Blat PNL-PSD la Ministerul Sănătății! Pupila șefului PSD Constanța Felix Stroe, Georgeta Bumbac, menținută în funcția de secretar general de actualul ministru al Sănătății, vrea să desființeze, prin HG, Serviciul de recunoaștere a calificărilor profesionale, din cadrul Centrului de Resurse Umane în Sănătate Publică (CRUSP).
Suspiciunea de blat este întărită de faptul că „pe poziție” rămân structuri clientelare ale PSD, inclusiv un medic veterinar (sic!) venit prin transfer, deloc întâmplător, de la DSP Teleorman (!?)
Dacă va fi aprobată, măsura va paraliza pur și simplu, susțin medicii, organizarea examenelor și concursurilor naționale aflate în derulare, inclusiv a concursului de rezidențiat din decembrie 2019, pentru care s-au înscris peste 8.200 de candidați.
Medicii sunt extrem de nemulțumiți de această decizie, pe care o văd ca pe un „blat” PNL-PSD, nemulțumirea putându-se lesne întoarce chiar împotriva președintelui Klaus Iohannis, inclusiv la scrutinul de duminică.
Georgeta Bumbac a fost numită de premierul Viorica Dăncilă, pe 17 septembrie 2019, în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății, protejata lui Felix Stroe fiind la acel moment directorul general al Direcției economice și buget a instituției.
Sabotaj PSD la Ministerul Sănătății
Concret, Bumbac a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru reorganizarea Ministerului Sănătății (modificare HG 144/2010), prin care se destructurează Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică, potrivit notei de fundamentare a hotărârii (vezi mai jos).
Proiectul, care nu are avizul ministrului sănătății și nici al structurilor de specialitate din minister, prevede desființarea Serviciului de recunoaștere a calificărilor profesionale, o parte dintre salariații acestuia și o serie de atribuții urmând a fi preluate de direcția generală juridică.
Deși proiectul de act normativ invocă o „creștere a capacității administrative a ministerului”, în realitate se poate vorbi de o sabotare a activității acestei instituții și a activității Guvernului României în domeniul sanitar, avertizează medicii.
Astfel, decizia de reorganizare inițiată de protejata lui Felix Stroe ar putea avea consecințe grave.
Măsura va duce la blocaje în organizarea examenelor și concursurilor naționale aflate în derulare, inclusiv a concursului de rezidențiat din 8 decembrie 2019 pentru care s-au inscris peste 8.200 de candidați. Concursul de rezidențiat a fost amânat deja de două ori, stârnind vii nemulțumiri în rândul medicilor.
Totodată, măsura va conduce la disfuncționalități, acuză medicii, în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale obținute în alte state UE, precum și relația de colaborare cu autoritățile competente din aceste state.
În acest mod va fi ingreunată si colaborarea prin intermediul Sistemului de Informare al Pieţei Interne (IMI), inițiat de Comisia Europeană pentru a facilita comunicarea între autorităţile competente din statele membre.
Clientela PSD, pusă la adăpost, inclusiv „veterinarul de Teleorman”
Nu în ultimul rând, reorganizarea propusă de Georgeta Bumbac ar putea întări poziția în minister a unor personaje fidele fostei guvernări PSD.
Astfel, la conducerea Corpului de Control al ministrului sănătății, va fi menținut Constantin Dina, un medic constănțean, apropiat al Georgetei Bumbac și al lui Stroe Felix, ajuns la MS prin transfer de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.
O altă protejată a PSD, Mioara Comana, își va întări poziția în fruntea Inspecției Sanitare de Stat. De profesie medic veterinar!?!, Mioara Comana a ajuns la Ministerul Sănătății tot prin transfer de la DSP Teleorman. Ea este cunoscută drept o apropiată a fostului șef al PSD, Liviu Dragnea.
Blat PNL-PSD. Sinecurista Bumbac
Georgeta Bumbac este funcționar în Ministerul Sănătății din 2011, timp în care pe la conducerea instituției s-au perindat 11 miniștri. Este cel mai bine plătit funcționar din MS, fiind beneficiara, acuză surse din minister, a mai multor sinecuri de partid. Astfel, Bumbac adună, lunar, peste 5.500 de euro numai din indemnizațiile de membru în diverse consilii de administrație, după cum a relatat presa.
Ultima sinecură a primit-o pe 4 noiembrie 2019, dată la care în Parlament era votat Guvernul Orban. În acea zi, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, aflat în ultimele ore de mandat, a convocat Adunarea Generală a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a confirmat mandatele de membru în Consiliul de Administrație al companiei. Printre beneficiarii sinecurilor s-a numărat și Georgeta Bumbac. Ea era deja din noiembrie 2017 în acest consiliu de administrație, dar, prin decizia pe ultima sută de metri a lui Cuc, a mai obținut încă 4 ani în această structură de conducere a unei companii de stat strategice.
Bumbac mai încasează indemnizații de la consiliile de administrație ale Companiei de Aeroporturi și Companiei de Canale Navigabile.
De la nașu’ Felix Stroe, ce-i mai bun pentru fina
Georgeta Bumbac este o apropiată a lui Felix Stroe, șeful PSD Constanța. Mai mult decât atât, liderul filialei social-democrate de la malul mării este chiar nașul copilului său, după cum chiar ea recunoaște, dar neagă că Stroe ar fi avut vreun rol în ascensiunea ei profesională.
Pupila lui Felix Stroe a avut o ascensiune fulminantă. Ea da fost numită încă de la terminarea facultății inspector în ANAF Constanța, apoi în martie 2003 șef de birou ANAF Constanța, în mai 2003 – șef servicu ANAF, în iulie 2004 – inspector control fiscal ANAF Constanța, septembrie 2007 consilier superior control fiscal, iar în septembrie 2011 director general în Ministerul Sănătății.
Slujba de la Ministerul Sănătății i-a adus și neplăceri. În 2013, Corpul de control al primului ministru de atunci, Victor Ponta, anunța că va sesiza Parchetul, în legătură cu încheierea şi derularea unui contract între minister şi firma Adi Com Soft, care avea ca obiect furnizarea unui program de contabilitate.
Georgeta Bumbac ar fi încercat să impună structurilor din teritoriu încheierea contractelor de mentenanţă cu firma Adi Com Soft. Constanțeanca mai colaborase cu această firmă pe vremea când lucra la Ministerul Finanțelor.
Ministrul Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, s-a delimitat ferm de Georgeta Bumbac, susținând că funcţionara a acţionat de capul ei.
Cetățeanul TV