Lideri europeni marcanţi poziţionaţi la dreapta eşichierului politic au cerut demisia premierului României, Victor Ponta, după ce acesta a fost trimis în judecată pentru corupţie. Demisia lui Ponta a fost cerută de preşedintele Popularilor Europeni, Joseph Daul, de liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, dar şi de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum. Socialiştii europeni nu au avut nicio luare de poziţie pe această temă.
“Solicit primului ministru al Guvernului României, Victor Ponta, să își prezinte imediat demisia din funcția de prim ministru, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru acuzații grave de corupție. Poporul român merită o carte de vizită mai bună decât un prim ministru trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor,” a declarat președintele PPE, Joseph Daul, într-un comunicat dat publicităţii vineri seara.
“România este astăzi un partener de încredere în Europa ca urmare a numeroaselor eforturi făcute de poporul român și de guverne de centru dreapta. Apelez la Victor Ponta să nu supună aceste realizări unui risc inutil. Domnia sa va avea șansa să își dovedească nevinovăția în fața justiției din România”, a concluzionat Daul.
Solicitarea privind demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului de la Bucureşti a fost întărită şi de o postare pe contul de Twitter al lui Joseph Daul: „Fac apel la premierul României, Victor Ponta, să demisioneze în condiţiile procesului pentru corupţie”.
Tot pe Twitter a ieşit la rampă, cerând demisia lui Victor Ponta, şi liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. „Primul ministru Ponta trebuie să demisioneze imediat”, a scris Weber, adăugând hashtag-urile #corruption şi #Romania.
Un lider al Bundestagului cere şi el demisia lui Ponta
Demisia lui Victor Ponta a fost cerută şi de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.
„Într-un stat democratic, în care funcţionează statul de drept, este de la sine înţeles că un oficial trebuie să-şi prezinte demisia de îndată ce procurorii reţin asupra sa acuzaţii. Acest lucru nu ţine doar de cultura politică a unui stat. Este o formă de prevenire a degradării instituţiei pe care oficialul o reprezintă”, a declarat pentru Mediafax Gunther Krichbaum.
El a amintit că preşedintele Germaniei Christian Wulff a demisionat în 2012, în situaţia în care doar se confrunta cu perspectiva urmăririi penale pentru fapte de corupţie. „Desigur, există întotdeauna prezumpţia de nevinovăţie, ca principiu fundamental”, a mai adăugat demnitarul german.
„Christian Wulff, de exemplu, a fost achitat, ulterior, însă un astfel de proces implică timp şi energie. Pentru binele propriei ţări, orice persoană care deţine o funcţie publică trebuie să fie în măsură să se concentreze în întregime asupra mandatului sau”, a mai spus Gunther Krichbaum.
Cetățeanul TV