampet Group.
La rândul lor, reprezentanții Unicom Tranzit ne-au transmis că nimeni din companie nu a fost citat până în acest moment. “Nu avem cunostință de nicio anchetă la care faceți referire. Societatea Unicom Tranzit SA își desfășoară activitatea cu respectarea dispozițiilor legale și cu plata la zi, către bugetele statului, a obligațiilor fiscale ce ii revin”, ne-a transmis și Cătălin Pisoceanu, din partea Unicom Tranzit.
Compania este controlată de omul de afaceri din Republica Moldova, Constantin Iavorski. Acesta este un fost ministru al executivului de la Chișinău, unde a fost ministrul al Energiei.
Cetățeanul TV