Consiliul Judeţean Teleorman nu se constituie, deocamdată, parte civilă în Dosarul Belina, în care este cercetat fostul şef al CJ Adrian Gâdea. Actualul preşedinte al CJ Teleorman spune că eventualul prejudiciu poate fi recuperat ulterior.
Dănuţ Cristescu, preşedintele CJ Teleorman, a declarat pentru Mediafax, întrebat dacă instituţia pe care o conduce se va constitui în parte civilă în Dosarul Belina, că aleşii judeţeni au votat un proiect conform căruia vor iniţia o acţiune civilă în instanţă după ce vor avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă în dosar, în cazul în care această sentinţă va exista.
”În aceste condiţii, noi nu ne-am constituit parte civilă. Sunt două dosare. În ambele dosare penale, Consiliul Judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă. Eu am iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean şi pentru celălalt dosar, dar şi pentru acesta, prin care am menţionat că instituţia pe care o conduc nu introduce acţiune civilă în instanţă pentru recuperarea eventualelor prejudicii, pentru că în acest moment discutăm de un dosar care nici măcar nu e trimis în judecată, la nivel de suspiciune, şi unul care este trimis în judecată. (…) Dacă va fi cazul, legea permite să iniţiezi o acţiune civilă şi să recuperezi eventualul prejudiciu. Oricum, a fluctuat eventualul prejudiciu, nu a mai fost acelaşi care a fost transmis iniţial, a apărut altceva, nu există date, indicii, probe la momentul acesta. Legea spune că te poţi constitui sau nu te constitui parte civilă, asta nu înseamnă că un eventual prejudiciu, dacă va exista, nu poţi să-l recuperezi. S-a votat proiectul de hotărâre”, a spus Dănuţ Cristescu.
Gâdea și Shhaideh, urmăriți penal în Dosarul Belina
Adrian Gâdea, fost şef al Consiliului Judeţean Teleorman, este cercetat în Dosarul Belina, fiind acuzat de abuz în serviciu.
„În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha). Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, declarau procurorii.
Şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”. Procurorii DNA susţin că în 2013 părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Cetățeanul TV