Aproape 45 milioane de euro a plătit Municipalitatea în ultimii 12 ani pentru stârpirea șobolanilor și a țânțarilor. Rezultatul: parcă ar fi stropit cu apă chioară, având în vedere că aceștia se înmulțesc de la o lună la alta. Zeci de șoferi au ajuns la service auto cu cablurile mașinii roase, iar rozătoarele au invadat subteranele și nu se sfiesc să iasă chiar în stradă. Le fel se prezintă lucrurile și când vine vorba de țânţari și căpușe.
Grav este că o parte din bani s-au dat ilegal, contractul cu societatea 3D fiind expirat din 2010, el fiind prelungit ilegal prin acte adiționale, potrivit Autorității pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. Și inspectorii Curții de Conturi au constatat că Municipalitatea a plătit nelegal 13,7 milioane de lei.
Potrivit datelor obținute de Cetățeanul.net, societatea care are monopol pe deratizare și dezinsecție în Capitală a încasat aproximativ 45 milioane de euro din 1996 până în prezent.
Cetățeanul Oprescu a promis licitație încă din 2010
Cert este că edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că va organiza licitație de deratizare și dezinsecție încă din 2010, când a organizat o conferință de presă în acest sens. Firma 3D încasează bani pe baza unor acte adiționale încheiate la limita legii, potrivit reprezentanţilor ANRMP și a inspectorilor Curții de Conturi.
Cel mai controversat episod este cel din 2009, când edilul-șef al Capitalei l-a delegat pe viceprimarul de la acea vreme, Victor Iovici, să semneze prelungirea contractului cu șase ani, printr-un act adițional. Ulterior, primarul general a susţinut public că nu ar fi știut că viceprimarul a semnat acel act, el fiind în concediu, şi a promis că va organiza licitație.
Concret, contractul a expirat pe 13 noiembrie 2008, dar a fost prelungit prin şapte acte adiţionale, în ciuda legilor care obligă Primăria să organizeze licitaţii publice pentru atribuirea serviciilor.
Mai mult, preţul a fost suplimentat. Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) susţin că actele adiţionale la contractul din 1996 au fost încheiate ilegal şi că cele 35 milioane de euro acordate din bani publici în ultimii şase ani nu au avut o bază legală.
Cele două instituţii de control susţin că există trei legi care obligă Primăria Capitalei să organizeze licitaţie pentru aceste servicii, dar edilul Sorin Oprescu le ignoră.
„A fost încheiat un act adiţional (respectiv actul adiţional nr.6) la Contractul nr.103/14.06.1996, contract care la data 17.11.2009 (data încheierii actului adiţional nr.6) nu mai era în vigoare”, se arată într-un raport de control efectuat de ANRMAP în iunie 2010.
Cetățeanul TV