joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMogulul de la „Spații verzi”, fost la „Cimitire”, se vrea șef la...

Mogulul de la „Spații verzi”, fost la „Cimitire”, se vrea șef la aeroportul Otopeni, cu sprijinul lui Gabriel Oprea. Herăstrăul, în paragină

-

Directorul general al Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București, Bogdan Tănase, vrea să fie șef peste Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, instituție unde a mai fost și a plecat cu cântec. Apropiații lui Tănase spun că acesta nu ar pierde nicio ocazie să se laude cu sprijinul direct pe care îl are în carieră din partea lui Gabriel Oprea, ministrul Administrației și Internelor. Nu puține au fost însă cazurile când astfel de „protecții” s-au dovedit simple închipuiri

Bogdan Tănase
De la Cimitire și Parcuri, Tănase vrea să „decoleze” spre Otopeni

Din 2012, Tănase nu a mai depus nicio declarație de avere, potrivit informațiilor afișate pe site-ul Primăriei Capitalei. Susținea în 2012 că nu are decât un împrumut de aproape 100.00 de euro, o casă și un teren în Ilfov. Cu toate acestea, directorul face vacanțe luxuoase și cheltuie o avere în escapadele la mare, unde obișnuia, când Cristi Borcea era liber, să petreacă cu acesta în cele mai luxoase cluburi. Familia Borcea a concesionat ștrandurile Ciurel şi Drumul Taberei.

Adus direct din birourile Aeroportului Băneasa, Bogdan Tănase nu s-a afirmat decât poate prin scandalul ziariştilor cărora le-a facilitat “picnicul” pe pista de decolare. Este cunoscută disputa permanentă pe care a avut-o în calitate de director general adjunct cu directorul general al aeroportului Băneasa şi, pentru a-l denigra pe acesta, a instrumentat un adevărat scenariu, amplu mediatizat în presă la vremea respectivă. Bogdan Peter Tănase nu s-a oprit aici şi, cu sprijin consistent de la centru, s-a cocoţat în funcţia de director general la Cimitire, unde a gândit o afacere de câteva milioane de euro pentru următorii ani de dictatură. Ulterior, a ajuns, simultan, șef interimar și peste parcuri.  După ce a semnat zeci de contracte la Cimitire, fără licitație, și-a dat seama că la parcuri este mai multă activitate decât printre morminte – așa că a a trecut director general peste parcuri, lacuri și zonele de agrement din București. O parte dintre acestea sunt lăsate deja în paragină.

Herăstrăul, spre dezastru

Cititorii „Cetățeanul” ne-au trimis, la începutul acestei săptămâni, fotografii care arată dezastrul care începe să-și facă loc în Parcul Herăstrău. Puteți vedea, în pozele de mai jos, în ce hal au ajuns, în plin sezon, băncile din cel mai mare Parc al Capitalei.

Herastrau banca 1Herastrau banca 2Herastrau banca 3

Curtea de Conturi: prejudiciu la ALPAB

Auditorii Curţii de Conturi a României au constatat anul trecut că Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a făcut achiziţii inutile şi supraevaluate, contracte umflate, dar decontate, inventarieri superficiale şi plăţi fără acoperire legală. Acestea sunt doar câteva dintre ilegalităţile girate de către actualul director al ALPAB şi câţiva subordonaţi ai acestuia. În plus, mai multe măsuri dispuse de auditorii de conturi nu au fost duse la îndeplinire de actuala conducere a ALPAB, deşi termenul de remediere a deficienţelor a fost depăşit cu multe luni de zile. Mai mult, Curtea de Conturi a precizat că „nu au fost luate măsuri în timpul auditului”, fapt pentru care prejudiciile nu au fost recuperate nici până în prezent. Prezentăm, în continuare, câteva constatări relevante ale Curții de Conturi.

Fitness şi jacuzzi pe bani publici

Bogdan Tănase
Ministrul Gabriel Oprea, recunoscut ca intolerant față de încălcarea legii

Auditorii Curţii de Conturi a României au mai constat faptul că s-au plătit ilegal 49.500 euro, reprezentând contravaloare servicii spa neefectuate de către S.C. Twins Cafe S.R.L., firmă care deţine unul dintre cele mai luxoase locaţii de fiţe din Capitală (Le Club). În anul 2010, între ALPAB şi firma respectivă a fost încheiat un protocolul prin care „Twins Cafe” se obliga „să presteze servicii spa către persoane fizice şi juridice constând în: fitness, aerobic, piscină, squash, saună, hammam, jacuzzi, aqua bar, fit bar etc”. În schimb, ALPAB se obliga să plătească tariful de 300 euro/lună pentru fiecare unitate locativă din Satul Francez, respectiv pentru un număr de 30 unităţi locative la cursul de schimb stabilit de B.N.R. pentru moneda euro valabil pentru data efectuării plăţii”. Experţii de conturi au constatat că „societatea nu a prestat servicii spa în valoare de 49.500 euro (165 abonamente x 300 euro/abonament) reprezentând contravaloarea unui număr de 165 abonamente (360 abonamente facturate – 195 abonamente care trebuiau decontate şi sunt aferente lunilor în care unităţile locative au fost închiriate)”.

Practic, ALPAB, prin semnătura directorului general Bogdan Peter Tănase, a achitat nejustificat suma de 218.194 de lei, adică 49.500 de euro (la cursul BNR din 20.03.2013) către firma care se obliga să presteze servicii de spa în Satul Francez.

„Decontarea lucrărilor de întreţinere spaţii verzi din parcurile administrate de ALPAB în valoare totală de 14.398.514 lei (nr. circa 3.300.000 de euro), fără întocmirea tuturor documentelor din care să rezulte exactitatea şi realitatea cantităţilor de lucrări înscrise în situaţiile de plată” este una dintre primele constatări ale Curţii de Conturi a României. Directorul Bogdan Peter Tănase nu a făcut niciun demers pentru a preîntâmpina aceste nereguli, sustin inspectorii.

Terenuri de 60.000.000 de euro fără cadastru

Auditorii Curţii de Conturi a României au descoperit că 17 terenuri din domeniul public al Municipiului Bucureşti, aflate în administrarea ALPAB, nu au fost înscrise la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Valoarea de inventar a terenurilor care nu au fost înscrise la Oficiu este de 265.244.615 lei, adică aproximativ 59.000.000 de euro. Abaterea descrisă mai sus a fost cauzată de insuficienta preocupare a conducerii entităţii controlate, în special a directorului general Bogdan Peter Tănase, de „a respecta prevederile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, şi respectiv ale H.G. nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public al statului pentru înscrierea la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, a proprietăţii publice a unităţilor administrativ-teritoriale”. Auditorii de conturi au ajuns la concluzia că „deşi la data de 31.12.2012 entitatea verificată avea în evidenţă terenurile prezentate în Anexă nr. 7, aceasta nu a luat măsurile legale în vederea întocmirii documentaţiei cadastrale şi înscrierea acestor imobile în cartea funciară aşa cum se prevede la art. 46(1) din Legea nr.7/1996″.

A dat pe nimic spații comerciale

Din verificarea efectuată asupra modului de stabilire şi încasare a veniturilor obţinute de către ALPAB în anul 2012, din închirierea unor spaţii şi terenuri amplasate pe raza municipiului Bucureşti a rezultat aplicarea necorespunzătoare a prevederilor legale. Astfel, s-au descoperit ”încadrări eronate pe zone a spaţiilor sau terenurilor care fac obiectul închirierii”, dar şi ”încadrări eronate ale obiectului de activitate desfăşurat de către chiriaşi” precum şi ”aplicări în mod necorespunzător a reducerilor prevăzute pentru spaţii şi terenuri”. Aceste aspecte au condus la stabilirea unor tarife în lei/mp mai mici decât cele prevăzute în actele administrative menţionate mai sus, respectiv la diminuarea veniturilor proprii. În timpul misiunii de audit pentru un număr de șase contracte de închiriere a fost recalculată chiria pentru anul 2012, rezultând că entitatea auditată, adică ALPAB, nu a stabilit şi încasat venituri în sumă totală de 214.699 lei.
Curtea de Conturi a României a dat exemplu situaţia contractului dintre ALPAB şi firma ”Dragulin & Carmen” S.R.L. privind închirierea terenului şi construcţiei situate în Parcul Carol în suprafaţă totală de 120 mp teren şi 60 mp construcţie în vederea desfăşurării de activităţi de alimentaţie publică. În fişa de calcul care a stat la baza calculului chiriei lunare, ALPAB a înscris „în mod eronat un tarif de 7,5 euro /mp pentru clădire şi 3,75 euro/mp teren în loc de 15 euro/mp şi respectiv de 15 euro /mp în sezon şi 7,5 euro/mp în extrasezon cât este prevăzut în H.C.G.M.B nr. 32/2007 modificată şi completată de H.C.G.M.B nr. 268/2010 „. Ca urmare a aplicării tarifelor prevăzute în actele administrative mai sus menţionate a rezultat că, în anul 2012, entitatea auditată trebuia să stabilească şi să factureze chiriaşului suma de 27.900 euro. Având în vedere că „din fişa contului 411 „Clienţi” rezultă că pentru S.C. Dragulin & Carmen S.R.L. s-a facturat suma de 15.235 euro, rezultă că ALPAB nu a stabilit şi încasat o diferenţă de chirie de 12.665 euro, respectiv 67.157 lei”. Situaţii similare cu cea prezentată mai sus s-au constatat şi în cazul celorlalte cinci contracte de închiriere. În opinia auditorilor de conturi, principalul vinovat pentru aceste abateri este directorul general Bogdan Peter Tănase.

Cine este Bogdan Tănase

–  a fost cinci ani director în Administraţia Pieţelor, apoi a fost promovat pe linie de partid
– a ajuns în conducerea Aeroportului Băneasa, de unde a plecat „aruncat ca o măsea stricată”
– Oprescu i-a dat apoi pe mână şefia Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti, poziţie din care Tănase a fost implicat în nenumărate scandaluri şi afaceri ciudate

 

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Cimitir asta fura de rupe si nu semneaza nimic,a adus la ALPAB o jurista de la Cadastru prin detasare,care castiga salariul de 1000 euro net lunar in conditia in care acolo salariu mediu brut ste 1200 lei si care este imputrnicita de el sa semneze tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...