VIDEO Mii de români refuză să le fie luată temperatura. Ce explicații au Arafat și Rafila

sursa foto: Antena 3

Tot mai mulți români sunt revoltați de faptul că li se ia temperatura la intrarea în supermarketuri sau instituții publice. Regula a fost introdusă de autorități, pe perioada stării de alertă, și a dat naștere la multe controverse. Mulți oameni spun că măsura ar fi ilegală și că ar încălca GDPR – Regulamentul European pentru Protecția Datelor Personale.

Un scandal, din cauza utilizării termometrelor digitale, a izbucnit la un supermarket din Sectorul 5, din Capitală, după ce mai multe persoane au refuzat să le fie luată temperatura la intrarea în magazin. 

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=jkPpbiBUT44&fbclid=IwAR35xLhrtecNcdrmhiSAKsMlV6RMauR3SKQOQyPnft_9m4Bqx_6sjLkx8Xw

Incidentul violent a avut loc, în urmă cu două zile, la intrarea într-un centru comercial din Capitală. Polițiștii au fost anunțați prin apel 112 despre faptul că trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, se manifestă violent, pe motiv că „nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea”.

„În momentul în care poliţiştii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante şi au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate şi conduse la poliţie. Persoanele au fost sancţionate contravenţional pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Fiecare a primit amendă de 2000 de lei”, a anunțat Poliția Capitalei.

Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarketuri și instituții publice a stârnit un val de cotroverse pe rețelele de socializare, oamenii spunând că măsura ar fi ilegală și că ar încălca GDPR – Regulamentul European pentru Protecția Datelor Personale.

Arafat: Termometrul nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a ținut să vină cu lămuriri despre folosirea termometrelor la intrarea în spațiile comerciale. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că termometrul nu implantează cipuri, nu face poze şi nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei.

„Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu”, a scris Arafat, pe Facebook.

Rafila: „Nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura”

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

„Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. (…) Trebuie să explicăm oamenilor.Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Și ministrul Sănătății Nelu Tătaru a intervenit în scandalul termometrelor.

„Trebuie să înțelegem un lucru. Acel termometru digital îl putem folosi și noi acasa. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea. Noi am recomandat să se ia temperatura, un minim triaj epidemiologic”, a declarat Nelu Tătaru.

Pe toată perioada stării de alertă, autoritățile au impus obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în centrele comerciale și instituțiile publice.

Conform hotărârii 24, „instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel: (…) b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade C”. 

Ce le răspunde Rafila celor care susțin că virusul COVID-19 nu există

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.