Revoltător! În timp ce autoritățile dorm iar politicenii se gândesc numai la campania electorală, groapa de gunoi de la Ulmeni (Călărași) otrăvește la propriu populația din această zonă.
Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Un studiu de mediu arată dimensiunea dezastrului de la Ulmeni: deșeurile aduse din Capitală au determinat contaminări masive cu mercur, dar și cu alte metale grele. Studiul a relevat depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție și pentru alte metale investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.
CITEȘTE ȘI Mafia deșeurilor s-a dat de gol. Au dispărut gunoaiele menajere din Capitală
Autoritățile dorm liniștite pe banii și sănătatea românilor
Afectate sunt atât solul, pânza freatică, apa, cât și aerul, care a devenit irespirabil, cauzând un număr mare de îmbolnăviri în rândul populației.
Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația Cetățenească din Ulmeni, înființată de locuitorii din zonă, exasperați de poluarea la care sunt supuși și lipsa de reacție a autorităților.
Studiul a fost depus la Garda Națională de Mediu, la Direcția de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, dar deocamdată nimeni nu a luat nicio măsură. Oare funcționarii publici din aceste instituții așteaptă să treacă alegerile?
Cum au ajuns deșeurile la Ulmeni
Primăria Capitalei a avut două contracte pentru preluarea gunoaielor. Contractul nr. 955/11.03.1999 cu Iridex s-a finalizat în martie 2020, iar cel cu Eco Sud, din 14 iulie 1999, are clauză de prelungire an de an până la umplerea capacității, adică circa încă 15 ani.
Administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță (foto), a trimis la Iridex o adresă, în care anunța ajungerea la termen a contractului – acțiune legală, iar către Eco Sud o adresă în care spune că nu mai recunoaște valabilitatea contractului – acțiune ilegală.
Dacă acea clauză de prelungire automata a contractului este ilegală, așa cum au susținut edilii Capitalei, este dubios cum a prelungit Primăria Capitalei anul trecut contractul cu Eco Sud, în termenii aceleaiși clauze denunțate acum.
Depozitele de deşeuri de la Chiajna şi cel de la Vidra deţin autorizaţii integrate de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în 2028.
Urmare a măsurii luate de administratorul public al Capitalei, mai multe primării de sector au ales să trimitele gunoaiele pe filiera Tunari-Ulmeni.
Sute de mii de tone de gunoi, la Ulmeni
Lângă satul Ulmeni a fost amplasată, după cum a relatat presa, poate cea mai periculoasă bombă ecologică din Europa, cu o suprafață de peste 100 ha și cu o cantitate cumulată de peste 150.000 tone deșeuri menajere provenite de la primăriile Capitalei. Deșeurile ar fi amestecate cu deșeuri toxice care generează o poluare masivă.
Deșeurile sunt „sortate”, mai întâi, la Tunari (Ilfov) unde apoi sunt încărcate în camioane de mare tonaj și transportate pe ruta Oltenița – Ulmeni. Gunoaiele sunt îngropate în fostul combinat de creștere a porcilor de lângă satul Ulmeni, creând „cel mai mare dezastru ecologic din istoria postdecembristă a României”, acuză Asociația Cetățenească din Ulmeni.
Autorizațiile de mediu pentru așa-zisa sortare a deșeurilor uscate (nepericuloase) au fost eliberate de Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov (amplasamentul din Tunari) și de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași (amplasamentul din Ulmeni, Călărași).
Societățile care „sortează” gunoiul sunt Utiltrailer (pentru Ulmeni) și Cassano Metal (pentru Tunari).
Presa a relatat că în spatele Utiltrailer și Cassano Metal s-ar afla Nelu Iordache, care ar fi intrat în afacerile de reciclare fictivă a deșeurilor în toamna anului 2019, odata cu venirea la putere a Guvernului Orban.
Contaminare masivă din cauza deșeurilor „nepericuloase”
Studiul de sănătate publică realizat la initiațiva locuitorilor afectați din Oltenița și Ulmeni este cea mai elocventă probă științifică a poluării, contaminării și riscului de îmbolnăvire a populației.
Analiza specialiștilor a relevat contaminări masive cu substanțe toxice, care au efecte grave asupra populației ce trăiește în zona limitrofă depozitului de gunoi din Călărași.
Specialiștii au prelevat probe de sol de la 0,05m și 0,30m adâncime, din 200 de puncte de prelevare.
Conform investigației, solul prezintă depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție pentru majoritatea metalelor investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, plumb, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.
Metalele grele, mult peste limita admisă
Potrivit studiului, unul din cele mai periculoase metale cu care este contaminat solul în zona gropii de gunoi de la Ulmeni este mercurul, ai cărui vapori au o toxicitate extrem de mare iar intoxicatia produce leziuni cerebrale, renale și ale căilor respiratorii. Potrivit legislației, valoarea de alerta este de 1 mg/kg, iar valoarea de intervenție este de 2 mg/kg. S-au înregistrat depasiri ale pragului de intervenție la 3 din cele 400 de probe analizate, cea mai mare valoare fiind de 5 mg/kg.
În cazul plumbului, poloarea este și mai mare. Din cele 400 de probe analizate s-au înregistrat depășiri ale pragului de întervenție în cadrul a 105 puncte de prelevare. Cea mal mare valoare înregistrată a fost 745mg/kg, adică de aproape opt ori mai mult decât limita admisă.
Cobaltul, metal greu trecut pe lista substanțelor cancerigene, a fost găsit în 31 din cele 400 de probe recoltate. Cea mai mare valoare depășită a fost de 122 mg/kg, de aproape trei ori mai mult decât limita admisă.
Și la Cadmiu s-au înregistrat depășiri masive. Acest element, care este rapid bioacumulabil în plantele de cultură, trece în organismul uman producând afecțiuni renale. Valoarea de alertă este de 3 mg/kg, iar la Ulmeni specialiștii au constatat că o contaminare de 11 mg/kg.
Procesatori deșeuri: „Activitatea noastră este legală”
În ciuda sutelor de reclamații care arată dezastrul ecologic, procesatorii de deșeuri susțin că activitatea lor este legală, acoperită de avize și autorizații de la autoritățile statului.
„Activitatea noastră se desfășoară legal, în baza tuturor avizelor și actelor de reglementare necesare. Astfel, fluxul tehnologic derulat la punctele de lucru se desfășoară în strictă conformitate cu normele impuse prin actele de reglementare. În realitate, pericolul unei poluări cauzate de activitățile desfășurate, indiferent de natura ei, nu există, datorita modului de exploatare, precum reiese din următoarele considerente:
- întreaga noastră activitate se desfășoară cu respectarea normelor de protecție a mediului în spații conforme din punct de vedere tehnic, special amenajate și destinate procesării deșeurilor;
- activitatea desfășurată de noi cuprinde tratarea deșeurilor prin procedee tehnice certificate în vederea recuperării materialelor reciclabile, reciclării și valorificării acestora;
- în incinta amplasamentelor nu se desfășoară nicio activitate de eliminare a deșeurilor;
- activitatea noastră respectă normele de protecție și amplasare față de așezările umane;
- pe amplasament sunt recepționate și prelucrate doar deșeuri nepericuloase de proveniență municipală și asimilabile acestora”, precizează reprezentanții Utiltrailer SA.
Cetățeanul TV