duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalVIDEO Pericol la Măgurele! Acoperișuri de blocuri care pun în pericol viața...

VIDEO Pericol la Măgurele! Acoperișuri de blocuri care pun în pericol viața oamenilor

-

Bombă cu ceas la Măgurele! Acoperișurile puse de primărie pun în pericol locatarii blocurilor modulare, care riscă să se prăbușească în orice moment, din cauza structurii precare și a greutății imense, ne-au spus specialiștii în construcții.

Primarul manelist de la Măgurele, Narcis Constantin, s-a pus pe făcut acoperișuri la blocuri. Localnicii s-ar fi declarat fericiți de pomana electorală a primarului liberal, care mai vrea un mandat, dacă imobilele nu ar fi avut o structură de rezistență extrem de precară.

Nu se știe cât vor mai rezista blocurile „comuniste” sub greutatea celor 70-80 de tone amplasate direct pe terasele imobilelor, spun inginerii structuriști consultați de ziarul Cetățeanul.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce a murit cu zile un buzoian care tăia instalații la FEPA Bârlad

„Cutiile de chibrituri” de la Măgurele, în vizorul primarului Narcis

Magurele
Primarul din Măgurele, Narcis Constantin, a finalizat anveloparea blocurilor cu câteva luni înainte de data programată a alegerilor locale. Oare de ce?

Blocurile, de tipul renumitelor „cutii de chibrituri” din perioada comunistă, au fost construite provizoriu pentru muncitorii care lucrau la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Blocurile au fost ridicate în anii 80’ de Trustul „Carpați”, întreprinderea de construcții care a ridicat o parte din faimoasa Casa Poporului.

„Trustul a avut pe stoc peste 1.000 de astfel de blocuri modulare, pe care le-a ridicat și în alte localități din Ilfov, precum Bragadiru, Jilava, 1 Decembrie, Cornetu etc., dar și în țară – la Deva, Mediaș și Călărași. Unele dintre aceste blocuri aveau fundație, altele nu”, povestește un fost angajat al Institutului de Fizică Atomică.

CITEȘTE ȘI De unde vin banii lui Nicușor Dan. Scheleții din „Orășelul Copiilor”

Locuințele temporare au devenit permanente

După plecarea muncitorilor, blocurile modulare încropite din panouri prefabricate au devenit constructii permanente, spun sursele noastre, în ele mutându-se cei care au primit locuințe prin repartiție, în mica urbe dezvoltată în jurul Institutului de Fizică Atomică.

Este vorba de clădirile de pe străzile Atomiștilor, Fizicienilor, Albăstrelor, Panselelor și Bujorilor.

Reabilitarea termică a blocurilor de la Măgurele a costat mai mult decât imobilele în sine

„Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar”, se spune, ironic, despre cel care, lipsit de lucruri de primă necesitate, dorește să aibă altele, mai puțin utile. Așa s-a întâmplat și la Măgurele, unde primarul liberal Narcis Constantin a decis să încarce „nota de plată” a reabilitării termice a blocurilor modulare cu înălțarea unor acoperișuri.

CITEȘTE ȘI Dovada! Chiar Nicușor Dan i-a târât în judecată pe locatarii blocului din Maria Rosetti

Reabilitarea termică a costat mai mult decât blocurile

Măgurele

Proiectul de reabilitare a 12 blocuri a costat nu mai puțin de 8.2 milioane de euro. Cu acești bani, „cutiile de chibrituri” ar fi putut fi construite de la zero, spun constructorii. Jumătate din aceste fonduri a fost asigurată prin Programul Operațional Regional. Diferența a fost plătită de Primăria Măgurele, printr-un împrumut bancar.

Contractul gras a fost atribuit, în 2019, unei firme extrem de controversate, abonate la bani publici.

Nemar Edil-Construct SRL este deţinută de Denis Poteraş, fiul fostului primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş. Denis Poteraş a fost condamnat pentru deţinere de droguri, faptă pe care a şi recunoscut-o. Firma sa a primit nenumărate contracte din bani publici chiar și în sectorul 6 al Capitalei, pe vremea când primar era tatăl său Cristian Poteraș – infractor dovedit și condamnat.

CITEȘTE ȘI Florin Călinescu, președintele Partidului Verde „pe cuvântul” secretarului general

Acoperișurile, bomba cu ceas din Măgurele

Măgurele
Grinzile din lemn ale acoperișurilor blocurilor de la Măgurele au fost montate direct pe terase

Contractul privind „Eficientizarea energetică prin reabilitarea clădirilor rezidențiale din Orașul Măgurele” prevedea lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, precum și „alte activităţi suplimentare care conduc la îndeplinirea obiectivelor componentei”.

Activitățile suplimentare se referă la edificarea unor acoperișuri din grinzi de lemn și țiglă din tablă, operațiuni nemenționate explicit în contract.

Numai că acoperișurile au îngreunat inutil blocurile cu circa 70 – 80 de tone. Extrem de grav, din această cauză structura de rezistență a mai multor blocuri a fost afectată, urmele fiind vizibile, ne-au spus specialiștii.

Măgurele
Structura blocurilor de la Măgurele este din plăci prefabricate

„Doreii” de la firma de construcții nu au remediat problema, ci au ascuns-o. Fisura provocată în structura de rezistență a fost acoperită cu poliestiren, punând grav în pericol viața locatarilor.

Vom reveni cu noi detalii asupra acestui caz care arată grava neglijență a constructorilor, dar și a celor care au proiectat acoperișurile, care nu au ținut cont de structura precară a blocurilor.

Afacerea „Mucegaiul” îl bântuie pe Narcis

Nu este prima oară când reabilitarea termică la Măgurele a fost cu probleme. În 2015, când primar al urbei era tot Narcis Constantin, locatarii din cinci blocuri de locuinţe din Măgurele au trecut de la „extaz la agonie”. Bucuria că imobilele în care locuiesc au fost reabilitate termic s-a transformat, în scurtă vreme, în calvar. Pentru că, lucrările de anvelopare făcute „după ureche” le‑au provocat multe neplăceri, a dezvăluit presa.

După reabilitarea termică făcută de firma Vistim SRL, firmă specializată în… aparatură frigorifică (vânzare de frigidere și aparate de aer condiționat), locatarii s-au trezit că le curge apa pe pereţi. Concret, „efectul de peşteră” apărea ori de câte ori dădea o ploaie mai zdravănă. Lucru care nu se întâmpla înainte ca locuinţele lor să fie „reabilitate”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...