Liberalul Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorurilor şi personalului asimiliat, nu doar a chiriei, ci şi a ratei plătite pentru achiziţionarea unei locuinţe, în cazul în care aceştia nu primesc locuinţe de serviciu.
Dup[ mediatizarea acestui proiect de lege, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu l-a întrebat pe Vela: „Câte dosare ai, domnule senator PNL, ca să îţi pui semnătura pe o asemenea lege? Cam cât de rau au reuşit să te sperie?”.
Ce propune senatorul pentru magistrați
Propunerea legislativa a lui Velea introduce cinci alineate la articolul 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.
(8) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) si care contracteaza un credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte sau incheie un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei locuinte beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie se acorda in cuantumul prevazut la alin. (1), dar nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate
(9) Dreptul prevazut la alin. (8) se mentine in cazul transferului sau incadrarii judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si magistratilor-asistenti intr-o alta institutie din sistemul de justitie, indiferent pe ce raza teritoriala se afla aceasta.
(10) In situatia prevazuta la alin. (8) compensatia lunara pentru chirie se acorda pentru o singura locuinta achizitionata pe timpul carierei. Compensatia lunara pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situatia prevazuta la alin. (1) si pentru situatia prevazuta la alin. (8), caz in care judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratiiasistenti opteaza pentru una dintre aceste situatii
(11) Dreptul prevazut la alin. (8) nu are caracter salarial si nu se impoziteaza.
(12) Conditiile de acordare a dreptului prevazut la alin. (8) se stabileste prin ordin comun al ministrului Justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Forma actuala a articolului 23 stabileste ca: „judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii.
Cetățeanul TV