vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDaea stă pe butoiul de pulbere al garanțiilor IFN de sute de...

Daea stă pe butoiul de pulbere al garanțiilor IFN de sute de milioane acceptate de AFIR. Marea ciordeală (X)

-

În primul episod al serialului „Marea ciordeală”, publicat pe 16 septembrie 2022, am explicat cum Parlamentul României a legiferat, prin Legea nr. 208/2022, o serie de viitoare țepe pentru Statul Român.

Concret, instituțiile statului român pot, legal, să accepte Scrisori de Garanție de la Instituții Financiare Nebancare, iar dacă IFN-ul intră în incapacitate de plată, din varii motive (insolvență, faliment, radiere din Registrul BNR etc.), nu există nicio variantă reală de recuperare a banilor de pe polițele emise de către IFN.

Va fi o mare gaură neagră în bugetul statului.

Și nimeni NU VA RĂSPUNDE pentru asta!

Asta a legiferat Parlamentul ROMÂNIEI, o serie de țepe pentru Statul Român! La fel ca și în cazul falimentelor în lanț de pe piața asigurărilor, însuși Marcel Ciolacu dând vina pe legislație după țeapa Euroins, Parlamentul a lăsat statul la mâna țeparilor din spatele IFN.

Citește și De la FNI-ul lui Vîntu la IFN-urile băieților deștepți de astăzi. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (II)

Dar să trecem la subiectul de azi, AFIR, instituție subordonată ministerului Agriculturii, condus de Petre Daea.

Doar FINANCE ONE IFN SA, Instituție Financiară Nebancară radiată de Banca Națională a României (BNR) în urmă cu un an, a emis Scrisori de Garanție pentru Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în valoare de nu mai puțin de 20,5 milioane de lei.

Tot pe 23 martie 2023, BNR a radiat PROCAPITAL ALLIANCE IFN SA, care a garantat pentru AFIR sume în valoare de 153,8 milioane de lei.

REAL CREDIT & LEASE IFN SA, cu un capital social de doar 1.050.000 lei, a garantat la AFIR suma 81, 6 milioane  lei, în condițiile în care o Instituție Financiară Nebancară, conform Regulamentului 20 al BNR, are voie să se expună riscului de 15 ori capitalul social. Deci, REAL CREDIT & LEASE IFN SA putea emite Scrisori de Garanție în valoare maximă de 15,75 milioane lei. Or, până la 81,6 este o diferență de peste 65 milioane de lei.

Avertismentul BNR

Asta în condițiile în care BNR a avertizat, într-un răspuns pentru CETĂȚEANUL, pe septembrie 2022, beneficiarii garanțiilor emise de IFN-uri să fie cu ochii-n patru, recunoscând că există precedente periculoase:

„În opinia noastră, se impune o analiză de oportunitate la nivelul beneficiarilor garanțiilor emise de IFN-uri, prin acestea înțelegând inclusiv autoritățile care pot accepta aceste garanții, potrivit celor mai recente modificări legislative, astfel încât, în cadrul normelor metodologice, să se prevadă elemente de diminuare a riscurilor cu care acești beneficiari s-au confruntat anterior”.

Iată situația la ora actuală, așa cum ne-a transmis-o AFIR:

„Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) pentru care AFIR a înregistrat Scrisori de Garanție pentru restituirea avansului si care la momentul acordării avansului erau înregistrate obligatoriu in Registrul Special BNR, sunt:

 Fondul de Garantare si Finanțare Transilvania IFN SA, sume în valoare de 58.172.955,12 lei

REAL CREDIT & LEASE IFN SA, sume  în valoare de 81.665.379,46 lei

UNIT CREDIT GARANT IFN SA, sume în valoare de 5.479.119,64 lei

EFI GARANT GROUP IFN SA, sume în valoare de 4.392.018,00 lei

MUTUALIS IFN SA, sume în valoare de 6.058.806,19 lei

FINANCE ONE IFN SA, sume în valoare de 20.543.419,85 lei

SC IFN EXTRA FINANCE SA, sume în valoare de 5.991.416,00 lei

Suport Real IFN SA, sume în valoare de 3.627.322,39 lei

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii IFN SA (FNGCIMM IFN SA), sume în valoare de 2.544.616.987,45 lei.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR IFN SA), sume în valoare de 1.053.782.283,23 lei.

PROCAPITAL ALLIANCE IFN SA, sume în valoare de 153.887.142,29 lei”.

Dacă scoatem cele două IFN ale statului, FNGCIMM IFN SA și FGCR IFN SA,  rămâne cu o posibilă gaură de circa 40 milioane de euro numai la o singura agenție. Și sunt sute de instituții ale statului care acceptă garanții de la IFN.

Falimentul EUROINS este, în comparație, pistol cu apă. Măcar la societățile de asigurare există reasigurare. La insolvența / falimentul / radierea IFN nu există nicio asigurare, ci doar găuri negre în bugetul țării, pe care le vom acoperi tot noi, contribuabilii.

Pe de altă parte, AFIR este acoperit de legislație. Cum spuneam, statul român asigură toate condițiile pentru a fi furat cu acte în regulă.

În conformitate cu ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 49 din 23 octombrie 2015 Articolul 23:

(3) Plata avansului trebuie să fie subordonată constituirii unei garanții, prezentate sub formă de scrisoare de garanție bancară sau scrisoare de garanție eliberată de instituții financiare nebancare înregistrate în Registrul special al Băncii Naționale a României, care corespunde procentului de 100% din suma avansului. . În cazul beneficiarilor privați ai sprijinului pentru investiții, precum și al beneficiarilor submăsurii 19.4, plata avansului poate fi subordonată și unei polițe de asigurare, care corespunde procentului de 100% din suma avansului, eliberate de o societate de asigurări autorizată conform legislației în vigoare.

De asemenea, articolul 13 din HOTĂRÂREA nr. 226 din 2 aprilie 2015 precizează: Pentru asigurarea finanțării cheltuielilor necesare derulării proiectului, beneficiarul finanțării din FEADR poate constitui garanții în favoarea unei instituții financiare, respectiv unei instituții de credit sau instituții financiare nebancare înregistrate în registrul special al Băncii Naționale a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 93/2009  privind instituțiile financiare nebancare, cu modificările și completările ulterioare, sub forma ipotecării investiției care face obiectul contractului de finanțare, cu notificarea AFIR, în condițiile legii, și cu respectarea prevederilor contractului/deciziei de finanțare în cauză. Beneficiarul este obligat să transmită AFIR o copie a contractului de credit și ipotecă, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la semnarea acestuia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...