În acte figurează orbi, schilozi sau demenți, dar mulți sunt sănătoși tun. Sunt handicapați care pot fi văzuți la cârciumă, conducându-și mașinile sau lucrând în propria grădină. Se întâmplă în comuna Livezi, județul Vâlcea, unde primarul PSD al localității a aprobat pe bandă rulantă dosare de handicap și de asistare socială.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Mărinimia primarului PSD din Livezi, Ștefan Verdeș, nu e gratuită. La alegeri, „handicapații” și asistații social sunt electoratul cel mai fidel al edilului în funcție, care speră să obțină astfel un nou mandat la alegerile din 27 septembrie. Că doar a făcut destule pomeni electorale din banii primăriei, despre care vom relata în continuare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pericol la Măgurele! Acoperișuri de blocuri care pun în pericol viața oamenilor
Numărul handicaților s-a dublat în mandatul primarului Verdeș
Fost plutonier de pompieri, Ștefan Verdeș a trecut pe la multe partide înainte să ajungă în curtea PSD. După ce în 2016 a ajuns primar, Verdeș a înțeles repede rețeta câștigătoare pentru a fi „iubit” de consăteni: banii statului.
Așa se face că, după ce a ajuns în funcție, numărul celor care primesc indemnizații de handicap și ajutoare sociale s-a triplat! Astfel, peste 200 de săteni încasează indemnizaţii de handicap și de însoțitori. La aceștia se adaugă câteva zeci de asistați social.
Cei mai mulți la Livezi sunt handicapați de gradul I, suferinzi de demență senilă, lipsa vederii sau paralizie, pentru că sumele sunt mult mai consistente și nici nu îi obligă nimeni să presteze muncă în folosul comunității, ca în cazul asistaților social. Că doar au handicap! Pe lângă handicapații de gradul I trăiesc bine alte câteva zeci de livezeni din indemnizațiile de însoțitori. Nu spune nimeni, Doamne ferește, că în Livezi nu sunt și persoane cu handicap real. Bolnavi și bătrâni, aceștia nu-i recunosc pe ceilalți „handicapați”, care trec pe lângă ei în drum spre crâșma satului.
CITEȘTE ȘI De unde vin banii lui Nicușor Dan. Scheleții din „Orășelul Copiilor”
Dosare de handicap pe bandă rulantă
Odată ajuns în funcție, primarul din Livezi a aprobat, pe bandă rulantă, zeci și zeci de dosare noi de handocap. O adevărată mană cerească pentru locuitorii unei comune rămase repede, repede fără livezile de odinioară.
O pensie de handicap de gradul I plus indemnizația de însoțitor „bat” salariul minim pe economie! O avere pentru handicapații închipuiți și un capital de voturi garantat pentru primar.
Fost primar al localității înaintea lui Verdeș, Alexandrina Ivancu, de profesie chiar asistent social, explică „explozia” de cazuri medicale „grave” pentru care Primăria plătește lunar sume considerabile.
„Până în 2016, la primărie figurau 40 de persoane cu handicap și vreo 30 cu indemnizație de însoțitori, asistenți personali. De când a ajuns primar Ștefan Verdeș, numărul dosarelor aprobate s-a dublat sau chiar triplat. Cei mai mulți încaseasă pensii pentru handicap de gradul I – majoritatea dosarelor sunt pe demență. Așa demenți cum zic ei că sunt, au fost trecuți pe listele electorale și votează. Vă dați seama și pe cine votează…”, a explicat Alexandrina Ivancu.
CITEȘTE ȘI Manevre la Judecătoria Buftea. Candidat la Primăria Otopeni, tras la mantinelă de judecători
Alexandrina Ivancu: „Le-a spus primarul că dacă nu-l votează le taie pensiile”
Fosta asistentă socială a comunei Livezi știe cum au fost aprobate de actualul primar dosarele de handicap, deși mulți dintre benficiarii indemnizațiilor sunt sănătoși tun.
„Sunt foarte multe persoane cu handicap făcute la comandă de actulul primar, pentru a-și asigura voturi. Am înțeles că a mers cu asistentul comunitar la fiecare familie în care sunt persoane cu handicap sau cu ajutoare sociale și le-a spus că dacă nu votează cu el le taie pensiile. Mulți nu au niciun handicap. Dacă poți să te duci să sapi grădina la Olteț, dacă poți să conduci mașina, nu cred că e handicap grav. (…) Sunt persoane apte de muncă, îi vezi mereu pe la cârciuma din sat”, spune Alexandrina Ivancu.
Pe strada primarului, „epidemie” de demență senilă
Mulți dintre sătenii sănătoși din Livezi știu cum au ajuns handicapați unii dintre vecinii lor, dar nu îndrăznesc să vorbească deschis decât sub protecția anonimatului. „Dumneavoastră ziariștii plecați, noi rămânem aici cu ei și cu primarul. Și sunt în stare de orice – uitați-vă numai la ce fac la sala de sport și la drumul de peste munte”, ne-a apostrofat un localnic.
Oamenii spun că primarul a fost cel mai darnic chiar cu vecinii săi. Astfel, pe strada pe care locuiește Ștefan Verdeș, din satul Pîrîienii de Jos, din comuna Livezi, circa 30 de localnici beneficiază de pensii de handicap. Printre handicapații făcuți la comandă se numără și vărul primarului.
„Ei spun că sunt handicapați, dar merg la cârciumă. Au grădini, merg la muncă în sat, sunt oameni normali. Pe strada primarului sunt cei mai mulți. El (n.r. primarul) a spus că iese primar numai cu handicapați. Și e unul, cred că vărul primarului, primește pensie de handicap. El spune că e paralizat, dar conduce mașina Primăriei. Îl trimite primarul cu diverse treburi. L-am văzut și la cules de mânătărci, în pădure. Mai e pe strada primarului o femeie cu handicap de grad I, zice că e nevăzătoare. Dar merge mereu la grădină, la 500 m de casă. Curăța la cartofi și zicea: Ia uite câte goange s-au adunat pe cartofi? Dacă ești orb, cum poți să vezi gândacii de pe cartofi?”, întreabă cu năduf soția săteanului.
Consilier local, părinți asistați
Și mâna dreaptă a primarului din Livezi Ștefan Verdeș, consilierul local PSD Haralambie Deaconu a profitat de această „oportunitate”. Atât mama cât și tatăl său sunt beneficiari de pensii pentru hadicap de gradul I. Ambii părinți ai consilierului local, în acte, sunt demenți și încaseasă lunar pensii de handicap, spun sătenii.
Mai mult, și sora lui Diaconu, Victoria, este prinsă în schemă, femeia încasând o indemnizație de asistent personal al părinților, în valoare de 1300 de lei.
„Minunile” de la Livezi: Sală de sport la peste 6 km de școală
„Realizările” primarului Verdeș, care mai vrea un mandat, nu s-au oprit aici. În Livezi, se ridică o sală de educație fizică școlară, ultramodernă, de care însă nu au cum să beneficieze tocmai școlarii.
Asta pentru că primarul a decis să facă sala de sport la 6 kilometri distanță de școala din Livezi, în satul vecin, Pîrîienii de Jos. Aici, școala a fost închisă după ce s-au băgat bani frumoși în reabilitare, pentru că în sat sunt prea puțini copii. Ca să facă orele de educație fizică în această sală, elevii din Livezi ar trebui să meargă pe jos, în numai 10 minute cât durează pauza dintre ore, distanța de 6 kilometri, ceea ce, evident, este imposibil.
Totul se face discret, în curtea școlii părăsite de la Pîrîienii de Jos unde se ridică sala de sport nefiind montat niciun panou de șantier, cu obiectivul, constructorul, beneficiarul și termenul de finalizare, așa cum prevede legea.
Sala de sport, care va costa peste 500.000 de euro, fonduri asigurate de Compania Națională de Investiții (CNI), face parte din proiectul-pilot al sălilor de sport din mediul rural.
Șmecheria de sifonare a banilor publici prin astfel de proiecte nu este nouă. A fost patentată de Elena Udrea, pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării.
„Sala de sport este executată în proporție de 80%, ceea ce însemnă că foarte curând va fi gata”, declara plin de mândrie, în urmă cu câteva zile, pentru presa locală, primarul Verdeș.
La fața locului, nici vorbă de așa ceva! Construcția este abia la jumătate, având montați doar pereții din panouri metalice. Pe șantierul școlii bate vântul, iar muncitorii nu au mai fost văzuți demult acolo. Dovadă stau imaginile surprinse de reporterii ziarului Cetățeanul, în mijlocul săptămânii, chiar la orele prânzului. Am intrat nestingheriți pe așa-zisul șantier și totul era pustiu. Localnicii spun că muncitorii nu au mai venit pentru că nu au fost plătiți.
„Aduci copiii cu microbuzul la școală ca să facă ore, dar faci sala de sport la 6 kilometri. Ce treabă e asta?”, se întreabă nedumerit un localnic.
Drumuri comunale, asfaltate în fals
Ca să-și mulțumească electoratul, primarul Ștefan Verdeș a obținut finanțare pentru asfaltarea unor drumuri comunale.
Au fost băgate la finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, anumite drumuri, dar primarul a asfaltat altele, fapte care se pot înscrie inclusiv în sfera penalului.
Despre jongleriile penale cu drumuri ale primarului știu toți sătenii. Am fost să vedem cu ochii noștri „minunile” de la Livezi.
Un drum de coastă de peste un kilometru a fost asfaltat de primărie, deși finanțarea era pentru altul. Dovadă stă chiar panoul de execuție al constructorului, care face referire la cu totul alt proiect. Am întrebat sătenii, care ne-au spus că drumul trecut pe panou este „la dracu’ în praznic”, nicidecum aici.
Este rândul organelor de control să verifice dacă drumul s-a pus plăcuța falsă a fost asfaltat legal.
Constructorul este Rodian Invest SRL, firmă de casă a baronilor PSD de Vâlcea, abonată la contracte pe bani publici în Vâlcea și Olt.
Și mai grav este însă că primarul s-a apucat să asfalteze un drum forestier, care leagă Livezi de o comună din Gorj, care nu a fost scos încă din domeniul silvic. Muncitorii au defrișat ilegal zeci de hectare de pădure pentru a lărgi drumul. Despre aceste ilegalități flagrante vom relata pe larg într-un articol viitor.