Conform unui buletin de analiză a apei din zona incineratorului de deșeuri medicale și a platformei de gunoi de la Chitila, oraș de lângă București, apa ar conține două tipuri de bacterii periculoase pentru sănătatea populației.
Așa cum am prezentat încă de ieri, locuitorii zonelor de la marginea Capitalei, din Bucureștii Noi, Militari sau cei din Chitila sunt nemulțumiți în ultimele luni de mirosul urât în care trăiesc. O parte dintre aceștia cred că „parfumul” vine de la groapa de gunoi, alții bănuiesc incineratorul firmei Stericycle care se afla pe platforma de gunoi și unde sunt sterilizate/arse gunoaiele periculoase.
CITEȘTE ȘI:
Reamintim aici că, Garda Națională de Mediu a transmis că mirosul din zonă nu depășește valorile normale, acolo fiind totuși o groapă de gunoi în jurul cărora s-au emis mai multe autorizații de urbanism pentru realizare unor complexuri rezidențiale. La rândul său, conducerea Stericycle, companie cu acționariat american, amintește că zona este cu un caracter industrial, iar mirosul poate proveni de la oricare dintre firmele cu profil care acționează în localitatea Rudeni, parte a orășelului ilfovean Chitila. De altfel, societatea amintită nu a primit nicio sancțiune în acest sens, pentru depășirea normelor de poluare.
Apa cu E.coli
Una dintre familiile care locuiesc în zonă a avut curiozitatea, la începutul anului trecut, să verifice și calitatea apei. Mai exact dintr-un puț de la marginea Capitalei, strada Fortului, Sector 1.
Din cele șapte caracteristici ale apei, la toate s-au depistat bacterii, numai că în cazul a cinci caracteristici normele legale nu impun limite.
Cu toate acestea, pentru prezența E.coli normele de sănătate publică impun ca la 100 ml de apă potabilă să nu fie nicio unitate formatoare de colonii (ufc). Însă, la analize a reieșit că sunt șapte unități la 100 ml.
Mai mult, pentru enteroci intestinali normele de sănătate publică impun din nou absența acestora la 100 ml. Din analize a reielit că sunt 58 de unități formatoare de colonii.
Rezulta, apa din puțurile din zona gropii de gunoi, așa cum sunt alimentate cu apă multe din casele din această parte a periferiilor Capitalei, ar putea dăuna sănătății.
Una dintre plângerile penale trimise de locuitorii din zonă susține că poluarea apei ar proveni de la modul cum sunt tratate deșeurile medicale la groapa de gunoi de la Rudeni, inclusiv faptul că substanțe toxice, ca formolul, este aruncat la gura de canal.
Garda de Mediu nu a depistat astfel de nereguli, însă desfășoară verificări amănunțite în această perioada pentru a stabili dacă sănătatea populației este afectată de groapa de gunoi și de incineratorul de la Chitila.
Punctul de vedere al Stericycle
Apa uzată rezultată din activitatile de sterilizare, incinerare şi decontaminare pubele desfăşurate de Stericycle România este colectată în două bazine proprii de retenţie, unde este dezinfectată conform procedurilor. După care este transferată într-o staţie de epurare a unui partener extern, dotată cu tehnologie modernă, care are toate avizele necesare. Rezultatul procesului de epurare a apelor uzate, denumit şi permeat, ajunge aproape de calitatea apei distilate, se deversează într-un emisar natural, conform legilor în vigoare, cu monitorizarea indicatorilor fizico-chimici si microbiologici. Subliniem că apa uzată rezultată din procesele industriale efectuate de Stericycle România nu ajung niciodată direct în reţeaua de canalizare a oraşului, sol sau pânza de apa freatică. Desfășurăm periodic măsurători privind substanţe poluante evacuate în apă şi rezultatele se încadrează în limitele admise de lege.
Nu în ultimul rând, vă atragem atenţia că relevanţa documentului prezentat ca probă – buletinul de analiză a apei – stă sub semnul întrebării atâta timp cât nu este specificată data acestuia şi nu se precizează dacă prelevarea apei a fost făcută de o instituţie autorizată, în vase sterile speciale, aşa cum este recomandat. Modalitatea de prelevare poate influenţa în mod semnificativ rezultatele analizei.
Despre Stericycle România
Stericycle România este una dintre companiile importante de servicii din domeniul managementului deşeurilor periculoase din România şi face parte din grupul Stericycle, lider mondial în domeniul managementului deşeurilor medicale şi industriale, cu operaţiuni în 17 ţări de pe 4 continente.
Cetățeanul TV