Românii iau cu asalt piețele agroalimentare în perioada de Paște, iar dintre legume, în perioada aceasta, foarte căutați sunt roșiile. Specialiștii avertizează asupra faptului că, în unele cazuri, aceste legume sunt nocive pentru organism deoarece sunt tratate cu substanțe chimicale.
Cum îți dai seama dacă roșiile sunt toxice
Roșiile, încadrate oficial ca fructe de botaniști, sunt extrem de populare în bucătăria românească. Ele sunt folosite atât la prepararea unor mâncăruri, cât și ca baza de salate.
Puțînă lume știe însă că roșiile pot fi toxice, atât din cauza unei substanțe din compoziția lor. Cât și datorită modului în care sunt cultivate.
Iată cum să îți dai seama da. Dar și ce efect are consumul de roșîi toxice.
Consumate în cantități moderate roșiile nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. În situația inversă însă riscul de îmbolnăvire este mare, din cauza solaninei din compoziția roșiilor.
Solanina, prezentă și în cartofi, este o substanță toxică și otrăvitoare pentru oameni. Simptomele otrăvirii cu solanina sunt grețuri, vărsături, diaree, dureri de cap și amețeli. Dar cazurile grave intoxicarea cu solanina poate duce chiar la moarte.
Roșii toxice: din cauza că sunt un aliment acid, roșiile consumate în cantități mari pot provoca tulburări intestinale și pot duce la apariția refluxului gastroesofagian. Tot din cauza acidității foarte mari roșiile pot irită vezica urinară și pot provoca incontinență.
Roșiile conțin și foarte mult potasiu, .Lucru care îi poate afecta pe cei care au probleme cu rinichii. S-a demonstrat că nivelul ridicat de potasiu din sânge este una dintre cauzele apariției bolilor renale.
Roșiile au un conținut bogat de histamină, un compus care poate provoca apariția anumitor alergii. Cei care știu că sunt sensibili trebuie să evite pe cât posibil consumul de roșîi.
Roșiile pătează dantură de cinci ori mai mult decât țigările și cafeaua.
Deși poate părea greu de crezut, studiile au arătat că roșiile pătează dantură de cinci ori mai mult decât țigările și cafeaua.
Consumul de roșii în cantități mari poate provoca și alte probleme de sănătate, din cauza folosirii pe scară tot mai largă a substanțelor toxice pentru tratarea solului în care sunt cultivate.
Există anumite semne după care îți poți da seama dacă roșiile pe care urmează să le mănânci sunt toxice sau nu. Spre exemplu, roșiile sănătoase nu ar trebui să aibă coadă uscată. O roșie este toxică dacă are coadă lemnoasă; acesta este un semn că s-au folosit chimicale pentru accelerarea procesului de creștere a roșiei.
Un alt semn prin care poți recunoaște roșîi toxice: taie în jumate roșia și privește cu atenție în secțiune. Dacă în pulpă vezi un cerc alb, înseamnă că roșia a fost tratată cu pesticide.
Tot cu o roșie tăiată în două, urmărește ca sucul să nu fie vâscos. Dacă sucul este vâscos acesta este semn că roșia a fost crescută cu chimicale.
Cum pot fi eliminate ierbicide şi pesticidele
Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.
Legumele şi fructele sunt „agresate” în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.
„Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta”, explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu.
Metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente
BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu.Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.
DETERGENT DE VASE. „Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată”, spune nutriţionistul. Clătiţi bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu spălaţi cu detergent fructele sau legumele tăiate.
APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de puţin timp pe piaţă, care foloseşte aşa-numita „apă activă” ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.
Cetățeanul TV