Numai în București se poate întâmpla ca o lucrare aparent banală, și anumew modernizarea a 2,78 km de bulevard și înlocuirea șinelor de tramvai să nu fie gata nici după șase ani.
Termenul de punere în funcțiune a Bulevardului Liviu Rebreanu din estul Capitalei a fost vineri, 24 februarie, de Dragobete, așa cum se poate observa pe panoul de identificare a investiției, prezent în imaginea alăturată.
Ei bine, nici acum lucrările începute în 2011, când fostul primar general Sorin Oprescu le-a dat un termen mai mult decât generos muncitorilor de la Euroconstruct Trading 98, nu sunt gata. Tramvaiele nu mai circulă de șase ani pe Bulevardul Liviu Rebreanu, spre disperarea locuitorilor din cartierul Titan.
Culmea, liniile de tramvai sunt gata, iar cu mici retușuri la refugiile de la Barajul Dunării ar putea fi reluată circulația, chiar dacă lucrarea, în ansamblul ei, nu este finalizată. Pe porțiunea de la Barajul Dunării și până la intersecția cu Bulevardul 1 Decembrie 1918 mai este de lucrat la prima bandă de circulație și la trotuare.
Anul trecut, Municipalitatea avansa iulie 2016 ca termen de finalizare a lucrărilor. Ei bine, ele nu sunt gata nici acum, pe 25 februarie, la o zi după Dragobete, când a expirat termenul de punere în funcțiune.
Bulevardul Liviu Rebreanu, modernizat pe bucăți
O primă poroblemă a modernizării Bulevardului Liviu Rebreanu a fost aceea că lucrările pe cele două tronsoane nu au început simultan, ci consecutiv. Modernizarea primului sector al bulevardului Liviu Rebreanu, cel situat între intersecţia cu bulevardul Camil Ressu şi cea cu bulevardul Nicolae Grigorescu, a durat trei ani, între 2011 şi 2014. De atunci, liniile de tramvai nou montate ruginesc, aşteptând ca lucrarea să fie gata cu totul, și pe cel de-al doilea sector.
La finele lunii august 2015, Primăria Capitalei a notificat proprietarii aflați între Aleea Barajul Dunării şi Bulevardul 1 Decembrie 1918, pentru a face exproprierile necesare lărgirii bulevardului.
Despăgubirile pentru exproprieri pe Liviu Rebreanu au fost aprobate de Consiliul General al Capitalei încă de la începutul lui 2015. Potrivit hotărârii CGMB este vorba de despăgubiri pentru o suprafață totală de teren de peste 3.900 de metri pătrați și 167 mp de construcții. Valoarea despăgubirilor este estimată la circa 6,1 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro).
O istorie lungă
Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă aglomerată din cartierul Titan.
Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.
Lucrările au început abia în 2011, iar în 2014 a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.
Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.
Cetățeanul TV