Politicienii nu ezită să se dea în judecată unul pe altul pentru calomnii și să-și ceară despăgubiri simbolice sau de zeci de mii de euro. Majoritatea celor acuzați se apără în instanță tocmai cu calitatea de om politic și faptul că pot face declarații politice de orice natură. Uneori, magistrații nu sunt de acord cu aceste explicații.
Serviciile secrete. Primul pe lista celor care au apelat la calomnii, conform chemărilor în judecată, este fostul premier Victor Ponta. E drept, decizia în cazul său nu este una definitivă. Magistratul de caz de la Judecătoria Sector 2 a stabilit, săptămâna trecută, că Victor Ponta trebuie să-i plătească lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, suma de 20.000 de lei.
Într-o postare de pe Facebook, din februarie 2016, Ponta spunea că l-a demis pe Lucian Isar, care ocupă funcţia de ministru pentru Relaţia cu mediul de afaceri, după ce a fost informat de serviciile secrete de intenţia acestuia de a cere mită de la o firmă americană. „În aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România.”
În urmă acestei postări, Isar a decis să-l dea în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie şi i-a cerut 100.000 de lei daune. A obținut doar 20.000 de lei.
Mita de la Roșia Montană. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roșca Stănescu, fost parlamentar PSD, pentru că acesta a spus că ar fi primit mită pentru susţinerea proiectului de la Roşia Montană. Tribunalul Bucureşti a decis că Sorin Roşca Stănescu trebuie să îi plătească lui Traian Băsescu o despăgubire morală simbolică de 100 lei pentru că l-a calomiat.
Firma de construcții și pușcăria lui Solomon. Elena Udrea a pierdut definitiv procesul deschis în 2010 impotriva actualului ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, după ce Tribunalul Bucuresti i-a respins recursul împotriva deciziei din noiembrie 2010 a Judecătoriei Sectorului 5.
Udrea a cerut instantei să o oblige pe senatoare să plătească despăgubiri civile de 100.000 de lei, pentru prejudiciul moral pe care aceasta i l-a adus, și a cerut totodată ca ea să publice pe propria cheltuială, în trei ziare cu acoperire națională, hotărârea judecătorească pronunțată.
Senatorul PSD Olguta Vasilescu a declarat in luna martie 2010 că Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, ar fi fost reținut de procurorii DNA după ce ar fi scos de pe piața din Craiova firma de construcții a Elenei Udrea. Udrea a negat că ar avea o firma de construcții și a anuntat ca o va da in judecată pe Vasilescu.
Petrolul și calomia. Călin Popescu Tariceanu a pierdut procesul de calomnie intentat lui Emil Boc în legătură cu dosarul acordului dintre Agenția Națională a Resurselor Minerale si Sterling Resources. Șeful Senatului ceruse daune de 100.000 de lei pentru acuzații defăimătoare lansate de Emil Boc. Primarul Clujului a facut mai multe declarații în care îl acuză pe fostul prim-ministru de subminarea economiei naționale prin incheierea acordului cu Sterling.
„Toate aceste afirmatii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputației mele, imaginii mele publice și imi produc un prejudiciu moral”, a susținut Tariceanu la momentul deschiderii procesului, acuzându-l pe Emil Boc de calomnie și solicitând daune de 100.000 de lei.
Pierzătorul Vadim. Fostul președinte al PRM Corneliu Vadim Tudor a fost chiar executat silit în 2015 în urma unei decizii judecătorești definitive și irevocabile. Acesta a pierdut un proces in fata actualui ministru PSD Ana Birchall.
Aceasta l-a acuzat de calomnie, iar pentru jignirile pe care i le-a adus si pentru prejudiciul de imagine creat Vadim îi datorează 40.000 de euro.
Cetățeanul TV