Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa nu este doar personajul controversat care se face remarcat prin comportamentul vulgar la tribuna Parlamentului, ci și o „gaură neagră” pentru banul public. Bacalbașa este judecat la Galați pentru Ocolul Pământului pe bani publici
Înainte să devină parlamentar, în cariera sa administrativă, a fost acuzat că a păgubit cu echivalentul a 230.000 de euro Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați, iar mai nou e acuzat că dat o „gaură” de 357.000 lei în bugetul Consiliului Județean (CJ) Galați. Suma reprezintă valoarea carburantului consumat suplimentar, peste consumul legal, de mașinile de serviciu ale lui Bacalbașa în perioada 2012-2014, când era președintele CJ. Este vorba de valoarea a peste 5.000 de litri de benzină, carburant cu care mașinile folosite de Bacalbașa ar fi putut face ocolul Pământului la Ecuator.
Bacalbașa judecat la Galați
În perioada 2012-2016, Nicolae Bacalbașa a fost președintele CJ Galați, fiind ales pe listele USL (PSD). În urma carierei sale administrative rămân pagubele aduse banului public, constatate de Curtea de Conturi. Printre acestea, consumul exagerat de carburant pe care Bacalbașa l-a alocat mașinilor sale de serviciu. Potrivit constatărilor Curții de Conturi, în perioada 2012 – 2014, numai consumul peste normele legale a fost în valoare de 230.000 de lei. Cel care în 2016 a devenit președintele CJ Galați, Costel Fotea (PSD), care e și președinte executiv al PSD Galați, ar fi făcut uitate aceste pagube, dar la cererea Curții de Conturi a trebuit să deschidă acțiune în instanță pentru recuperarea prejudiciilor. În vara anului trecut, pe rolul Secției de Contencios Administrativ a Tribunalului Galați a apărut dosarul 2.491/121/2018, în care obiectul acțiunii este „pretenții”, „reclamant” este CJ Galați, iar Nicolae Bacalbașa apare ca „pârât”
Trebuie să plătească daune de cel puțin 353.000 lei
În cererea de chemare în judecată nr 7.308/12.07.2018, adresată Tribunalului de CJ Galați prin reprezentantul legal Costel Fotea, președintele CJ Galați, împotriva „pârâtului” Nicolae Dobrovici Bacalbașa, se solicită „obligarea pârâtului” la plata a peste 353.000 lei: „1. plata sumei totale de 353.900,67 lei, actualizată până la momentul achitării integrale a acesteia, reprezentând prejudiciul adus patrimoniului UAT Județ Galați, astfel: 230.028,13 lei – plata nelegală a consumului de carburanți la autoturismele din dotarea Consiliului Județean Galați, peste normativul legal, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014, nerecuperată de conducerea instituției publice de la funcționarii vinovați; 78.216,40 lei, dobânzi calculate până la data de 25.04.2018, potrivit dispozițiilor art 174 din Legea nr 207/2015 – Cod Procedură Fiscală; 45.656,14 lei – penalități de întârziere calculate până la data de 25.04.2018, potrivit art 176 din Legea nr 207/2015 – Cod Procedură Fiscală; 2. plata cheltuielilor de judecată, conform art 453 Cod Procedură Civilă”, se arată în plângerea CJ Galați.
Ce a făcut Bacalbașa? Ocolul Pământului pe bani publici
După preluarea mandatului de președinte CJ Galați, în 2012, Bacalbașa a circulat cu două mașini de serviciu, Volkswagen Tuareg, cu numărul de înmatriculare GL-01-CJG, și Skoda Octavia, cu numărul GL-42-CJG, ambele cu cote de 150 litri/lună.
Din 2013 a mai circulat și cu Dacia Papuc, cu numărul Gl-18-CJG, cu o cotă de 350 l/lună, dar circula și cu Skoda. În 2013, pentru deplasările lui Bacabașa cu Tuareg-ul au fost alocați 1.800 litri de carburant (150 litri lunar), dar conform foilor de parcurs s-au consumat 7.081 litri, cu 5.281 litri mai mult. O depășire cu 293%! În 2014, Bacalbașa a parcurs 14.375 km cu Skoda Octavia și 28.375 km cu Dacia „papuc”. În total, 42.750 km, mai mult decât circumferinta Pământului la Ecuator, de 40.076 km. S
Secretul acestor deplasări a fost aflat de jurnaliști: Bacalbașa se deplasa la conferințe PSD sau făcea naveta de la Galați la București pentru talkshow-uri. Pe contul de facebook al șoferului lui Bacalbașa era și ordinea intrării în emisie a lui Bacalbașa: „1 decembrie 2013 – 6.45 la RTV”; „1 decembrie 2013 – Urmează… – la Antena 3”. Pe foaia de parcurs, semnată de Bacalbașa, scria că ar fi fost în delegație la Ministerul Sănătății. Dar era 1 decembrie, Ziua Națională și ministrul era închis. După două zile, pe contul șoferului o nouă postare: „3 decembrie – a fost la RTV”.
Război în PSD Galați. Bacalbașa amenință cu „RTV-ul”
De când a fost deschis acest proces pe rolul Tribunalului, organizația PSD Galați este pe un butoi de pulbere. Cum președintele CJ Galați, Costel Fotea, este în același timp și președintele executiv al PSD Galați, adică mâna dreaptă a președintelui ales, Dan Nica, au început certurile.
Potrivit unor surse din PSD Galați, „majoritatea membrilor consideră că Fotea putea să nu deschidă proces lui Bacalbașa, pentru că cei 200.000 de lei au fost cheltuiți pe motorină, nu i-a luat acasă”.
Pesediștii mai tineri sunt porniți pe Bacalbașa pentru că „dă apă la moară celor care spurcă PSD-ul la televiziuni și pe Facebook”. Aceleași surse mai spun că „Bacalbașa amenință că dacă va fi obligat să plătească vreun leu din buzunar va face dezvăluiri la România TV despre cum merg lucrurile în PSD Galați”.
Procesul e deturnat de la prejudicii la conflict de muncă
În judecarea acestui proces lucrurile sunt simple, nu ar fi nevoie nici de expertiză pentru că prejudiciul a fost calculat de Curtea de Conturi în baza documentelor CJ Galați. Însă același Costel Fotea, a efectuat o manevră care ar putea duce la închiderea dosarului.
La dosar a fost depusă o cerere prin care se încearcă transformarea cazul de jaf (jaf=rispiă, cheltuială fără măsură – DEX) într-un conflict de muncă. Practic, se cere mutarea dosarului de la Secția Contencios Administrativ la un complet specializat în conflicte de muncă: „invocăm excepția necompetenței materiale procesuale a Secției contencios administrativ a Tribunalului Galați și solicităm transmiterea cererii spre competentă soluționare, potrivit prevederilor art 200, al (1) și (2), CPP, la un complet specializat în conflicte de muncă din cadrul Secției 1 Civile a Tribunalului Galați, deoarece ne aflăm în prezența unui litigiu de muncă”!?
Răspunderea patrimonială se prescrie după 3 ani
Juriștii CJ Galați bat câmpii pe vreo 4-5 pagini, încercând să convingă instanța că „problema esențială de a cărei dezlegare depinde soluționarea prezentei cauze este determinarea naturii juridice între președintele CJ Galați și UAT Județul Galați”. Sunt enumerate atribuții din Legea Administrației Locale, se spune că pentru un președinte CJ „indemnizația lunară e singurul mijloc de trai” și e amintită un pic și „răspunderea patrimonială reglementată de Codul Muncii pentru recuperarea prejudiciilor produse de pârâtul Dobrovici Nicolae Bacalbașa”.
O notă din finalul cererii CJ Galați ne oferă indiciul despre modul în care se încearcă închiderea dosarului. Potrivit art 268 al Codului Muncii, cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă se soluționează „în termen de 3 ani de la nașterea dreptului la acțiune în situația în care obiectul conflictului de muncă constă în plata unor drepturi salariale sau despăgubiri către salariat, precum și în cazul răpunderii patrimoniale a salariaților către angajator”. Când au fost produse pagubele? În 2014. De când nu mai este Nicolae Bacalbașa președintele CJ Galați? Din iunie 2016. Până va fi trecut dosarul de la Contencios la un complet de conflicte de muncă, va fi iunie sau iulie 2019. Au trecut cei 3 ani în care angajatorul CJ Galați putea cere soluționarea recuperării prejudiciilor în baza răspunderii patrimoniale a lui Bacalbașa. La revedere, dosar închis!, spun surse juridice apropiate conducerii CJ
Cetățeanul TV